Turizem

Do svetovnega dneva čebel še dobrih štirinajst dni

Ljubljana, 3.maj 2018-Slovenska turistična organizacija (STO), ki trajnostno zavezo postavlja v samo jedro svojih aktivnosti, tematiko čebel in čebelarskega turizma intenzivno vključuje v tržno-komunikacijske aktivnosti domačim in tujim javnostim.

Čez dobrih štirinajst dni bomo po celem svetu prvič praznovali svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje.

STO Slovenijo predstavlja kot deželo izjemnih naravnih danosti, katerega pomemben del so čebele, še posebej pa avtohtone in endemične vrste kot je kranjska sivka.

Lani decembra je STO v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravila posebno publikacijo z naslovoma temo čebelarskega turizma (Follow the bees)v angleščini, kateri v prvi polovici maja dodajamo še nemško jezikovno različico. V kratkem bo Čebelarska zveza Slovenije izdala publikacijo Katalog ponudnikov čebelarskega turizma, pri pripravi splošnih vsebin o Sloveniji, kot odlični destinaciji čebelarskega turizma pa sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija. Publikacija bo predstavila ponudnike čebelarskega turizma v Sloveniji v slovenskem in angleškem jeziku na več kot 70 straneh in v nakladi 5.000 izvodov. V izbrane predstavitve v tujini STO vključuje paviljon Čebelji svet, ki ga je izdelalo MKGP, posebna pozornost pa je čebelam in čebelarskemu turizmu namenjena tudi v okviru uradnega turistično-informacijskega portalaslovenia.info (Medeno razkošje Slovenije,Omamni medenjaki s slovenskim medom,Izdelano in kupljeno v Sloveniji,Med za sladke trenutke in dobro počutje).

STO je v skladu s pozicioniranjem naše dežele kot zelene, aktivne, zdrave destinacije za 5-zvezdična doživetja čebelarski turizem pod sloganom”Be(e) responsible” in skozi zgodbo o čebelipostavila v središče predstavitve na lanskoletni globalni turistični borzi WTM v Londonuin požela veliko zanimanje medijske in strokovne javnosti.

V sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje in MKGP bo STO ob prvi obeležitvi svetovnega dneva čebel med 17. in 21. majem 2018 organiziralaštudijsko potovanje za predstavnike tujih medijev, za katerega smo zaradi izjemnega interesa s strani medijev že povečali predvideno število udeležencev s ključnih trgov slovenskega turizma. Republika Slovenija, Čebelarska zveza in vsi partnerji v projektu, se na Dan čebel zavzeto pripravljamo. Na spletni stranihttps://www.worldbeeday.org/si/so vsi dogodki, ki bodo zaznamovali ta dan in podrobnejše informacije o tem, da Slovenija ob Svetovnem dnevu čebel izdaja poseben spominski kovanec.

Zgodba o edinstvenem čebelarskem turizmu v Sloveniji dodatno utrjuje prepoznavnost Slovenije kot trajnostne destinacije za 5-zvezdična doživetja.Slovenija je prva zelena država sveta po mednarodnih standardih Green Destinations in prejemnica prestižnih priznanj na področju trajnostnega razvoja, med drugim tudi nagrade National Geographic World Legacy Destination Leadership inzmagovalkaSustainable Destinations 2018v kategorijiBest of the Planet – Best of Europein s tem ena od šestih najboljših destinacij na svetu in najboljša v Evropi.Slovenija ima razvit certificiran sistemZelena shema slovenskega turizma oz. SLOVENIAGREEN.

 

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič

Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13 SI-1000Ljubljana, Slovenija

T:+386 (0)1 589 85 65

E:livija.kovac@slovenia.info

W:www.slovenia.info

3. 5. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja