Politika, Splošno

POPRI odpirajo vrata v Predsedniško palačo, Kolektor in New York

Nova Gorica, 07. 06. 2018 – Aktivnosti vseslovenskega tekmovanja POPRI za najboljše podjetniške ideje mladih, ki omogoča razvoj podjetnih veščin in hitrejši preskok od šolanja do zaposlitve, se ne zaključijo s tekmovanjem samim. V maju so zmagovalci POPRI prejeli povabilo na obisk Predsednika Republike Slovenije, obiskali so PODIM konferenco, se srečali s predstavniki Poslovnih Angelov Slovenije in Kolektor Ventures, v naslednjem tednu pa jim bomo omogočili udeležbo na mednarodnem tekmovanju v ZDA.

Na tekmovanje Genius Olympiad letos kar 3 ekipe

»Z namenom, da ideje mladih ne ostanejo le na papirju, smo v lanskem letu postali pred kvalifikacijsko tekmovanje; kar pomeni, da se prvi dve ekipi – Vremenska hišica, merilnik PM delcev (iz Gimnazije Vič) in Zrolanka (iz Ekonomske šole Novo mesto) – uvrstita neposredno na ameriško tekmovanje Genius Olympiad,« je povedala vodja tekmovanja POPRI, Maja Rajer Obid iz Primorskega tehnološkega parka.

Tekmovanje, na katerem na 5 različnih področjih (18 tekmovalnih podkategorij) tekmuje 1,657 projektov iz 70 svetovnih držav, bo prihodnji teden, od 11. do 16. junija v Sunny Oswego, zvezni državi New York (ZDA). Zmagovalci bodo znani v petek, 15. junija, na zaključni prireditvi, ki bo ob 21. uri po našem času (13.15, ZDA).

Člani zmagovalnih ekip POPRI pa niso edina slovenska delegacija, ki potuje v ZDA. Tja se namreč odpravlja še ena ekipa iz Gimnazije Vič, ki se bo preizkusila v znanstveni kategoriji, ravno tako pod mentorstvom Alenke Mozer, prof.

POPRI tekmovalci v maju niso počivali

MOCOS, Modularni nadzorni sistem je ideja, ki je prepričala v kategoriji študentov. Tilnu Tinta in Janu Čuk, članoma ekipe iz Šolskega centra Nova Gorica, smo omogočili obisk največje startup konference v Sloveniji – PODIM, ki jo je 15. in 16. maja obiskalo več kot 1000 udeležencev, 100 investitorjev in 150 predstavnikov korporacij. Na konferenci smo ju povezali tudi s predstavniki iz Poslovnih angelov Slovenije, ki so jima svetovali o nadaljnjem razvoju ideje.

Strateški partner tekmovanja, koncern Kolektor, je v četrtek, 31. 5., povabil na obisk in sestanek najbolj perspektivne tekmovalce, ki so reševali njihove izzive. Na obisku so si ogledali proizvodnjo Kolektor KFH, ki je letos prejelo zlato priznanje za inovacijo Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica. Zmagovalci so prisluhnili tudi kratki predstavitvi koncerna Kolektor in novostim na področju digitalizacije, skupaj pa so se pogovorili tudi o možnosti sodelovanja.

Zmagovalci v kategoriji osnovnošolcev, fantje iz ekipe Life Saver iz OŠ Šempas so svojo idejo – letečega drona z defibrilatorjem – v petek, 11. 5., predstavili na stojnici na dogodku ‘Podarimo utrip’, ki sta jo organizirala Rdeči Križ v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica z namenom, da predstavijo pomen defibrilatorja (AED). V Sloveniji vsak dan namreč nenadni srčni zastoj doživi 10 ljudi, od tega jih 5-6 takoj umre! Ne le, da se fantje zavedajo velikega in perečega problema v sodobni družbi, za njega so v sklopu delavnic Podjetniški eksperiment, ki jih ravno tako na Goriškem organizira Primorski tehnološki park, pripravili delujoč prototip in rešitev, ki jo želijo uresničiti. Na stojnici pa so imeli neprecenljivo priložnost pridobiti povratne informacije o ideji s strani potencialnih kupcev.

Prav vsi zmagovalci so poseben sprejem doživeli že na začetku maja, saj so se srečali in rokovali s Predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, v sklopu Dneva Evrope, ki ga je Predsednik namenil prav mladim.

Več informacij:

Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI, maja.rajer@primorski-tp.si, M: 040 475 599

Spletna stran: http://www.popri.si/, Facebook: www.facebook.com/popripopri.

7. 6. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja