Splošno

Podelitev nagrade državljan Evrope Čebelarski zvezi Slovenije

Spoštovani predstavniki medijev!

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazale izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk. Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz 26 držav Evropske unije.

Prejemnik nagrade državljan Evrope za leto 2018 je Čebelarska zveza Slovenije. Nagrado je prejela za svojo pobudo za razglasitev svetovnega dne čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.

ČZS so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali vsi evropski poslanke in poslanci iz Slovenije: Lojze Peterle, Franc Bogovič, Romana Tomc, Tanja Fajon, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Patricija Šulin in Milan Zver. Organizacija združenih narodov je decembra 2017 na predlog ČZS razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Pobudo slovenskih čebelarjev so podprli vse države članice Evropske unije pa tudi Odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja. Kot so zapisali predlagatelji, je pobuda »odličen primer spodbujanja medsebojnega razumevanja in spletanja trdnejših vezi med državljani na evropski ravni. S tem izjemnim uspehom in udejanjanjem čezmejnega ter mednarodnega sodelovanja je ČZS postala ambasadorka evropskega združevanja. Slovenski uspeh je hkrati tudi uspeh združene Evropske unije. Dokazuje, kako močni smo lahko Evropejci, če stopimo skupaj za uresničitev dobre ideje.« ČZS vključuje 7500 čebelarjev. Njene dejavnosti krepijo zavedanje o tem, kako pomembne so čebele za ljudi in okolje, obenem pa tudi spodbujajo tesnejše povezovanje državljanov celotne Evropske unije. To se kaže tudi v široki podpori, ki jo je prejela pobuda ČZS za razglasitev svetovnega dne čebel. Druga pomembna iniciativa v tej smeri je Evropski medeni zajtrk, ki združuje že več različnih evropskih držav v skrbi za ozaveščanje in vzgojo otrok in mladostnikov o koristnosti čebel.

Nacionalna podelitev nagrade državljan Evrope je že potekala 29. junija 2018 v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Ekipa ČZS se bo osrednjega dogodka za vse nagrajence udeležila 9. oktobra 2018 v Bruslju. Ob obisku Evropskega parlamenta bomo izkoristili priložnost še za srečanje z evropskimi poslankami in poslanci iz Slovenije.

Dokončen program bo objavljen na spletni strani ČZS http://www.czs.si/, ko bo ta znan.

Lep pozdrav,

Čebelarska zveza Slovenije

3. 10. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja