Kultura, Splošno, Turizem

Živa coprnija – Živa štrigarija: po poteh Pohorja in Istre na drugačen način

Črno jezero na Pohorju

Šest partnerskih organizacij iz Slovenije in s Hrvaške na novo odkriva bajeslovno izročilo Pohorja in Istre in ustvarja svež kulturno-turistični produkt.

Narava je s svojo samovoljnostjo od nekdaj dramila domišljijo ljudi. V njenih čarobnih oblikah so prepoznavali pravljična bitja, njene pojave so si pojasnjevali z zgodbami. Iz roda v rod in od ust do ust pretihotapljene pripovedi so še vedno z nami; že zabeležene v knjigah ali še skrite med ljudmi.

Projekt Živa coprnija – Živa štrigarija na novo odkriva dragoceno bajeslovno izročilo Pohorja in Istre in ga s premišljenim vključevanjem v trajnostni turizem ohranja in plemeniti. Osredotočamo se predvsem na zaledni območji, Bistriško Pohorje in Osrednjo Istro, ki zaradi bogate naravne in kulturne dediščine ponujata številne možnosti za obogatitev ponudbe obeh regij.

Kulturno-turistični produkt, ki ga bomo razvili  času trajanja projekta, od 1. 8. 2017 do 30. 11. 2019, temelji na desetih zgodbah Pohorja in desetih Istre, ki so jih zabeležili etnologi, in ki so povezane z lokacijami naravne in kulturne dediščine obeh regij. Na Pohorju so to: Bistriški vintgar; Ančnikovo gradišče; Cerkev svetega Urha; Trije kralji; Črno jezero; Šmartno na Pohorju; Šetorov mlin; Hudičevo korito; Tinje in Kebelj , v Istri pa: Pazin in Pazinska jama; Lindar; Sveti Juraj; Gračišće; Pićan; slap Sopot; Tupljak; Sveto more, Perunčevac in Katun Lindarski.

Produkt vključuje različne vsebine, ki se bodo med seboj dopolnjevale.
Turistična tura Po poteh žive coprnije bo obiskovalce vseh starosti vodila po destih krajih na Pohorju in desetih v hrvaški Istri. Vsaka od lokacij skupaj s pripadajočo zgodbo bo podrobno predstavljena v digitalnem vodiču Živa coprnija na dlani, ki bo ponudil individualno interaktivno doživetje naravnih znamenitosti in kulturne dediščine. Aplikacijo bo mogoče brezplačno sneti z različnih spletnih strani. Dvajset zgodb turistične ture bomo natisnili v knjigiŽiva coprnija Pohorja in Istre v treh jezikovnih različicah: slovenski, hrvaški in angleški. Knjiga bo vključevala tudi  številne uporabne  informacije o posameznih krajih in bo tako rabila kot turistični vodnik. Ljudske zgodbe bo literariziral Dušan Šarotar, ilustrirala pa Tina Dobrajc. Mitološka bitja iz zabeleženih zgodb bodo zaživela v ovkiru festivala Coprnija v živo!, ki se bo odvijal na različnih lokacijah na Pohorju in v Istri. Ponudil bo gledališke in lutkovne predstave, ustvarjalne delavnice, vodene ture in umetniška gostovanja. Živa coprnija – Živa štrigarija po uradnem koncu projekta ne bo potonila v pozabo; v sodelovanju z lokalnimi obrtniki, umetniki in ponudniki izdelkov bomo izdelali izvirne spominke, ki bodo ponesli duha Žive coprnije v svet.

Projekt finančno omogoča program Interreg Slovenija-Hrvaška. V njem sodeluje šest partnerskih organizacij iz Slovenije in Hrvaške s področij znanosti, turizma, umetnosti in kulture. V plodnem medsektorskem sodelovanju združujemo svoje znanje in moči z namenom ustvariti edinstveno, kultivirano in celostno turistično izkušnjo, ki nagovarja obiskovalce vseh starosti. Partnerji projekta Živa coprnija – Živa štrigarija smo Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica (vodilni partner), založba BeletrinaZnanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnostiEtnografski muzej Istre,Udruga Val kulture in Općina Pićan.

Sprehodite se po poteh Žive coprnije – Žive štrigarije z odprtimi očmi!

Več informacij o projektu najdete tukaj.

Sledite nam na Facebooku in na Instagramu!

Pazin, Istra

Slap Sopot, Istra

Šmartno na Pohorju

 

4. 7. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja