Kultura

Horuk v nove čase!: kinotečni program od 3. do 7. januarja

Spoštovani,

dobrodošli v letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine, v katerem vas še bolj toplo vabimo k obisku Slovenske kinoteke, muzeja filma, kjer lahko odkrivate bogastvo domače, evropske in svetovne kinematografije.

V novo filmsko leto nas bo v sredo, 3. januarja, ob 20. uri s filmom Sanje (1990) popeljal eden največjih režiserskih mojstrov, Akira Kurosawa. V naši stalni kinotečni rubriki Klasiki bodo ta teden poleg Sanj na ogled še eden najbolj epskih in priljubljenih filmov vseh časov,V vrtincu (Victor Fleming, 1939), sodobna klasika Človečnost (Bruno Dumont, 1999) in eden ključnih filmov sedemdesetih let, Božanski dnevi (Terrence Malick, 1978).

Kinotečne nedeljske matineje

Ob nedeljah vabljeni na filmske matineje. V hladnih zimskih dneh bo najmlajše na kinotečnem platnu zabaval Medved Bojan (1978–1988) Branka Ranitovića, v družbi eksotičnih živalskih junakov, ki prebivajo v newyorškem živalskem vrtu, pa se bomo odpravili na tropskiMadagaskar (Eric Darnell in Tom McGrath, 2005). Mladostniki bodo lahko spremljali vragolije na snegu v filmu Františka Čapa Ne čakaj na maj (1957). Ogledali si bomo tudi eno najlepših ljubezenskih filmskih zgodb, klasiko Jules in Jim (1962) francoskega novovalovca Françoisa Truffauta. Spoznavanje letnih časov po Rohmerjevo pa bomo sklenili s poslednjo zgodbo v nizu – Zimsko zgodbo (1992).

Napovedujemo: Retrospektiva filmov po izboru Siegfrieda Kracauerja/Ob izidu Filmske čitanke

V kinotečni knjižni zbirki Imago je nedavno izšla nova publikacija: Filmska čitanka. Knjiga prinaša reprezentativen izbor krajših besedil o filmu, ki jih je Siegfried Kracauer (1889–1966) – nemški arhitekt, sociolog, filozof, publicist, novinar, esejist, urednik, pisatelj, predvsem pa filmski kritik, eden od utemeljiteljev filmske teorije in začetnik sociologije filma – napisal med letoma 1921 in 1961. V Čitanko uvrščena besedila so dokumenti razvoja filmske umetnosti in njenih prelomnic: Kracauer je doživel prehod iz nemega filma v zvočni in iz črno-belega v barvni; spremljal je weimarsko kinematografijo, (pro)nacistični film in povojni Hollywood. Retrospektiva, ki se bo odvila med 16. in 31. januarjem, prinaša izbor filmov, ki so velikega nemškega kritika posebej navduševali.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka
++38614342520
press@kinoteka.si
www.kinoteka.si

5. 1. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja