Gospodarstvo

Obrtniki in podjetniki so za dostojne plače!

 

Ljubljana, 7. november 2018 – Predlog novele zakona o minimalni plači predvideva dvig minimalne plače na 697 evrov neto s 1. 1. 2019, nato pa leta 2020 na 700 evrov neto. Obrtniki in podjetniki niso zgolj za dvig minimalnih plač, ampak zato, da bi delavci imeli dostojne plače. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ob tem opozarjajo, da bi morala država razbremeniti stroške dela, s čimer bi delavcem omogočila višje neto plače.

»Naša država bi morala razbremeniti stroške dela, da bi delavcem ostalo več. Razlika med bruto in neto plačo je prevelika. Od dviga plač bo največ dobila država prek prispevkov,« opozarja predsednik OZS Branko Meh. Slovenske plače so še vedno med najbolj obremenjenimi na svetu, kar je pokazala tudi nova študija OECD. Slovenija je tako po davčni obremenitvi plač v letu 2017 dohitela Švedsko in Finsko.

Da so obrtniki in podjetniki za dvig neto plač delavcev, je pokazala tudi anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla OZS septembra letos. Skoraj vsi obrtniki in podjetniki (99 %) so v anketi odgovorili, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo.

Za dodatna pojasnila ali izjave smo vam na voljo.

Lp, Mira

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi

7. 11. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja