Gospodarstvo, Splošno

KPV v zvezi z navedbami v medijih

V preteklih tednih so bile v nekaterih medijih objavljene napačne informacije v zvezi z »nenavadno razliko med močjo, ki jo TEŠ dobavlja Komunalnemu podjetju Velenje, in močjo, ki jo to podjetje zaračunava svojim uporabnikom«.

 

V Komunalnem podjetju Velenje, d. o. o., lahko z gotovostjo trdimo, da te navedbe ne držijo, kar v nadaljevanju tudi pojasnjujemo.

 

Moč proizvodnih virov, v našem primeru TP1+TP2+TP3 pri proizvajalcu toplotne energije TEŠ, nikakor ne smemo direktno enačiti s priključno oziroma obračunsko močjo pri končnih odjemalcih, ki je ena izmed tarifnih postavk v tarifnem sistemu za dobavo toplote.

 

Trenutno je TEŠ zmožna obratovati z maksimalno močjo 300 MW, saj je TP1 z močjo 80 MW napajana iz bloka 4, TP2 z močjo 100 MW je napajana iz bloka 5 ali plinskih turbin PT51 in PT52, ter TP3 z močjo 120 MW, ki je napajana iz bloka 6. Teoretično bi tako proizvodni vir lahko pokril med 210 in 300 MW priključne moči končnih odjemalcev, če obratujejo vsi proizvodni viri.

 

S strani končnih odjemalcev imamo ta trenutek prijavljeno 225 megavatov obračunske moči in je tako za pokrivanje potreb po toplotni energiji v primeru zunanje projektne temperature za Šaleško dolino potrebno obratovati z dvema proizvodnima viroma v TEŠ, in sicer TP3 in TP2. V takšnih razmerah je tudi poraba električne energije večja in TEŠ obratuje z več proizvodnimi bloki.

 

Princip obračuna dobavljene toplote je enak za vse v Republiki Sloveniji in pri tem Komunalno podjetje Velenje ni nobena izjema. Princip obračuna dobavljene toplote je določen v posameznih Sistemskih obratovalnih navodilih (SON), ki jih potrdi Agencija za energijo.

 

Torej ima vsak odjemalec določeno svojo priključno in obračunsko moč (fiksni del cene je obračunska moč v EUR/MW). Obračun obračunske moči se izvede vsak mesec v višini 1/12 letnega stroška. Obračunsko moč mora distributer toplotne energije kot kakovost toplote zagotoviti v skladu z določili SON-a na odjemalčevem odjemnem mestu.

 

Prodajna cena toplotne energije na pragu TEŠ vpliva v tarifnem sistemu toplote na variabilni del cene – torej na MWH dobavljene količine toplote, in se tako cena priključne moči s 1. 8. 2017 ni spreminjala, ampak se je spremenil samo variabilni del  cene toplotne energije kot posledica povišanja prodajne cene s strani Termoelektrarne Šoštanj.

 

 

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o.

7. 6. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja