Kultura

Katja Felle: Segmenti lomljive realnosti 2

12.1.– 2. 2. 2018

Odprtje razstave bo v petek, 12. januarja 2018, ob 19. uri.  

Umetnico in njeno delo bo predstavil umetnostni zgodovinar Božidar Zrinski.

 

 

Začetek novega leta bomo v Mestni galeriji Nova Gorica pospremili z odprtjem razstave del mlade koroške umetnice Katje Felle, ki se z razstavo Segmenti lomljive realnosti 2 prvič samostojno predstavila goriški javnosti. Za to priložnost je pripravila izbor slik v tehniki akrila na platno, med katerimi bodo nekatere predstavljene prvič, in najnovejšo serijo gobelinov, s katerimi slikovito ponazarja uporabnost stare ročne tehnike vezenja v današnjem času. Felletova namreč ni zgolj slikarka, čeprav slikarstvo je in ostaja primarni medij, v katerem ustvarja. Loteva se zelo različnih projektov, instalacij, intervencij, videa, računalniških grafik, gobelinov. Umetnica namreč svoj ustvarjalni proces vedno začne s konceptom in šele potem izbere najustreznejši medij za njegovo izvedbo.

»Katja Felle slika do roba in čez. Njena podoba je formalno dobesedno večplastna. Enkrat je natančna in popolno izdelana, drugič je dovršena hitro in namenoma popačeno. Ko odkrijemo in prepoznamo eno plast, nas preseneti druga, pa zmoti tretja in tako naprej. Koda za razbiranje njenih podob se skriva v analizi ustvarjalnega procesa. Umetnico zanimajo pomen podobe v današnjem času, ko ta neusmiljeno tekmuje z mnoštvom drugih informacij, njena transformacija skozi razne komunikacijske kanale in vpliv. V kontekstu slikarstva jo zagotovo lahko uvrstimo med trenutno bolj prepoznavne, konceptualno dovršene in drzne umetnice, ki si upajo slikati to, kar se nam zdi na videz samoumevno in nepotrebno slikarjeve pozornosti. A ravno ta preprosta zapletenost motiva nas pripelje do točke, ko preizkušamo lasten pogled najprej na sliko in kasneje na realnost, ki nas obkroža,« je v uvodnem eseju v razstavni katalog zapisal Božidar Zrinski. S svojimi deli namreč želi vzbuditi premislek o tem, kako poplava informacij, s katero se srečujemo vsakodnevno, tudi zaradi vse hitrejšega razvoja tehnologije in tehnoloških inovacij, vpliva na nas, na našo domišljijo in kako je zaradi tega oblikovana naša realnost, v kateri živimo.

Novogoriška razstava predstavlja nadaljevanje in nadgradnjo njene samostojne razstave, ki je bila v galeriji Miklova hiša v Ribnici od 29. 9. do 6. 11. 2016.

 

O umetnici

Katja Felle (1988, Slovenj Gradec) je leta 2011 zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (mentor prof. Bojan Gorenec). Diplomirala je leta 2015 pod mentorstvom prof. Žige Kariža in somentorstvom prof. Sergeja Kapusa (visokošolski univerzitetni študijski program pred bolonjsko reformo). Leta 2017 je bila sprejeta na magistrski študijski program na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin. Deluje v umetniški skupini 3kolektiv. Dela in živi v Berlinu v Nemčiji.

 

Hvala za objavo in lep pozdrav,

 

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja

5. 1. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja