Kultura

NEVEREND

Aleš Šteger

NEVEREND

 

Njegova eleganca ni v tem, da bi se zaustavljal v virtuoznem trenutku,
temveč v tem, da ga osmuka, ko se (ta) zgodi.

Zapis o pisanju Aleša Štegra na portalu ameriške literarne organizacije Rain Taxi, ki se posveča odkrivanju visokokakovostne literature z izjemno estetsko vrednostjo

 

Pri Beletrini je izšel novi roman Aleša Štegra z naslovom Neverend. Eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, potohodec med različnimi literarnimi žanri in, z lastnimi besedami, literarna mnogoživka, je tokrat napisal poetični in hkrati družbenokritični roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se nam to že ne dogaja.

 

 

 

Aleš Šteger (1973) je pisatelj, pesnik in esejist. Je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, akademik in (še vedno) strasten popotnik. V zadnjih letih so izšli: njegov roman Odpusti (2014), pesniška zbirka Nad nebom pod zemljo (2015), mladinsko prozno delo Kurent (2015), obenem pa od 2012 naprej tudi več knjig njegovega pisateljskega projekta Na kraju zapisano.  Lani je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.

 

Roman Neverend se dogaja v napetih časih. Zaradi trgovinskih vojn Evropske unije s preostalim svetom na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Mlada pisateljica, glavna protagonistka romana, se sooča z avtorsko, ljubezensko in identitetno krizo. Ko sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu, še ne ve, da jo bo ta izkušnja popeljala na sled razkrivanja družinskih skrivnosti, ki segajo v čas vojn na Balkanu, in hkrati v radikalno preizkušanje meja osebne svobode. V Ljubljani medtem vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, politično napenjanje mišic pa je vse bolj brezsramno. Mlada pisateljica vedno hitreje drsi v razpoko, v katero izginja vedno večje število tistih, ki se takšnih iger ne znajo, ne zmorejo ali nočejo igrati. Če bi morala voliti, bi volila polarno zimo in ledenike, ki se nikoli ne stalijo, pravi.

 

Ob izidu novega romana vas v petek, 12. 1., ob 20. uri vabimo v Klub Cankarjevega doma na bralno uprizoritev dela Neverend. Besedilo bosta interpretirala igralca Radko Polič – Rac in Barbara Ribnikar ob glasbeni spremljavi Nina de Glerie. Po dogodku bomo nazdravili z Aperol Spritzem.

 

Drage novinarke in novinarji, na dogodku bodo na voljo recenzijski izvodi.

 

Vabljeni k branju novega romana in k obisku dogodka!

 

 

 

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 41 952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

8. 1. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja