Zdravstvo

Hidradenitis suppurativa: od prvih težav do pravilne diagnoze mine kar 7 let

Najpogosteje zbolijo mladi v najbolj aktivnem življenjskem obdobju

Ljubljana, 31. maj 2018 – Hidradenitis suppurativa (HS) je kronična kožna bolezen, ki se kaže z vnetnimi spremembami v obliki bolečih zatrdlin in ognojkov. Za bolnike predstavlja veliko breme in močno poslabša kakovost življenja, še zlasti ker najpogosteje prizadene mlade v najbolj aktivnem obdobju življenja. Ker gre za kompleksno bolezen, je tudi čas od prvih težav do pravilne diagnoze precej dolg – v povprečju celo več kot 7 let. Ljudje, ki opazijo znake, kot so boleči turi, ognojki ali vnetni vozliči na tipičnih lokacijah pod pazduhami, v dimljah, na zadnjici, na področju genitalij ali pri ženskah pod prsmi, naj gredo k osebnemu zdravniku. HS prizadene okoli 1 odstotek populacije, pri mlajših ženskah do 4 odstotke.

Ključni poudarki

– HS prizadene okoli 1 odstotek populacijemed mlajšimi ženskami do 4 odstotke. Najpogosteje se pojavi med 21 in 23 letom starosti. Ženske obolevajo približno trikrat pogosteje kot moški.

– Je ponavljajoča in napredujoča bolezen – tudi če težave za nekaj časa izzvenijo, bo bolezen prej ali slej napredovala. Če bolezen ni ustrezno zdravljena, pušča trajne in nepopravljive spremembe na koži.

– HS ima velik negativen vpliv na kakovost življenja in predstavlja veliko breme, še zlasti, ker najpogosteje zbolijo mladi v najbolj aktivnem življenjskem obdobju.

– Čas od prvih simptomov do postavitve pravilne diagnoze je več kot 7 let.

– Pomembno: v primeru bolečih turov, ognojkov ali vnetnih vozličev, ki so se pojavili na tipičnih lokacijah pod pazduhami, v dimljah, okoli zadnjice in genitalijah, pri ženskah tudi pod prsmi, vsaj dvakrat v šestih mesecih, naj ljudje obiščejo zdravnika.

– Družinski zdravnik v primeru zmernih do hudih težav napoti k dermatologu.

– Več informacij o HS: www.hs-online.si

Kaj je hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS) je kronična, vnetna, ponavljajoča se in izčrpavajoča bolezen, ki nastane zaradi vnetja v dlačnem foliklu na delih telesa, kjer so prisotne apokrine žleze znojnice. Bolezen imenujemo tudi acne inversa (inverzne akne). HS ni nalezljiva bolezen, ni posledica okužbe ali morebitne neustrezne higiene.

Kako HS prepoznamo?

Prve znake bolezni prepoznamo po bolečih turih, ognojkih ali vnetnih vozličih na tipičnih lokacijah: pod pazduhami, v dimljah, okoli zadnjice in genitalij, pri ženskah tudi pod prsmi. V primeru, da se izbruhi pojavijo vsaj dvakrat v šestih mesecih, gre lahko za HS in se priporoča obisk osebnega zdravnika. Zdravnik bo ob pregledu ocenil, ali je potrebna napotitev k specialistu dermatologu. Gre za ponavljajočo se in napredujočo bolezen – tudi če težave za nekaj časa izzvenijo, bo bolezen prej ali slej napredovala.

Stadiji HS

Poznamo tri stadije bolezni (Hurley I, II, III). Za blage oblike bolezni so značilne majhne bunčice, črne pike ali posamezne ciste, bolniki s hujšimi oblikami pa lahko imajo številne ponavljajoče se ognojke, iz katerih izteka tekočina neprijetnega vonja. Kožne spremembe pri HS so lahko zelo neprijetne in boleče, kar pomembno vpliva na kakovost življenja bolnikov.

Za hudo obliko HS je značilno veliko število ognojkov in ogrcev, ki so med seboj povezani s številnimi kanali, na površino izteka gnojni izcedek neprijetnega vonja. Celotno prizadeto področje je obolelo, prisotne so brazgotine in razjede.

Dejavniki tveganja za pojav in poslabšanje bolezni

– Starost in spol: bolezen se v povprečju najpogosteje pojavi med 21 in 23 letom starosti. Ženske obolevajo približno trikrat pogosteje kot moški. Dejavnost bolezni se običajno po menopavzi zmanjšuje.

– Kajenje: od 70 do 90 odstotkov bolnikov s HS je kadilcev. Kadilci imajo manjšo verjetnost, da bo terapija uspešna in lahko pri kirurškem zdravljenju dosežejo slabše rezultate.

– Debelost: prekomerna telesna teža lahko negativno vpliva na potek bolezni.

– Hormoni: v mnogih raziskavah so opazili, da imajo ženski hormoni pomembno vlogo pri nastanku in razvoju HS. Obstaja tudi povezava med HS in sindromom policističnih jajčnikov.

– Mehanski dejavniki: nekateri mehanski dejavniki, kot so drgnjenje kože v pregibih, nošenje tesnih oblačil, draženje ob uporabi sredstva proti potenju in britje dlak, lahko poslabšajo bolezen.

Kako HS zdravimo?

Zdravila, ki bi pozdravila bolezen, še ni, lahko pa z ustreznim in pravočasnim zdravljenjem preprečimo in upočasnimo napredovanje bolezni. Terapevtski pristopi vključujejo spremembo življenjskega sloga, lokalno in sistemsko terapijo ter kirurške posege. Kateri pristop ali kombinacija zdravljenj je najprimernejša, je odvisno od bolnikovih želja, razširjenosti in teže bolezni, prenašanja terapije ter morebitnih pridruženih bolezni. Zdravljenje praviloma poteka multidisciplinarno in ga vodi dermatolog. Če bolezen ni ustrezno zdravljena, pušča trajne in nepopravljive spremembe na koži.

Blažje oblike bolezni se praviloma zdravi z lokalnimi antiseptičnimi sredstvi in antibiotiki. Pri zmerni do hudi obliki je potrebna sistemska terapija z antibiotiki, sistemskimi retinoidi ali biološkimi zdravili. V vseh stadijih bolezni pridejo v poštev tudi kirurške metode zdravljenja.

Vpliv na kakovost življenja

Bolečina zaradi HS ni samo fizična, ampak je lahko tudi čustveno in psihološko uničujoča. Mnogi bolniki trpijo v tišini, saj zaradi stigme, ki je povezana s HS, bolezen pogosto prikrijejo tudi pred bližnjimi, še zlasti kadar prizadene intimne dele telesa. Breme bolezni je še zlasti veliko, ker najpogosteje zbolijo mladi v najbolj aktivnem življenjskem obdobju (med 20. in 30. letom).

Kako si bolniki lahko pomagajo sami?

Zdrav življenjski slog prinaša koristi vsem bolnikom s HS, ne glede na težo bolezni. Praviloma se z zmanjšanjem telesne teže izboljša splošno počutje, kar bo pozitivno vplivalo na HS. Bolezen se pojavlja v različnih oblikah, zato se je o najprimernejši telesni vadbi priporočljivo pogovoriti s svojim zdravnikom. Klinične raziskave kažejo tudi na povezavo med HS in kajenjem, vendar ni enotnega mnenja, ali je kajenje vzrok ali posledica bolezni. Po opustitvi kajenja se splošno zdravje najverjetneje izboljša. Pretesna oblačila iz umetnih materialov lahko dražijo in poslabšajo bolezen, zato je pomemben tudi izbor primernih oblačil. Več informacij o HS je na voljo na strani www.hs-online.si.

Viri in literatura:

– Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Spletna stran: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hidradenitis-suppurativa/symptoms-causes/syc-20352306. (datum dostopa: 15. 4. 2018)

– Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.

– Zouboulis CC in drugi. Hidradenitis Suppurativa/Acne inversa: Criteria for Diagnosis, Severity Assessment, Classifi cation and Disease Evaluation. Dermatology. 2015;231:184-190.

– Kimball AB, Jemec GB (ur.). Hidradenitis Suppurativa – A Disease Primer. Springer. Switzerland. 2016

– Margesson LJ, Danby FW. Hidradenitis suppurativa. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol 2014;28(7):1013-27.

1. 6. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja