Kultura

OB MEDNARODNEM DNEVU PISMENOSTI SE JE ZAČEL LETOŠNJI NACIONALNI PROJEKT RASTEM S KNJIGO JAVNE AGENCIJE ZA KNJIGO (JAK)

Sporočilo za medije

 

 

Ljubljana, 13. september – V njegovem okviru bodo sedmošolci vseh slovenskih osnovnih šol prejeli mladinski roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh (Miš), vsi dijaki prvih letnikov srednjih šol pa zbirko kratkih zgodb Noben glas Suzane Tratnik (Beletrina).

Prva javna predstavitev letošnjega nacionalnega projekta Rastem s knjigo je bila v okviru strokovne srede včeraj v Mestni knjižnici Ljubljana. Na dogodku sta v pogovoru s predstavnicama založb Miš in Beletrina obe avtorici predstavili svoje delo.

Projekt za spodbujanje branja med mladostniki Rastem s knjigo, ki ga v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami, z osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter z osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu vodi Javna agencija za knjigo RS, je začelo v letu 2006/2007 v osnovnih šolah izvajati Ministrstvo za kulturo, od šolskega leta 2010/2011 pa so vanj vključeni tudi srednješolci.

V okviru javnega razpisa pristojna strokovna komisija JAK vsako leto izbere dve mladinski leposlovni ali poljudnoznanstveni deli slovenskih avtorjev, ki sta namenjeni sedmošolcem oz. dijakom prvih letnikov srednjih šol. Prejmejo ju ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v učni program. Obisk knjižnice vključuje spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim slovenskim mladinskim leposlovjem in poučnimi knjigami, predstavitev avtorja in knjige.

Učenci in dijaki se tekom šolskega leta srečajo s pisatelji izbranih knjig, ki na šolah gostujejo v okviru programov Društva Bralna značka Slovenije in Društva slovenskih pisateljev.

Izbrani knjigi bodo tudi letos dobili učenci šol v zamejstvu (Avstrija, Madžarska, Italija). JAK sodeluje z učitelji, ki poučujejo slovenščino na t. i. sobotnih šolah (Severna in Južna Amerika, Avstralija), pri dopolnilnem pouku v tujini (Belgija, BIH, Srbija, Hrvaška, Francija itd.) in v Evropskih šolah (Bruselj, Luksemburg, Frankfurt itd.).

Pri nacionalnem projektu Rastem s knjigo že vrsto let sodelujejo tudi predstavniki Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, MKL, Pionirske – centra za mladinsko književnosti in knjižničarstvo, Zavoda RS za šolstvo, Združenja splošnih knjižnic, Sekcije šolskih knjižnic pri ZBDS, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije, Društva slovenskih pisateljev.

Več o nacionalnem projektu Rastem s knjigo:

http://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/

Dodatne informacije o projektu Rastem s knjigo:

Tjaša Urankar, T: (01) 369 58 25 E: tjasa.urankar@jakrs.si

13. 9. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja