Družabno, Splošno

NOCOJ SE OTVORI 14. GROSSMANNOV FESTIVAL + AKREDITACIJE

14. GROSSMANNOV FESTIVAL

Sicer hrupni Grossmannov festival bo letos otvoril nemi film – klasik nemškega ekspresionizma, prva grozljivka sploh – KABINET DR. CALIGARIJA režiserja Roberta Wieneja. Tišino bodo popestrili madžarski progresivni rockerji Ven, otvoritveni program pa pričnemo ob 21ih na ljutomerskem Glavnem trgu. Občinstvo bo nagovoril Ivica Stevanović, srbski ilustrator in stripar, ki bo ob 20ih v Kulturnem domu predstavil svojo razstavo EdgeArt – ART WITH EDGE. Ob isti uri na glavnem trgu začnemo s predstavitvijo vin in vinarjev iz letošnjega tekmovanega programa.

Za pridobitev novinarskih akreditacij nam lahko pišete na pr@grossmann.si do 15. ure danes (10. 7.).

Grossmannov festival se je uveljavil kot najpomembnejši žanrski filmski festival v vzhodni in južni Evropi. Tudi tokrat vabi na ogled številnih filmskih projekcij in dogodkov, povezanih s filmom. Tradicionalno je tudi kulturno pokušanje vina in bogat spremeljevalni program s subkulturno tržnico, performansi, predstavitvami žanskih knjig, razstavami in delavnicami, ki ponujajo aktivno sodelovanje obiskovalcev (Mala delavnica groze, Mala delavnica maske in posebnih učinkov, delavnica filmskega bojevanja, delavnica igralske improvizacije, Grossmannove zombarije za otroke).  Ob naših stalnih tekmovalnih kategorijah, ki jih priporoča Hudi maček, se bomo ozirali tudi v preteklost z izbranimi retrospektivami. Številni mednarodni filmski in vinski gostje bodo na voljo za klepet v živo.

V tekmovalnem programu celovečercev za glavno festivalsko nagrado hudi maček bo prikazanih šest filmov: nemško-avstrijska art grozljivka HAGAZUSSA režiserja Lukasa Feigefelda, ki velja za enega najbolj vročih festivalskih naslovov, špansko-francoska fantazijska komedija ERREMENTARI režiserja Paula Urkija Alija v produkciji Alexa de la Iglesie, čilenska ekstremna grozljivka TRAUMA režiserja Lucia A. Rojasa, ki na novo postavlja meje nasilja na ekranu, britanska grozljivka CHARISMATA režiserjev Andyja Collierja in Toora Miana, ki na izviren način združuje kriminalni triler in psihološko srhljivko, avstrijska slasher komedija ŽURIRAJ IN UMRI MLAD režiserja Dominika Hartla, posneta na hrvaški obali, in norveška črnohumorna grozljivka VAMPIR VIDAR režiserjev Thomasa Aske Berga in Fredrika Waldelanda, v kateri Troma sreča Kaurismäkija. V Ljutomer prihajajo Dominik Hartl, Paul Urkijo Alijo, Andy Collier, Ross Scaife in Thomas Aske Berg.

Tekmovalni program glasbenih dokumentarcev za nagrado hrupni maček nudi šest glasnih doživetij: ELEKTRIČNE SANJE režiserja Dušana Moravca o slovenskem pionirju elektronske glasbe Mihi Kralju,  LP FILM LAIBACH režiserja Igorja Zupeta – tretji film v seriji GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST, nemški BUNCH OF KUNST – FILM O SLEAFORD MODS režiserke Christine Franz o britanskem dvojcu, ki ga je Iggy Pop proglasil za najboljši rock’n’roll bend na svetu, kanadski SLAVE TO THE GRIND režiserja Douga Browna, ki predstavi zgodovino grindcora – najhitrejšega in najagresivnejšega glasbenega žanra, španski GEOMETRIJA IZOBILJA režiserja Joséja Ramóna da Cruza o kultni industrial zasedbi Esplendor Geométrico ter srbski KONTAKT režiserja Mihajla Obrenova, poglobljen portret glasbenega podzemlja Novega Sada.

V programskem sklopu Animania, posvečenega animiranim filmom, izpostavljamo ponoven obisk britanskega animatorja Leeja Hardcastla, zvezde viralnega trash horrorja, ki bo predstavil poseben izbor svojih kratkih stop-motion animacij, ki niso primerne za otroke, ter retrospektivo kratkih filmov slovenskega mojstra animacije Dušana Kastelica.

Posebno pozornost si prav tako zasluži retrospektiva prelomnih žanrskih filmov, ki letos slavijo 50. obletnico, kjer bodo prikazani NOČ ŽIVIH MRLIČEV Georga A. Romera, PLANET OPIC Franklina J. Schaffnerja, BILO JE NEKOČ NA DIVJEM ZAHODU Sergia Leoneja in ROSEMARYJIN OTROK Romana Polanskega.

Izven tekmovalnega programa bo prikazanih 10 celovečercev z vsega sveta, med katerimi izpostavljamo prvi finski superherojski film RENDEL (obiskala nas bosta režiser Jesse Haaja in igralka Bianca Bradey), mehiški festivalski hit TIGRI SE NE BOJIJO  režiserke Isse Lopez, ki ga je oskarjevec Guillermo del Toro uvrstil na svoj seznam najboljših filmov 2017, tajsko glasbeno grozljivko PREMIKA režiserja Siwakorna Jarupongpaja, južnoafriški vestern PET PRSTOV ZA MARSEILLES režiserja Michaela Matthewsa in premiero novega filma OTO radgonskega režiserja Vasje Rovšnika.

Kot rečeno, bo današnji otvoritveni film bo z glasbeno spremljavo v živo spremljala madžarska prog rock skupina Ven. Ves teden nas čaka pester glasbeni program; slišali bomo še ormoški Orkester Salotejp, ljutomerske Obnounce in Cyphre Louis, madžarski Voodoo Allen, od najdlje – iz ZDA pa na Grossmanov festival prihajajo Daikaiju.

V programskem sklopu Začarani kino, namenjenem otrokom in mladini, izpostavljamo dansko psihološko srhljivko THELMA režiserja Joachima Trierja, ki je prejela nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma zlati melies za najboljši evropski fantastični celovečerec, najmlajši pa bodo lahko uživali v izboru kratkih filmov z Animateke.

V tekmovalnem programu kratkih filmov za nagrado Slakov hudi maček se bo pomerilo 13 filmov z vsega sveta, 12 evropskih kratkih filmov pa se bo potegovalo za nagrado srebrni melies, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma (med njimi bo tudi CELICA režiserja Dušana Kastelica).

V vinskem programu se bo za nagrado Vinski šampion hudi maček potegovalo šest vin: viteško črno (Lovrec), renski rizling (Pungračič), beli pinot (Miro Vino), Loona (Vino Kupljen), sauvignon (Marič) in rumeni muškat (Vinogradništvo Kovačič). Posebni gostje vinskega programa so hrvaška enologinja Ivana Rendulić Jelušič, vinski kritik in vinopisec Robert Gorjak ter Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Med festivalom si bo moč ogledati razstavo del srbskega ilustratorja in stripovskega avtorja Ivice Stefanovića, ki je tudi avtor letošnje grafične podobe festivala. Na voljo pa bodo tudi koncerti, delavnice, predstave, predstavitve knjig, tržnica filmov, glasbe in stripov ter nepogrešljivi Zombie Walk na zaključni dan festivala.
Grossmann je pridobil tudi značaj poletnega festivala, zato številni “filmski turisti” izkoriščajo posebno naelektreno atmosfero za filmske užitke, pa tudi kampiranje v idiličnem okolju, ob lokalnem lepo urejenem kopališču ali v bližnjih nastanitvah turizma na kmetijah ter toplicah.

Filmske projekcije in nekateri drugi dogodki programa bodo simbolično plačljivi.

Seznam festivalskih gostov: http://www.grossmann.si/
Dodatne informacije za medije in akreditacije: pr@grossmann.si 

www.grossmann.si 

V kolikor ne želite prejemati naših občasnih obvestil, se jih lahko “znebite” z enostavnim povratnim sporočilom ODJAVI.

Eva Žgajner
eva@zgajner.com
pr@grossmann.si
051 250 037

10. 7. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja