Kultura

Simfonic voices: APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Predpraznično vzdušje bodo v Kopru pričarali zvoki Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, bo mednarodni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices v letošnjem letu zaključil s predprazničnim koncertom, ki ga vsako leto organizira v mesecu decembru.Letos bo v okviru zadnjega koncerta cikla v tekočem letu nastopil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigentke Jerice Gregorc Bukovec.Koncert se bo odvil v petek, 15. decembra 2017, ob 19. uri v prireditveno – protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Zbor se bo predstavil s koncertnim sklopom Skladateljice, ki je sestavljen iz del slovenskih in tujih skladateljic, ob spremljavi klavirja, viole ter plesalke.

Koncertni sklop Skladateljice

Koncertni sklop Skladateljice je prvi del načrtovane zgodovinske retrospektive, ki jo bo zbor predstavil publiki. Zbor se vedno trudi, da svojim projektom doda dodano vrednost in jih poveže v smiselne tematske celote. Predstavitev in pregled del, ki so jih za zbore skozi zgodovino ustvarile ženske, bo cilj in osrednja tema koncertnega sklopa Skladateljice. Cilj zasnove koncerta je dvodelen in stremi k pregledu bogate literature, ki so nam jo za zborovski glas dale ženske, in predstavitvi te literature. Ženski glas in žensko pero sta sploh ob pregledu zgodovinskih del iz obdobij pred drugo svetovno vojno pogosto pozabljeni in namen koncerta je opozoriti in spomniti nanje.

Na koncertu bo zbor med drugimi izvedel dela Hildegarde Bingenške, Clare Schumann, Fanny Cäcilie Mendelssohn Bartholdy, Barbare Strozzi, Lili Boulanger, Alice Tegnér, Nane Forte in Tadeje Vulc. Dela skladateljic bo smiselno povezovala vrhunska plesalka Leja Jurišić s plesno koreografijo, ki bo zasnovana posebej za ta sklop koncertov. Plesni intermezzi bodo preko simboličnega plesa ženske skozi čas in umetnost, ustvarili občutek pomena ženskega skladateljskega ustvarjanja.

Cilj samega koncerta je opozoriti na izjemno bogastvo, ki so nam ga podarile skladateljice, in se pokloniti njihovemu spominu. Dejstvo je, da je uspeh v vrhunski umetnosti, sploh na področju skladateljstva, še vedno težji za predstavnice nežnejšega spola. Zbor si je ravno zaradi tega zadal nalogo prikaza uspešnosti skladateljic v časih, ko je bilo njihovo delo še veliko težje in manj cenjeno. Upamo, da bo projekt tudi druge ustvarjalce v slovenski glasbeni skupnosti pritegnil k delom skladateljic, ki jih bomo v sklopu koncertnega cikla izvedli. Obogatitev vsebinske pestrosti je torej eden od glavnih ciljev projekta, ki smo si ga zastavili. Poleg tega projekt organiziramo v upanju, da bomo preko njega spodbudili nove stvaritve in navdihnili dekleta in ženske, ki bodo k repertoarju slovenske zborovske glasbe prispevale v prihodnje.Čaka Vas odličen koncert, polepšajte si praznično decembrsko vzdušje.Vstop na dogodek je prost, vljudno vabljeni.

Eleonora Jenko,predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUPGSM: 041 279 783Tel: 00386 5 662 62 24e-mail: eleonora@soup.siwww.soup.siIFacebook ŠOUP

13. 12. 2017

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja