Kultura

Obvestilo za medije

MOJCA GAZIČ

CONFRONTATIONS IN PROGRESS

Ročno izdelan unikatni nakit in fotografije

 

Galerija Meduza Koper

Odprtje:petek, 18.maj 2018, ob 19.00

Trajanje: 18. maj‒22.junij 2018

Obalne galerije Piran na mednarodni muzejski dan ICOM odpirajo razstavo unikatnega in ročno izdelanega nakita Mojce Gazič, ki bo na ogled v koprski Galeriji Meduza do 22. junija. Razstavo nakita spremljajo in dopolnjujejo njene fotografije, posnete v času nastajanja izdelka, v procesu spreminjanja, v trenutkih različnih fizikalnih reakcij. Omogočajo hipno poglabljanje v čarobne podobe, ki jih ponuja trenutek spajanja kovin v eno celoto.

Mojca Gazič je svojo umetniško pot začela z medijem fotografije, pozneje pa se je osredotočila na izdelovanje nakita. Sprva je bil ta izdelan iz kovinskih glin, ko je osvojilatotehniko, je obstala na meji, kjer je spoznala, da mora za še več svobode v izdelovanju in oblikovanju pri svojem delu, nadgraditi svoje znanje. Pri brskanju po knjigah in spletnih straneh je naletela na ponudbo za tečaje in delavnice starih tradicionalnih tehnik v Italiji pri tamkajšnjih mojstrih.

Vsota znanj in izkušenj, pot do osvajanja tehnik, ki si jih je nato pridobila med poletnimi počitnicami v Padovi in Firencah leta 2016 in 2017, je prikazana na razstavi z naslovomConfrontation in progress.Na razstavi nakita in fotografij je vidna pot, razvoj od začetka do konca nastajanja kosov nakita. Za naslovi kot soSolni cvet,Walls,Confrontations,GossipinFilling the emptiness, se skrivajo zanimive zgodbe.

Soočajo se sodobne in stare zlatarske tehnike oblikovanja, za kar je potreben odmik in poglabljanje vase za uvid jasnejše slike. Podobno kot v našem vsakdanu je tako tudi vsak kos nakita odsev nekega svojega časa, poglabljanja, odmika vase – nekegasoočenja.

Nakit je izdelan iz kovin, kot so srebro, medenina, baker, bron in jeklo. Z izjemo kovinskih glin (serijiSolni cvetinWalls) gre pri preostalih tehnikah oblikovanja nakita predvsem za prebadanje, piljenje in brušenje ter spajanje in poliranje kovine.

Mojca Gazič(Koper,1976) je po diplomi na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika, leta 2007 vpisala magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – smer Unikatno oblikovanje in leta 2012 magistrirala. Tehnik in veščin oblikovanja nakita v starih zlatarskih tehnikah se je naučila ter jih usvojila pri mojstrih zlatarjih v Padovi in v Firencah. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Kopru.

INFO: Ana Papež Križaj,ana.papez@obalne-galerije.si, T 070760 950

www.obalne-galerije.si

Reprodukcije:

VerižicaGossip2018

(tehnika: prebadanje, žaganje, piljenje, spajanje, poliranje, vdelava kamnov cubiczirconia;

material: medenina, cubiczirconia, zlato 9kt)

Set uhani in prstanFilling the emptiness

(tehnika: prebadanje, žaganje, piljenje, spajanje, poliranje,vdelava kamna cubiczirconia;

material: medenina, baker, cubiczirconia, zlato 9kt)

11. 5. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja