Splošno

Nasveti, kako do vaše sanjske kopalnice

Foro: Žiga Intihar

 

Ste ravno v fazi prenove kopalnice in se želite lotiti projekta čimbolj ozaveščeni ter imeti vajeti v svojih rokah? V kopalnici navsezadnje preživimo veliko časa, zato je pomembno, da je resnično prostor narejen po naših željah. Da bo vaša prenova kar se da enostavna, vam Geberit, vodilni inovator na področju sanitarne tehnike, ponuja nekaj ključnih nasvetov, kako se lotiti projekta.

Za umirjeno načrtovanje in izvedbo takšnega projekta potrebujete približno dva meseca. Če toliko časa nimate na voljo, lahko vsaj nekaj opravil opravite sami in tako skrajšate čas izvedbe. V lastni režiji se lahko na primer lotite demontaže pohištva in zaščite prostorov, preko katerih bodo hodili izvajalci. Čas izvedbe vam bo skrajšal tudi nakup materiala, ki je na zalogi pri trgovcih, saj se tako izognete dolgemu dobavnemu roku. Vsekakor pa je izvedbo strojnih in elektro inštalacij priporočljivo prepustiti usposobljenim strokovnjakom. Pri nakupu kopalniških elementov se izplača investirati v kopalniške elemente uveljavljenih blagovnih znamk, saj si s tem zagotovite brezhibno delovanje, možnost servisiranja, dobave nadomestnih delov in možnost nadgradnje obstoječih elementov.

Kateri so ključni koraki pri projektu prenove kopalnice?Razmislite, kakšno kopalnico potrebujete. So v gospodinjstvu majhni otroci, starejše ali gibalno ovirane osebe? Se bo situacija v naslednjih letih spremenila? Si želite kad ali prho, ali pa morda kar oboje? Potrebujete bide, pa nimate dovolj prostora? Morda je za vas primerna rešitev WC s prho, kot je Geberit AquaClean Tuma. Pomisliti je treba tudi na način prezračevanja prostora, saj plesen in vlaga nista zaželeni. Morda si želite elemente postaviti drugače, kot so bili razvrščeni doslej – tudi to ni nemogoče. Definirati je treba način ogrevanja in pa postavitev razsvetljave. Seveda pa so pomembni tudi stil in barve, ki jih želite imeti v svoji kopalnici.

Pripravite načrt. Za to lahko angažirate arhitekta, izris načrta pa ponujajo tudi nekateri prodajni saloni. Dober inštalater se bo znašel tudi iz vaše skice in vam znal svetovati.

Poiščite strokovnjake. Potrebovali boste zidarja, vodovodnega inštalaterja, električarja in polagalca keramičnih ploščic. Z njimi preglejte načrte in uskladite terminski načrt izvajanja del. Nekatera podjetja prevzamejo celotno izvedbo in koordinacijo posameznih strokovnjakov.

Naročite material. Večino materiala vam lahko dobavijo izvajalci del. V primeru, da opremo kupite pri inštalaterju, vam le-ta zanjo zaračuna DDV v višini 9,5 %, medtem ko vam bodo v trgovini zaračunali 22 %. Pozorni bodite tudi na dobavne roke, včasih so lahko precej dolgi.

Vodovodni inštalater in pooblaščeni Geberitov serviser, Erik Pezdir, je za Geberit podal nekaj nasvetov iz prve roke in razkril, kateri so najpogostejši izzivi pri prenovi kopalnice: “Največji izziv pri prenovi kopalnice je ustvariti funkcionalen in prijeten prostor, v katerem se bodo uporabniki dobro počutili in bo zadovoljil njihova pričakovanja ter potrebe. Tukaj bi svetoval, da investitorji razmislijo o izvedbi odtočne inštalacije z brezšumnim cevnim sistemom, kot je Geberit Silent db20, ki ne prenaša zvokov iz kopalnice v ostale prostore. Posebno udobje v kopalnici zagotavlja tudi talno ogrevanje. Za majhne prostore je dobra rešitev straniščna školjka s prho, ki združuje WC in bide v enem elementu. Geberit AquaClean nudi rešitve za vsako situacijo – od preproste deske z osnovnimi funkcijami, do celotne rešitve s spominskimi mesti za do 4 uporabnike. Za kopalnice, ki nimajo svojega prezračevalnega sistema, priporočam vgradnjo podometnega splakovalnika z internim odzračevanjem, ki neprijetne vonjave zajema direktno v straniščni školjki in prečiščen zrak vrača nazaj v prostor – takšen sistem je Geberit DuoFresh. Seveda pa je pametno pri načrtovanju kopalnice razmišljati tudi o tem, da bo čiščenje čim bolj enostavno in se izogibati elementom in materialom, ki čiščenje otežujejo. Higiensko prijazne rešitve so zagotovo stenske WC školjke, podometni splakovalniki in pršne površine v nivoju tal. Med najbolj zanimivimi rešitvami za lažje čiščenje je WC školjka brez roba, Rimfree, ter posebna keramična glazura Keratect, ki otežuje oprijemanje nečistoč.”

Agencija Luna TWBA

25. 9. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja