Kultura

FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE

 

Spoštovani,

vljudno Vas vabimo na koncerta Orkestra ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov. Prvi koncert bo jutri,v sredo, 8. 8. 2018 ob 20.30 na Ljubljanskem gradu. Drugi koncert bovpetek, 10. 8. 2018 ob 20.30 na Ribniškem graduv Ribnici.

Koncerta sta del 30. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Vstop prost.

Festival Imago Sloveniae

Sreda, 8. 8. 2018, ob 20.30 Ljubljanski grad – grajsko dvorišče, Ljubljana

in

Petek, 10. 8. 2018, ob 20.30 Ribniški grad, Ribnica

ORKESTER RUSKIH LJUDSKIH INŠTRUMENTOV NEKRASOV (Rusija)

Dirigent:Andrej Šljačkov Solistka:Nadežda Tokareva,violina

Akademski orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov, ki deluje pod okriljem Ruske radiotelevizije in velja za nacionalno dragotino, je bil ustanovljen decembra leta 1945. Vodili so ga izvrstni ruski dirigenti, med drugim Vladimir Fedosejev in Nikolaj Nekrasov, po katerem se je orkester tudi poimenoval. Od leta 2012 je stalni dirigent orkestraAndrej Šljačkov. Umetniški vodja (od leta 2015) je Aleksander Maškovič.

MaestroAndrej Šljačkovse je izobraževal na Gnesinovi glasbeni akademiji v Moskvi. Leta 1995 je tam končal študij dirigiranja (v razredu samega Nikolaja Nekrasova), balalajke in glasbenega aranžerstva. Z Orkestrom ljudskih instrumentov Ruske radiotelevizije je začel sodelovati leta 1994 kot instrumentalist, obenem pa se je izpopolnjeval v dirigiranju kot asistent dirigenta. Za omenjeni orkester je pripravil več kot 200 glasbenih aranžmajev. Šljačkov velja za imenitnega mladega dirigenta, saj ga odlikujejo muzikalna intuicija, okus in gibkost vodenja. Sodeloval je že s tako slavnimi umetniki, kot so tenorist Vladislav Pjavko, čelistka Ana Litvinenko ter koreograf in plesalec Boris Akimov, prav tako pa s številnimi solisti Bolšoj teatra in Opere Helikon v Moskvi. Je dobitnik posebne nagrade Sklada Irine Arhipove.

Rusko-slovenska violinistkaNadežda Tokarevase odlikuje z interpretacijami, prežetimi z individualnim zvokom, širino in plemenitostjo. Študirala je na Državnem konservatoriju Čajkovskega v Moskvi v razredu prof. Edvarda Grača. Že v času študija je dosegla številne tekmovalske uspehe (izpostavimo posebni nagradi na znamenitem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi in na tekmovanju Marguerite Long – Jacques Thibaud v Parizu). Od leta 1999 do 2012 je delovala kot solo violinistka Moskovske filharmonije. Sodelovala je z vsemi simfoničnimi orkestri prestolnice in številnimi drugimi ruskimi orkestri. Gostovala je v več kot tridesetih državah po vsem svetu. Pedagoško je dvanajst let delovala na moskovskem Konservatoriju Čajkovskega (kot izredna profesorica). V sezoni 2011/2012 je postala koncertna mojstrica v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, ob tem pa nadaljevala solistično in snemalno kariero. Posnela je ves violinski opus I. Petrića, skladbe N. Firšta, J. Matičiča, L. Lebiča, M. Paša, J. Goloba ter številnih ruskih, sovjetskih in drugih avtorjev. Nastopa tudi v komornih sestavih. Nadežda Tokareva igra na violino Nicoloja Gagliana iz leta 1765.

Več>>>

8. 8. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja