Splošno

Sporočilo za javnost ob novinarski konferenci, 8.11.2018

Burja Bus; Barcolana50, Trst, Slovenija
13.10.2018
Foto: Jure Makovec

Vipavska dolina, november 2018

  

Hrami Vipavske doline so ponos vipavskih kmetij, ki negujejo žlahtnost vin, pridelanih iz grozdja, ki dozori na soncu in burji.  V jeseni, okoli martinovega, je čas, ko hrami odprejo svoja vrata in v okušanje ponudijo svoja izvrstna vina.

 

Že več kot dvajset let po Vipavski dolini vodi Vipavska vinska cesta, ki povezuje kar 27 krajev. Popotnik lahko na njej uživa v prefinjenih okusih vipavskih vin in domače hrane.

 

Značilnosti vipavskih vin, zlasti avtohtonih sort in izjemne kulinarike lahko doživite na različnih prireditvah skozi vse leto.  V pomladnem času sta najbolj odmevni prireditvi Okusi Vipavske na dvorcu Zemono in Festival vin v Šempasu, jeseni pa sklop prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem.

 

Prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem bo letos potekala že dvajsetič zapored. Dogajanje med 9. novembrom in 23. decembrom bo omogočalo obisk prireditev v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline.

 

Podrobnejši pregled prireditev najdete na www.vinski-hrami.si ter na www.facebook.com/odprti.hrami/.  Pobudnik in koordinator dogodka je že vsa leta Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine.

 

Sledite prižgani petrolejki in šopu bršljanovih vejic, ki označujejo kmetije, ki prijazno vabijo v svoje hrame. V nekaterih vaseh izdelajo tudi posebne spominske degustacijske kozarce, na katerih je odtisnjen simbol Vipavske vinske ceste z imenom vasi.

 

Vsako leto prireditev Vinski hrami Vipavske doline obišče okrog 5000 gostov od blizu in daleč, ki cenijo avtohtone sorte vin, zlasti zelen in pinelo, pa tudi ostala vrhunska vina Vipavske doline.

Prireditev očara z raznovrstnostjo, prikazom domačih običajev in odlično ponudbo jedi iz lokalno pridelanih sestavin, ki jih turistične kmetije, osmice, gostilne in restavracije sicer ponujajo skozi vse leto.

 

Lonely Planet, sloviti popotniški vodnik, je med šest razlogov za obisk Slovenije umestil tudi vinske degustacije v Vipavski dolini. Poleg tega pa je turistično destinacijo Vipavska dolina letos počastil z velikim priznanjem. Uvrstil jo je na seznam desetih najboljših destinacij Best in Europe 2018.

 

Ajdovščina želi to izjemno priznanje izkoristiti. Za dodatno promocijo Vipavske doline je Občina Ajdovščina najela avtobus, s katerim na pomembnih dogodkih doma in v tujini obvešča obiskovalce o ponudbi izvirnih doživetij v dolini, hkrati pa vabi investitorje k vlaganju v turistično infrastrukturo.

 

Avtobus je poimenovan po eni največjih značilnostih Vipavske doline, burji.

Burja bus prikazuje detajle »čudovitega primera skritega dragulja v srcu Evrope. Ta nadvse privlačna in šarmantna regija ponuja izjemna kulinarična doživetja, vznemirljive aktivnosti in fantastično pokrajino …« so zapisali pri Lonely Planetu v obrazložitvi priznanja.

 

Turistične informacije o Vipavski dolini najdete na www.vipavskadolina.si, investicijske priložnosti pa na http://investinajdovscina.eu/.

 

9. 11. 2018

Avtor

Uredništvo


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja