Splošno

Skoraj vsaka druga transakcija je zdaj brezstična

Waterloo, Belgija / Ljubljana – 19. september 2018 – Brezstična tehnologija še naprej raste kot najbolj široko sprejeta oblika elektronskega plačevanja v zgodovini Evrope. Skoraj vsaka druga kartična transakcija je zdaj izvedena brezstično.

Eno glavnih področij, ki poganja rast brezstičnega plačevanja, so sistemi javnega prevoza. Brezstična plačila tukaj omogočajo hitrejše transakcije in večjo varnost. Število potnikov, ki uporabljajo brezstične kartice za plačevanje javnega prevoza, stabilno raste, medtem ko tehnologija zavzema pomembno vlogo v vsakodnevnem življenju. Mastercard® takšno gibanje dodatno krepi in vzpostavlja sprejemanje plačil z brezstičnimi karticami kot standard na evropski celini. Do leta 2020 bodo namrečvsi plačilni terminali v Evropiomogočali brezstično plačevanje.

Nova raziskava Mastercard postreže z več kot jasnimi podatki o rasti brezstičnega plačevanja v Evropi. Od začetka letošnjega leta do danes je zabeležena 97-odstotna rast. Na več kot 15 ključnih evropskih trgih – vključno z Dansko, Hrvaško, Grčijo, Madžarsko, Nizozemsko, Poljsko in Rusijo – pa brezstična plačila v trgovinah predstavljajo že več kot 50 odstotkov transakcij. Stalen tehnološki razvoj na področju plačil in podatkovne analitike v Evropi omogoča državam, da v celoti sprejemajo nenehne izboljšave regionalne tehnološke infrastrukture. Rezultat tega je, da je vsaka država sposobna delovati na bolj celosten in učinkovit način.

Nedavni podatki tudi kažejo, da se v evropskih državah dramatično spreminjajo navade potrošnikov, ki gredo v smeri brezstičnega plačevanja. Nekatere države, kot je na primer Poljska, še posebej izstopajo. Tam je bilo od začetka letošnjega leta do danes brezstično opravljenih že več kot 80 odstotkov transakcij. Mnoge evropske države tako prevzemajo brezgotovinsko ekonomijo. Ljudje namreč opuščajo gotovino in hitro sprejemajo brezstično tehnologijo.

Takšni rezultati jasno kažejo, da je Evropa vodilna v brezstični revoluciji, kjer potrošniki iščejo hitre in priročne načine plačila, ki jim lahko zaupajo. Poleg enostavnosti uporabe in priročnosti sta zanje prednost tudi varnost in zaščita, ki ju prav tako zasledujejo pri izbiri plačilne tehnologije. Skupaj s povečano uporabo brezstičnega plačevanja prihajata tudi seznanjenost in zaupanje potrošnikov.Med njimi jih vedno več verjame, da je brezstična tehnologija vsaj enako, če ne še bolj varna kot tradicionalni načini plačevanja.

“Evropa je vodilna v brezstičnem plačevanju. Kljub različnim ekonomskim situacijam in stopnjam razvoja potrošniki iz različnih držav usklajeno sprejemajo brezstično tehnologijo. Vse pogosteje vidimo, kako različni evropski trgi hitro sprejemajo tehnologijo, ko se poveča zaupanje potrošnikov vanjo,” je dejal Javier Perez, predsednik Mastercard Europe.

54% vseh kartičnih plačil v Sloveniji je brezstičnihSlovenija je v obdobju od januarja do avgusta 2018 zabeležila 89-odstotno rast brezstičnih transakcij v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017.

“V Sloveniji sta opazna dva porasta pri brezstičnih plačilih; Slovenija se uvršča nad evropsko povprečje – v avgustu 2018 je bilo 54-odstotkov vseh kartičnih plačil brezstičnih. Poleg tega smo v Sloveniji med januarjem in avgustom 2018 zabeležili 89-odstotno rast brezstičnih transakcij v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017,” je dodal Luka Gabrovšek, predstavnik Mastercard za Slovenijo

20. 9. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja