Splošno, Zdravstvo

15. november 2017 – Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni – KOPB BREZ SAPE, A NE BREZ MOČI!

Maribor, 13. november 2017 – Ob svetovnem dnevu kronične obstruktivne pljučne bolezni – KOPB, ki jo obeležujemo 15. 11. 2017, bo v UKC Maribor potekalo ozaveščanje o bolezni, njenih simptomih in zgodnjem odkrivanju.

15. november 2017 – Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni – KOPB

BREZ SAPE, A NE BREZ MOČI!

Maribor, 13. november 2017 – Ob svetovnem dnevu kronične obstruktivne pljučne bolezni – KOPB, ki jo obeležujemo 15. 11. 2017, bo v UKC Maribor potekalo ozaveščanje o bolezni, njenih simptomih in zgodnjem odkrivanju.

KOPB je bolezen, ki se začne potiho ter napreduje počasi in vztrajno. Njene zgodnje znake pogosto pripišemo staranju. Bolezen lahko vodi v hudo invalidnost, zato je zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključnega pomena pri ohranjanju kakovosti življenja.

Prepoznajte simptome KOPB!

Najpogostnejši bolezenski znak pri KOPB je namreč težka sapa (dispneja, naduha). V začetku se pojavlja prevsem med telesnim naporom in zmanjšuje bolnikovo zmožnost za običajna vsakodnevna opravila. Težka sapa se razvija postopoma, zato ne pritegne bolnikove pozornosti, čeprav je pljučno delovanje takrat že precej oslabljeno. Običajno jo bolniki pripišejo staranju in se počasi začnejo izogibati telesnim naporom, ostajajo doma, se ne družijo z bolj aktivnimi prijatelji. Ko bolezen preide v hudo stopnjo, jim že najobičajnejše aktivnosti, kot sta sedenje in hranjenje, pomenjo izreden napor. V tej stopnji se morajo bolniki pogosto zdraviti s kisikom na domu, kar pomeni, da je omejeno njihovo gibanje. Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 400, vseh bolnikov s KOPB pa med 50.000 in 100.000!1

Vendar je KOPB mogoče učinkovito obvladati, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji. Bolniki z blažjo stopnjo bolezni pridobijo največ!

KOPB še vedno ostaja bolezen, ki se ji posveča premalo pozornosti. Bolezen ostaja pri več kot polovici bolnikov dolgo neodkrita, saj bolniki svoje simptome, predvsem težko sapo, pripišejo staranju ali pa imajo celo občutek krivde zaradi kajenja, ki je glavni vzrok za pojav te bolezni. Pomembno pa je, da zdravljenje začnemo čimprej. Najučinkovitejši ukrep je prenehanje kajenja. Pljuča so organ, ki se ne obnavlja, zato škode ne moremo popraviti, lahko pa bolnikom vseeno učinkovito pomagamo.

Dolgo delujoča zdravila, ki širijo dihalne poti, so osnova zdravljenja KOPB. Delujejo tako, da vam razširijo dihalne poti in s tem olajšajo dihanje, hkrati pa zmanjšajo tudi pojav poslabšanj, ki bolnike s KOPB močno prizadanejo in pospešijo napredovanje bolezni. Zdravila za KOPB so najbolj učinkovita, če zdravljenje začnemo v zgodnji stopnji bolezni, jemati pa jih je potrebno vsak dan ne glede na počutje (podobno kot pri povišanem krvnem tlaku in sladkorni bolezni).

Bolniki s KOPB lahko največ naredijo zase, če upoštevajo zdravnikova navodila glede jemanja zdravil, prenehajo kaditi in ostanejo čimbolj aktivni. Pnevmokokno polisaharidno cepivo proti pljučnici je priporočeno za bolnike s KOPB, stare več kot 65 let oz. za bolnike, stare manj kot 65 let, ki pa imajo težjo bolezen s slabo pljučno funkcijo (FEV1 manj kot 40 % norme).Prijatelji in družina lahko nudijo bolnikom veliko podporo, ko jih spodbujajo k zmerni telesni aktivnosti, pomagajo pri hišnih opravilih in poskrbijo za ustrezno, zdravo prehrano. KOPB je na tak način mogoče učinkovito obvladati!

Ob Svetovnem dnevu KOPB vas zato želimo povabiti k sodelovanju pri ozaveščanju o bolezni, njenih simptomih in zgodnjemu odkrivanju. Vabimo vas na brezplačno spirometrijo, kjer vam bomo skupaj z medicinskimi sestrami, zdravniki in Društvom pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije ponudili več informacij o KOPB. Le z boljšim obveščanjem, bomo lahko dosegli njeno zgodnejše odkrivanje.

Z zgodnjim odkrivanjem bolezni, opustitvijo kajenja in ustreznim zdravljenjem lahko bolniki spet zaživijo polno življenje!

Viri: 1. www.goldcopd.com2 Decramer M s sod. Lancet. Objavljeno on-line 28.avgusta 2009 DOI: 1016/S0140-6736(09)61298-8.

Kontaktni podatki:

Center za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor

Telefon: 02 321 28 13

Elektronski naslov: javnosti@ukc-mb.si; spletna stran: www.ukc-mb.si

14. 11. 2017

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja