Kultura

Dnevi nemškega filma: kinotečni program od 9. do 14. oktobra

Spoštovani, vtorek, 9. oktobra, ob 20. urise nam obeta že13. edicija rubrike Kino Ekran, ki jo pripravljamo v sodelovanju z revijo za film in televizijoEkran. Ogledali si bomo dokumentarni filmGeneracija ’68(Nenad Puhovski, 2016), v katerem se avtor pokloni generaciji, s katero je delil mladostne sanje in idejo o revoluciji, ki naj bi spremenila svet. Film obenem zastavlja vprašanja o resničnem dosegu teh sprememb na družbeni in, morda še pomembnejši, osebni ravni. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem filmaNenadom Puhovskimin glavnim in odgovornim urednikom revije EkranCirilom Oberstarjem. Omenjena projekcija napoveduje letošnjo edicijoJesenske filmske šole, ki bo pod naslovomPodoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja 68potekala med23. in 25. oktobrom. V sklopu programaUvertura v Jesensko filmsko šolosi lahkov nedeljo, 14. oktobra, ob 21. uriogledate tudi AntonionijevoPovečavo(1966).

Generacija ’68 (Nenad Puhovski, 2016)

Retrospektiva Bergman 100! V sklopu še vedno trajajočeretrospektive, posvečene 100. obletnici rojstva velikega švedskega cineasta, bodo vsredo, 10. oktobra, ob 17. urina sporeduDivje jagode(Ingmar Bergman, 1957). Brezplačno projekcijo bo tokrat v okviruKino-katedre za pedagogepospremilo tudi predavanje dr. Andreja Špraha. V tem tednu bodo nato na ogled šePrizori iz zakonskega življenja(1974),Jesenska sonata(1978), sklop kratkihreklamnih filmov za milo BrisinFårö Dokument 1979(1979),Molk(1963),Volčja ura(1968) terKarinin obraz, epizodaDanieliz omnibusaStimulantiainFårö Dokument(1970).

Divje jagode (Ingmar Bergman, 1957)

Dnevi nemškega filma Četrto leto zaporedGoethe-Institut LjubljanainSlovenska kinotekaodpirata vrata sodobni nemški filmski produkciji. Med11. in 16. oktobrombo na ogled pisana paleta filmov, med njimi tankočutna melodramaMed policami(Thomas Stuber, 2018), portret enega najzanimivejših nemških umetnikov 20. stoletja,Beuys(Andres Veiel, 2017), in nenavaden dokumentarni filmNajboljše, kar lahko narediš s svojim življenjem(Zita Erffa, 2018). V sklopu Dnevov nemškega filma bo na ogled tudi posebna brezplačna projekcija kratkega filma”[…] hlepenje po pripovedi”(Max Grau, 2015), ki jo pripravljamo v sodelovanju s SCCA Ljubljana. Po projekciji bo potekal pogovor z avtorjem. Program sodobnih filmskih umetnin bo zaokrožil filmSvetlobaakaMademoiselle Paradis(Barbara Albert, 2017) o zgodbi pianistke Marie Theresie von Paradis, ki je bila ob Heydnu in Mozartu pomembna predstavnica dunajske klasike.

Napovedujemo Nicola Lubitsch v Ljubljani Vponedeljek, 15. oktobra, ob 20. urise v Kinoteki obeta prav poseben večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju zDruštvom slovenskih režiserjev. V sklopuVečera DSRna obisk prihajaNicola Lubitsch, edinka Ernsta Lubitscha, enega največjih avtorjev klasičnega Hollywooda, ki ima v zgodovini Slovenske kinoteke posebno mesto. Lubitschev zgodnji filmKo sem bil mrtev(1916) je veljal za enega od številnih izgubljenih nemih filmov, dokler niso v 90. letih našli edine filmske kopije prav v Sloveniji in jo restavrirali v Slovenski kinoteki. Film si bomo ogledali tudi ob obisku Nicole Lubitsch v Slovenski kinoteki. Projekcijo bosta v živo spremljala Andrej Goričar na klavirju in Jože Kregar na saksofonu in klarinetu. Po projekciji filma, ki si ga bo potomka velikega režiserja ogledala prvič v življenju, bomo z gostjo spregovorili o Lubitschevi dediščini, o tem, kakšno je bilo njeno otroštvo, in o njenih spominih na Hollywood.

Ko sem bil mrtev (Ernst Lubitsch,1916)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

 

8. 10. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja