Splošno

Danes znan obrtnik in podjetnik leta 2018

Spoštovani,

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo nocoj na Brdu pri Kranju razglasila obrtnika leta 2018 in podjetnika leta 2018. Na dogodku, ki se bo pričel ob 18. uri, bodo podelili tudi mojstrske diplome 38 mojstrom in mojstricam ter se poklonili najstarejšemu obrtniku leta.

 

Letos bodo na slavnostnem dogodku na Brdu pri Kranju razglasili 16. obrtnika leta in že 26. podjetnika leta. Prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tako uresničuje svoje poslanstvo, ki je skrb za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti ter njenih nosilcev, hkrati pa spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov.

Strokovna komisija je med vsemi prijavami izbrala naslednja nominiranca za obrtnika leta 2018:

 

 • Miran in Robert Klančar, OROKLAN, d. o. o., Trebnje
 • Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče

 

Nominiranci za podjetnika leta 2018 pa so:

 

 • Janez Škrabec, RIKO, d. o. o., Ljubljana
 • Peter Pišek, Pišek & HSF Logistics, d. o. o., Lopata pri Celju
 • Mitja Sojer, Sojer frizersko kozmetično podjetje, d. o. o., Ljubljana
 • Andrej Poglajen, Trgograd, d. o. o., Litija

 

Svojo udeležbo na dogodku so potrdili:

 • predsednik Vlade RS Marjan Šarec
 • predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca
 • minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
 • minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo
 • ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek
 • ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec
 • minister za javno upravo Rudi Medved
 • minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik
 • ter ostali visoki gostje (državni sekretarji, poslanci državnega zbora, državni svetniki)

Za dodatne informacije sem vam na voljo.

Nominiranca za Obrtnika leta 2018

 

Miran in Robert Klančar
OROKLAN, d. o. o., Trebnje

Brata Miran in Robert Klančar nadaljujeta tradicijo orodjarstva, ki jo je leta 1985 začel njun oče Leopold. Miran se je očetu v delavnici pridružil leta 1991, po končani orodjarski šoli, kmalu mu je sledil še brat Robert. Fanta sta se z vso vnemo lotila dela v domači delavnici, ki je hitro postala pretesna. Zato so v letu 2000 začeli graditi večje poslovne prostore na Prešernovi ulici v Trebnjem, vanje pa se preselili dve leti kasneje. V njih so prostor dobili orodjarski stroji in oprema, stiskalnice ter stroji in oprema za proizvodnjo drobnih kovinskih predmetov.

Proizvodnjo so sčasoma opustili in se v celoti posvetili orodjarstvu. Dodatno so se opremili s CNC-obdelovalnimi stroji ter stroji za potopno in žično erozijo. Ko se je Leopold upokojil, so podjetje preoblikovali v d. o. o., vodenja pa sta prevzela sinova.

Ker gre tehnologija s hitrim korakom naprej, v podjetju Oroklan nenehno posodabljajo svoj strojni park. Le tako lahko, seveda na podlagi bogatega znanja in izkušenj, obvladujejo in zagotavljajo izdelavo najzahtevnejših orodij. Večina je namenjena uporabi v avtomobilski industriji.

Kupci in uporabniki njihovih orodij in storitev cenijo njihovo inovativnost, prilagodljivost in kakovostno izdelavo, družini Klančar pa je v veliko zadovoljstvo, da se v delo v orodjarni z veseljem vključuje že tretji rod.

Mojca Trnovec

Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče

 

Mojca Trnovec živi in dela v več kot 160 let stari družinski gostilni, povezani s kmetijo in štirimi generacijami pod isto streho. Gostilno, ki jo je pred tem vodil oče Jernej ob pomoči mame Mihaele, je prevzela pred osmimi leti. Njena glavna skrb je kuhinja, oblikovanje ponudbe in organizacija dela, zato je izjemno vesela, da ji ob strani stoji prav vsa družina, ki poprime za delo, vsak na svojem koncu.

Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v času vegetacije samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti. Pri njih beseda domače ni zlorabljena, temveč gradijo na razvoju in promociji, od njive do mize. V veliko pomoč so jim tudi zaposleni, ki razumejo njihovo filozofijo in razvoj gostilne. Vsak zaposlen po določenem času postane del družinskega izročila, ki ga s svojim znanjem in znanjem, ki ga dobi od njih, prenaša na mlajšo generacijo.

Mojca Trnovec se ves čas trudi, da njihova kulinarična ponudba sledi trendom, a se zaveda, da je to za razvoj gostinstva in turizma na podeželju premalo. Turisti iščejo neklasična doživetja, avtentične zgodbe, višjo kakovost, butičnost, inovativnost in predvsem lokalnost. Mojčini načrti so usmerjeni v projekte, ki jim bodo vse to tudi zagotavljali.

Gostilna Mihovec sodeluje na Odprti kuhni na ljubljanski tržnici, vključeni so tudi v projekt Teden restavracij in nosijo znak Gostilna Slovenija.

 

Nominiranci za Podjetnika leta 2018

 

Janez Škrabec
RIKO, d. o. o., Ljubljana

 

Janez Škrabec je ustanovitelj in direktor podjetja Riko, ki spada med najbolj prodorna, razvojno uspešna in mednarodno priznana slovenska podjetja. Njegove menedžerske veščine, podjetniški duh in širše vrednote, ki jih integrira v poslovno dejavnost, so podjetje Riko oblikovale v uspešno in trajnostno naravnano podjetje.

Od ustanovitve podjetja v devetdesetih letih se je podjetje Riko razvilo od dobavitelja tehnološke opreme do ponudnika celovitih inženiring storitev ter se razširilo tudi na nove trge. Podjetje ponuja celovite rešitve za uvedbo modernih, učinkovitih in okolju prijaznih tehnologij v najrazličnejših industrijah, še zlasti v avtomobilski, traktorski in letalski industriji ter na področju energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva. V iskanju tehnoloških rešitev implementirajo najnovejša inovacijska znanja in dosežke. Na vseh področjih svojega delovanja svojim naročnikom zagotavljajo dolgoročno in trajnostno usmerjeno kakovost.

Janez Škrabec je podjetnik in menedžer, ki stremi k popolnosti poslovnih procesov in trajnostnemu odnosu do zaposlenih, kupcev in naročnikov. Poleg tega s pokroviteljstvom kulturnih, umetniških, športnih in izobraževalnih dogodkov spodbuja k razvoju, svoje znanje in izkušnje pa deli tudi na številnih okroglih mizah in konferencah v domačem in mednarodnem prostoru.

Peter Pišek
Pišek & HSF Logistics, d. o. o., Lopata pri Celju

 

Peter Pišek je lastnik in direktor podjetja Pišek & HSF Logistics, ki je nastalo leta 2006, po tem, ko se je Pišek kot samostojni podjetnik priključil nizozemskemu mednarodnemu logističnemu podjetju HSF Logistics.

Poleg klasičnih prevozov blaga, občutljivega na temperaturno, opravljajo tudi specialne prevoze visečega mesa, rož, hkraten prevoz blaga z različnimi temperaturnimi stanji, hitre prevoze, ki zahtevajo dvojno posadko in prevoz farmacevtskih izdelkov. Strategija podjetja je oprta na dolgoletne izkušnje in na poslovno odličnost celotne skupine, hkrati pa je naravnana k storitvam po zahtevah naročnika. Uspeh podjetja, ki stremi k cilju postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev, se, kot poudarja Pišek, skriva v skrbno izbranih kadrih, korektnih kupcih ter dobrih dobaviteljih.

Podjetje Pišek & HSF Logistics ima 50 najsodobnejših vozil, ki so opremljena z najsodobnejšo telematsko tehnologijo, preko katere lahko v vsakem trenutku spremljajo tako status vozil kot pošiljk.

Konkurenčna prednost podjetja Pišek & HSF Logistics so hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter letos novozgrajeni logistični center na Lopati pri Celju, ki ponuja poleg skladiščnih kapacitet tudi avtopralnico, servisno delavnico, logistične pisarne in nastanitve za voznike.

Mitja Sojer
Sojer frizersko kozmetično podjetje, d. o. o., Ljubljana

 

Mitja Sojer, direktor in ustanovitelj podjetja Sojer frizersko kozmetično podjetje, d. o. o., je leta 1991 s v sodelovanju z mladimi, nadarjenimi in ambicioznimi frizerji, ki so si želeli strokovnega napredovanja ter neodvisnosti, oblikoval blagovno znamko Mič Styling. Ta je danes sinonim za sodobno oblikovanje las, ki temelji filozofiji, da je treba tudi na tem področju premagovati miselne omejitve in da gre pravzaprav za umetnost ustvarjanja individualnega stila ob upoštevanju modnih trendov in življenjskega sloga.

Podjetje je izjemno poslovno uspešno in strateško usmerjeno, deluje globalno in stalno razvija svojo dejavnost. Mič Styling Akademija in Mič Styling Paul Mitchell šola zagotavljata nenehen razvoj in kreacijo novih modnih smernic. Njihovo delo ima kljub dinamičnim trendom učinek trajnosti in poudarja svobodo umetnostnega ustvarjanja. Uporabljajo sistem zagotavljanja kakovosti, ki so ga s pomočjo lastnega znanja in strokovnjakov iz tujine razvili sami in ga tudi s pomočjo franšiznih pogodb nenehno širijo.

Leta 2000 so na trg postavili še blagovno znamko SIMPLE in odprli prvi salon v tujini. Danes ima skupina, skupaj s franšizami, 100 delujočih salonov po vsej Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem, v katerih je zaposlenih okrog 600 vrhunsko usposobljenih frizerjev.

Andrej Poglajen

Trgograd, d. o. o., Litija

 

Podjetje Trgograd, ki ga vodi Andrej Poglajen, je nastalo leta 1992 kot malo gradbeno podjetje, ki je zapolnjevalo vrzel na trgu, na začetku predvsem v lokalnem okolju. Z dinamičnostjo in posluhom za potrebe trga je podjetje raslo in poskušalo trgu ponujati tudi najbolj kompleksne projekte s področja gradbeništva, gradbenih strojev in gradbenih izdelkov. Z neprestanim vlaganjem v razvoj in zagotavljanjem najvišje stopnje kakovosti so si pri naročnikih pridobili zaupanje. Danes v podjetju skrbno in zanesljivo izvajajo dela na področjih visokih in nizkih gradenj, asfaltiranja, projektiranja in inženiringa, predelave gradbenih odpadkov, proizvodnje gradbenih materialov in vzdrževanja cest.

Za vse našteto imajo v podjetju strokoven in usposobljen kader, ki se neprestano izobražuje in seznanja z novostmi v gradbeništvu. Tako lahko svojim naročnikom zagotavljajo kakovostne storitve, doslednost, prilagodljivost ter izvedbo v dogovorjenem roku.

Skozi vse obdobje obstoja se je podjetje tehnološko posodabljalo, širilo dejavnost in konec leta 2017 zaposlovalo 145 ljudi. Zaposleni v podjetju se veselijo novih izzivov in so pripravljeni na največje projekte, tako na področju nizkih kot tudi visokih gradenj.

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 580 30 501
M: +386 (0)41 936 844

E: mira.cresnar@ozs.si | www.ozs.si

6. 12. 2018

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja