Splošno

Slavnostna prireditev ob Škrabčevem letu 6.10.2018

Nova Gorica, 1. 10. 2018

SPOROČILO ZA JAVNOST

CVETJE Z VRTOV PATRA STANISLAVA:

slavnostna prireditev ob 100-letnici smrti

patra Stanislava Škrabca

Sobota, 6. oktober 2018, ob 20. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

S slavnostno prireditvijo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica, se bomo v soboto, 6. oktobra 2018, ob 20. uri poklonili spominu na patra Škrabca. Škrabčevo leto 2018, ko smo v goriškem in širšem okolju oživljali in poglabljali pomen Škrabčeve osebnosti ter njegove neprecenljive zapuščine za ohranjanje slovenskega jezika, kulture in narodne samobitnosti, je posvečeno 100-letnici smrti patra Stanislava Škrabca, jezikoslovca in nabožnega pisatelja, ki je živel in deloval na Kostanjevici v Novi Gorici 42 let. Slavnostno prireditev pod naslovom “Cvetje z vrtov patra Stanislava” sta režirali Nataša Konc Lorenzutti in Samanta Kobal. Vstop prost, brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica, vsak delavnik med 10. in 13. ter 14. in 16. uro. Vabljeni!

Škrabčevo leto, s katerim obhajamo 100-letnico smrti patra Stanislava Škrabca, je časovno umeščeno med 7. januarjem 2018, spominskim dnem 174-letnice njegovega rojstva, in 6. oktobrom 2018, spominskim dnem 100-letnice njegove smrti. V župnijski cerkvi na Kostanjevici v Novi Gorici so v nedeljo, 7. januarja, s slovesno sveto mašo, ki jo je daroval provincial slovenskih frančiškanov, p. Marjan Čuden, vstopili v jubilejno Škrabčevo leto. V petek, 5. oktobra pa bodo tam bogoslužno sklenili Škrabčevo leto s spominsko slovesno sveto mašo ob 19. uri, ki jo bo pospremil odlični Župnijski pevski zbor Župnije Nova Gorica – Kapela. Po maši bo sledila akademija s poudarkom na Škrabčevem življenjskem poslanstvu pod naslovom “Biti duhovnik – sin sv. Frančiška”. Petkov večer pa bodo sklenili z odprtjem razstave pod naslovom “Filatelistična in kartofilska razstava o patru Stanislavu Škrabcu in samostanu Kostanjevica”, ki jo pripravlja Društvo zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica.

soboto, 6. oktobra, ob 20. uri pa se bomo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica s slavnostno prireditvijo pod naslovom “Cvetje z vrtov patra Stanislava” spominjali 100-letnice smrti patra Stanislava Škrabca, duhovnika in frančiškanskega redovnika, jezikoslovca in nabožnega pisatelja, ki je živel in deloval na Kostanjevici 42 let. Največji jezikoslovec slovenist druge polovice 19. stoletja, je poleg znanstvenega poglabljanja in raziskovanja slovenskega jezika, pisal tudi literarne prispevke za revijo “Cvetje z vertov sv. Frančiška”, ki jo je tudi urejal. Neutrudno je učil in vzgajal ljudi k evangeljskim vrednotam, ljubezni do jezika, naroda in domovine. Ob obhajanju obletnice njegove smrti smo tako želeli, da bi v novogoriškem in širšem okolju oživili in poglobili pomen Škrabčevega duha v njegovi duhovni, znanstveni in kulturni zapuščini, ki nas vabi, da jo dejavno živimo in ustvarjalno predajamo naprej.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki sta jo zasnovali in režirali Nataša Konc Lorenzutti in Samanta Kobal, bo p. dr. Edvard Kovač, OFM, s pozdravnim nagovorom pa bosta sodelovala tudi Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica in p. Niko Žvokelj, OFM, gvardijan Frančiškanskega samostana Kostanjevica Nova Gorica.

Kulturni program bodo oblikovali: pianistka Sara Rustja Turniški, harfistka Erika Bersenda, baritonist p. Vid LisjakKomorni zbor Grgar Nova Gorica, zborovodja Andrej Filipič in Jani Klančičdijaki Gimnazije Nova Gorica (umetniška gimnazija, smer film in gledališče) in Nataša Konc Lorenzutti.

Vstop na sklepno slavnostno prireditev Škrabčevega leta, ki obeležuje njegovo svetniško življenje in strastno ljubezen do slovenskega jezika, je prost. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica, vsak delavnik med 10. in 13. ter 14. in 16. uro.

Vabljeni!

* * *

Organizatorji prireditve:

Kulturni dom Nova Gorica in Frančiškanski samostan Kostanjevica nova Gorica

Pokrovitelj prireditve:

Mestna občina Nova Gorica

Podporniki prireditve:

Pekarna Brumat, Vinska klet Brda in Biotehniška šola.

* * *

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije dogodka.

V pa naprej se vam zahvaljujemo za najavo slavnostnega dogodka v vašem mediju.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

1. 10. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja