Kultura

Vabilo: literarni večer z Ivom Svetino – 5. 12. ob 17.00 v Drama kavarni

»Bil sem otrok revolucije, a me ta ni pojedla«

 

 

Vabimo vas na literarni večer z Ivom Svetino, ki bo potekal v torek, 5. decembra, z začetkom ob 17. uri, v Drama kavarni. Pogovor z avtorjem bo vodila Tanja Petrič. Odlomke iz knjige bo interpretiral član ansambla SNG Drama Ljubljana Vojko Zidar.

 

Avtor bo predstavljal svojo novo pesniško zbirko Oče, tvoje oči gorijo (Beletrina, 2017).

 

Naslovna sintagma Svetinove nove pesniške zbirke Oče, tvoje oči gorijo bralca popelje vse do Knjige očetove smrti (1990), ki se konča tam, kjer se pričujoča zbirka (ponovno) začenja – sled soli, ki zaskeli v očesu, spet zagori v ognju. Pesnik, tudi že v vlogi starega očeta, se nenadoma sam znajde v vlogi izpričevalca sedanjega, bilančnika preteklega in vizionarja prihodnjega (ne pa tudi za-smrtnega) časa. V petinšestdesetih pesmih s homogeno in kompaktno lirično strukturo se pesnik sooča z identifikacijo in prepoznavanjem očeta po imenu, figuri in vlogi v sebi samem. V slogu Svetinove poetike gre za pesniški dialog tako z okruški sumerskega epa Enuma eliš in drugimi mitskimi referencami kot tudi z zgodovinskimi in sedanjimi katastrofami zahodne civilizacije, ki se zrcalijo na kulisi osebne biografije.

 

 

 

Ivo Svetina (1948) je pesnik, dramatik, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Izdal je 30 pesniških zbirk in napisal več gledaliških iger, pravljic ter esejev o poeziji in gledališču oziroma dramatiki. Med drugim je prevedel mite južnoameriških Indijancev, Tibetansko knjigo mrtvih in Tri tibetanske misterije. Prejel je več nagrad, med njimi leta 1976 zlato ptico za pesniško zbirko Botticelli, nagrado Prešernovega sklada (1987) za zbirko Péti rokopisi, štirikrat nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo (1987, 1992, 1996 in 2010), Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2005 za Lesbos, leta 2010 pa še Jenkovo nagrado za zbirko Sfingin hlev. Od 10. decembra 2014 je predsednik Društva slovenskih pisateljev.

 

Foto: Jože Suhadolnik

 

Vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame: stanejo 2 €, za člane klubov Najst in Hamlet so brezplačne. Število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

 

Prijazno vabljeni!

 

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 16

www.beletrina.si

1. 12. 2017

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja