Družabno, Kultura, Splošno

GLASBA Z VRTOV SV. FRANČIŠKA

XXIV. sezona koncertnega cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška

 3.koncert:

TRIO ADORE

Ana Černic in Doris Kodelja, flavta ter Eva Slokar, kitara

 

Ponedeljek, 21. maja 2018, ob 20. uri,

dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

 

V ponedeljek, 21. maja 2018 bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica zazvenela glasba tretjega koncerta XXIV. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška. Letošnji cikel sodi v sklop praznovanja Škrabčevega leta 2018, ki ga obeležuje Frančiškanski samostan Kostanjevica, s programom smo pridruženi tudi 13. Festivalu vrtnic. Na tretjem koncertu bo nastopil Trio Adore, ki ga sestavljajo flavtistki Ana Černic in Doris Kodelja ter kitaristka Eva Slokar. Vabljeni!

 

Prva srečanja flavtistk Ane Černic in Doris Kodelja segajo v leta njunega magistrskega študija, ko sta obe v razredu prof. Gorgia Marcossija študirali na konservatoriju za glasbo “Jacopo Tomadini” v Vidmu (I) in sodelovali v raznih komornih zasedbah. V želji po skupnem muziciranju se je med flavtistkama razvila poglobljena glasbena afiniteta in tesnejše sodelovanje, ki je preseglo obdobje študija in pripeljalo do ustanovitve ansambla Adore, ki je v začetku deloval predvsem kot duo. Konec leta 2015 se je začelo zanimivo sodelovanje s kitaristko Evo Slokar, diplomantko ljubljanske Akademije za glasbo, ki je tako kot flavtistki profesorica na Glasbeni šoli v Novi Gorici. Že od samega začetka ansambel namenja velik poudarek sodobni glasbeni ustvarjalnosti evropskih avtorjev, še večji pa glasbi slovenskih, italijanskih in zamejskih avtorjev. Tako je nastal originalen repertoar, ki upošteva potencial tovrstne zasedbe dveh flavt v kombinaciji z različnimi instrumenti, ter skuša na poseben način združevati italijansko in slovensko kulturo ter kulturo slovenske manjšine v Italiji.

 

Ana Černic je leta 2000 diplomirala na videmskem konservatoriju pri prof. Danieli Brussolo, pozneje pa je pri prof. Giorgiu Marcossiju zaključila še magisterij z najvišjo oceno. Med letoma 2000 in 2008 je v vlogi prve flavte sodelovala s tržaškim pihalnim orkestrom “Giuseppe Verdi” pod vodstvom mojstra F. Doseja ter igrala tudi pod taktirko drugih mednarodno priznanih dirigentov. Med letoma 2002 in 2006 je poučevala na različnih glasbenih ustanovah na Goriškem, od leta 2006 pa je zaposlena na Glasbeni šoli Nova Gorica ter se redno udeležuje pedagoških tečajev in strokovnih delavnic priznanih flavtistov. Je soustanoviteljica glasbenega in kulturnega društva “Associazione Julius Kugy” iz Gorice (I).

 

Flavtistka Doris Kodelja je leta 2000 diplomirala na Konservatoriju za glasbo v Vidmu (I) pri prof. Giorgiu Marcossiju, pri katerem je kasneje tudi magistrirala z najvišjo oceno. Med šolanjem je sodelovala v različnih komornih zasedbah in v simfoničnem orkestru konservatorija, ter se izpopolnjevala na različnih mojstrskih tečajih. Od leta 2001 poučuje flavto na Glasbeni šoli Nova Gorica. V zadnjih letih se izpopolnjuje na kljunasti in baročni prečni flavti ter se posveča tudi stari glasbi. Je soustanoviteljica društva za staro glasbo “Musica Nucis” ter glasbenega in kulturnega društva “Associazione Julius Kugy” iz Gorice (I).

 

Kitaristka Eva Slokar je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani nadaljevala študij na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, diplomirala pa je pod mentorstvom prof. Katje Porovne Silič. Kitaro je začela poučevati zelo zgodaj, poleg pedagoškega dela na Glasbeni šoli Nova Gorica, Ljudski univerzi Nova Gorica in Tretji univerzi Nova Gorica, pa si je koncertne izkušnje pridobivala predvsem v komornih zasedbah. V sodelovanju s pevko Rosano Peršolja in harmonikarjem Andrejem Plesničarjem je posnela zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi.

 

PROGRAM:

 

 1. Margola (1908-1992): Trio za dve flavti in kitaro

 1. Rotter (1971): Far, far away za dve flavti in kitaro

 1. Simonini (1943): Duettando in figure dell’aria za dve flavti

 1. Seghizzi Campolieti (1908): Cinque Haiku za dve flavti *

Cadono fiori

Stupore

La raganella

Sole d’inverno

Case senza memoria

Č. Sojar Voglar (1976): Bolha in slon za pikolo in altovsko flavto*

 1. Tortora (1957): 12 Studi dai nomi improbabili za dve flavti (alt flavto) in kitaro
 2. Un giorno tra le foglie
 3. Due tigri sull’albero
 4. Tre grammi di Metamizina
 5. Quattro sacchi superinvisibili
 6. Cinque stanze bianche
 7. Sei decisa?
 8. Sette G.F.
 9. Ottovolante
 10. Nove, essenzialmente!
 11. Dieci volti riflessi nel Lago
 12. Undici sono i paraventi
 13. Dodici perché

* Z besedo bo skladbo pospremil recitator Jakob Šfiligoj, dijak gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica.

 

* * *

 

Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

 

Naslednji koncert z naslovom Glasbeni dialogi, na katerem bodo nastopili učenci in profesorji SCGV Emil Komel in društva Arsatelier iz Gorice, bo v torek, 15. maja 2018, ob 20. uri.

 

* * *

 

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T +386 5 335 40 13

M +386 41 775 089

W www.kulturnidom-ng.si

16. 5. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja