Kultura

3. KGIFF: VELIKANI POD VELIKANKO


V sklopu 3. Mednarodnega filmfesta Kranjska Gora – KGIFF smo se včeraj v čudovitem ambientu planiške Velikanke poklonili velikanom slovenskega filma Mileni Zupančič, Radku Poliču in Borisu Cavazzi. Predvajali smo film Rajka Grliča in Matjaža Ivanišina, Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki pripoveduje univerzalno zgodbo o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko, o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti. Pred projekcijo so se nam omenjeni igralci v družbi Matjaža Ivanišina in Dušana Jovanoviča, pridružili na pogovoru, ki ga je povezovala Vesna Milek. V svojem humornem slogu so predstavili idejo nastanka predstave in filma ter se pošalili na račun svojih preteklih anekdot. Po pogovoru je številno občinstvo nagovoril direktor festivala Matjaž Javšnik, ki je dejal da soto”zagotovo za tri največje zvezde slovenskega gledališča in filma.”


Danes zaključujemo festival s še zadnjimi filmi tekmovalnega sklopa in slovesno podelitvijo nagrad, ki se bo začela ob 19. uri na trgu v Podkorenu. Najboljše igrane in dokumentarne filme ocenjuje mednarodna žirija, ki jo za igrani film sestavljajo Alissa Simon, Jugoslav Pantelić, Fridrik Thor Fridrikson ter Mila Turajlić, Harold Apter in Varja Močnik za dokumentarni film. Rezultate bomo razglasili po zaključku slovesnosti v soboto zvečer.Festival poleg filmskih projekcij bogatijo tudi pogovori s filmskimi ustvarjalci in številne delavnice mednarodno uveljavljenih mentorjev, ki se prav tako zaključujejo jutri. Podrobnejši opis pošljemo v naslednjih dneh. Posebej gre izpostaviti jutrišnji pogovor s člani Casting Society of America, v katerem bodo mednarodno delujočecasting direktorice in agentke diskutirale o unikatni vlogi casting profesije v Evropi, njeni zgodovini, rasti in naraščajoči pomembnosti. Ciljno občinstvo so vsi, ki delajo v filmski industriji, kot tudi tisti, ki razmišljajo o igralski karieri. Prisotne bodo Nancy Bishop (London/Praga), nominiranka za prestižno nagrado Emmy, ki je sodelovala pri filmih, kot so Snowpiercer (2013), Mission Impossible IV (2011) in Bourne Identity (2002); Timka Grin (Bosna in Hercegovina), ki je z ekipo Angeline Jolie sodelovala pri castingu filma In the Land of Blood and Honey (2011); Beatrice Kruger (Rim), ki je sodelovala pri filmihToRome With Love (Woody Allen, 2012), The Cut (Fatih Akin, 2014), LetterstoJuliet (2010), evropski del ekipe je izbirala za filme, kot so Casino Royale (2006), Spectre in Inferno, s serijama kot sta Mozart in the Jungle (2014-2018) in Borgia (2011-2014) pa ima odlične reference tudi v svetu televizije; Lucinda Syson (London), ki je svojo kariero začela s filmom The Fifth Element (1997), od tedaj pa je med drugim sodelovala z Alfonsom Cuaronom, Christopherjem Nolanoom in Patty Jenkins; ter Aleksandra Balmazović (Slovenija), ki je odprla prvo igralsko agencijo v Sloveniji, imenovano United Slavic Actors, in Anila Gajević (Bosna in Hercegovina), ki reprezentira igralce, ki so se pojavili v filmih Snowpiercer (2013), Skyfall (2012), Gomorrah (2008), kot tudi Game of Thrones (2011-). Pridružil se jim bo tudi Derek Power, producent in menedžer, ki je v preteklosti med drugimi reprezentiral tudi Stinga in Bena Kingsleyja. Pogovor bo ob 16. uri na Glavnem trgu v Kranjski Gori.Vabimo vas, da se nam pridružite na zadnjem dnevu in zaključni slovesnosti festivala. Program in vse informacije so dostopne na našiFacebookstrani ter uradni spletni strani festivala. NaGoogle Drivepovezavi najdete fotografije dogodka.

Za vsa dodatna vprašanja, termine za intervjuje in prijave za novinarske akreditacije smo dosegljivi na press@kgiff.si ali telefonski številki040 736 525 (Ana Škreblin).


VSE FOTOGRAFIJE (klik)

6. 8. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja