Družabno, Turizem

Princeskin spust z zvonika 2018

Piranska princeska

V Piranu se v soboto obeta čarobni večer in spektakel! Pirančani bodo že četrtič spustili Princesko z zvonika. Prireditev se nanaša na dogodek iz leta 1343, ko je Sv. Jurij rešil Piran in Pirančane pred strašno nevihto. Takrat so se odločili, da ga proglasijo za zavetnika mesta in so mu na hribčku nad mesto zgradili cerkev.

Letošnja prireditev je še bolj povezana s tem srednjeveškim obdobjem. V mestnem arhivu so dobili »Bulo«, ki jo je leta 1346 papež Klement poslal Pirančanom. V njej je tudi risba, na kateri sta princeska in Sv. Jurij, ki s sulico dri zmaja. Organizator prireditve je iz originalne slike vzel princesko ter ji dodal še obrise piranske cerkve in zvonika. Novo sliko so natisnili na 20 m dolgo zastavo v barvah Pirana, poimenovali so jo Princeskina zastava.

Letošnji spust se bo zgodil v soboto, 14.7.2018. Dogajanje na trgu se bo pričelo že ob 20. uri. Letošnja Princeska je Urša Kveder, maturantka in odlična športnica. Urša
je med vsemi prijavljenimi dekleti, ki so morale biti »Pirančanke«, dobila največ glasov. Zase pravi, da jo ni strah višine a kljub vsemu ji ostal knedelj v grlu,
ko je pogledala z zvonika na trg. Princeska bo na trgu priletela v naročje Princa Aleksa Lavriča Petriča, ki bo pred spustom s publiko izvedel »Princeskin motivacijski ples«.

Na letošnji prireditvi bodo sodelovali tudi bobnarji in metalci zastav iz Palmanove in Conegliana. Pripravljajo prav poseben spektakel s posebnimi »nočnimi« zastavami.
Čarobnost večera bo poudarila flavtistka in nevihta, ki se bo pred spustom spustila na brez javne razsvetljave zatemnjen Tartinijev trg.

Princeskin spust se je že globoko zapisal v srca Pirančanov, saj vsako leto do zadnjega kotička napolnijo trg in si ga ogledajo z odprtimi usti.

Pridite v Piran in povežite se s Princesko!

Dogodek organizira ŠKID jaz sem najboljši v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Občino Piran in Avditorijem Portorož.

Mojmir

13. 7. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja