Kultura

Spoštovani,

sredo, 27. decembra, ob 19. uri bosta, v okviru že dlje trajajočega praznovanja 20. obletnice Festivala slovenskega filma, na ogled kratki film Ljubezen na strehi sveta (Jan Cvitkovič, 2015) in zmagovalni film 18. edicije festivala, Idila (Tomaž Gorkič, 2015). Ob 21. uri se zResnično zgodbo (David Lynch, 1999) še zadnjič letos poklanjamo nedavno preminulemu igralcu Harryju Deanu Stantonu.

Trilogija Roya Anderssona

Ob koncu leta kinotečno filmsko platno prepuščamo švedskemu mojstru tragikomedije, nadrealizma in vsega absurdnega. Trilogija filmovPesmi iz drugega nadstropja (2000), Ti, ki živiš (2007) in Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju (2014) bo na sporedu 28., 29. in 30. decembra»Življenje je čudno, ljudje so smešni in svet je krut: kaj ni to čudovito?« je o(b) filmu Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju zapisala filmska kritičarka Jessica Kiang – in v enem stavku povzela Anderssonov čudovito bizarni filmski univerzum.

Kinotečna novoletna poslanica: Lutke

Za kinotečno novoletno poslanico bo v nedeljo, 31. decembra, ob 19. uri poskrbel japonski mojster Takeshi Kitano. Film Lutke (2002) se naslanja na tradicijo Chikamatsuja, avtorja tragičnih ljubezenskih zgodb, in bunraku, sodobnega japonskega lutkovnega gledališča. Kot pravi režiser sam, »gre za tri sodobne zgodbe, ki so jih navdihnila večna čustva dragocenih lutk gledališča bunraku. Tri zgodbe, ki jih povezuje lepota žalosti. Tri zgodbe o nesmrtni ljubezni.«

Novoletna akcija: Podarite filmsko leto

Svoje najbližje še vedno lahko razveselite z izbranimi filmskimi darili! V Kinoteki smo za vas pripravili posebno ponudbo artiklov: paket Podarite filmsko leto, darilne bone Slovenske kinoteke, knjige in publikacije ter različne filmske plakate. Ponudbo si lahko ogledate na naši spletni strani.

Kinotečnik: januar/februar

Izšel je nov Kinotečnik, v katerem vas čaka program za prva dva meseca novega leta. V januarju posebej opozarjamo na retrospektivo Filmi po izboru Siegfrieda Kracauerja/Ob izidu Filmske čitanke, februarja pa bosta v fokusu hladna vojna in francoski auteur Jean-Pierre Melville.

Srečno v letu 2018 in obilo novih filmskih odkritij vam želi Slovenska kinoteka.

Slovenska kinoteka
++38614342520
press@kinoteka.si
www.kinoteka.si

28. 12. 2017

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja