Kultura

7.1.2019_SPOROČILO ZA JAVNOST: IV. ABONMAJSKI KONCERT_ Žiga Brank in Petar Milić_14.1.2019

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

XXXVIII. koncertna sezona/IV. koncert

 

Žiga Brank, violina

Petar Milić, klavir

 

Ponedeljek, 14. januar 2019, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

 

V ponedeljek, 14. januarja 2019, bosta na četrtem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopila violinist Žiga Brank in pianist Petar Milić. Koncertni program bodo oblikovala dela R. Schumanna, J. Brahmsa in L. van Beethovna. Vabljeni!

Violinist Žiga Brank je eden najvidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. V preteklih letih se je veliko posvečal glasbi za solo violino, sicer pa ima bogate izkušnje tudi kot orkestrski in komorni glasbenik. Bil je koncertni mojster SNG Opera Balet Maribor, član Zagrebških solistov in Orkestra Slovenske filharmonije. Kot solist je nastopil z mnogimi orkestri pri nas in v tujini (Simfonični orkester RTV Slovenija, Komorni godalni orkester SF, Državni orkester Slovaške Košice, Sarajevska filharmonija, Raanana Simfonietta Izrael). S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je leta 2017 premierno izvedel prvi koncert L. M. Škerjanca. Za seboj ima številen opus izvrstnih posnetkov za RTV Slovenija in obsežno diskografijo: dela Mozarta, Beethovna in Ernsta s pianistko Dunjo Robotti (2010), celotni cikel solo sonat E. Ysayeja (2013), 24 capricci Niccoloja Paganinija (2017) in v zadnjem letu izdano zgoščenko z deli Kodalyja, ki jo je posnel z violončelistom Milanom Hudnikom. V zadnjem letu sodeluje tudi s pianistom Petrom Milićem, s katerim sta imela odmevne recitale pri nas in v tujini. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najuglednejših profesorjih, ostaja njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarno sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje. Igra na instrument italijanskega mojstra Dall’Aglia, izdelan leta 1834 v Mantovi, ki mu ga velikodušno posoja družina J. Schalamuna.

Petar Milić, ki se uvršča med najboljše slovenske pianiste v mednarodnem merilu, se je rodil v Kranju, kjer se je s sedmimi leti pričel učiti klavir. Vzporedno je obiskoval Gimnazijo Kranj ter Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani (prof. Janez Lovše). Študij klavirja je pod istim mentorstvom nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med študijem je nastopal po vsej Sloveniji in se izobraževal pri priznanih mednarodnih mojstrih, kot so Arbo Valdma, Igor Lazko, Daniele Alberto, Pascal Devoyon in Elena Lapitskaja. Leta 1996 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 1997 se je udeležil mednarodnega klavirskega tekmovanja Nikolaj Rubinstein v Parizu, kjer je osvojil 1. nagrado. Istega leta je gostoval na glasbenem festivalu Rencontres musicales de Geneve v Švici. Podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za umetnost v Berlinu (pri prof. Klausu Hellwigu). V času študija v tujini je tam tudi veliko nastopal, doma pa je snemal za arhiv RTV Slovenija. Leta 2001 je bil s strani evroradijske zveze na podlagi posnetka izbran za nastop na festivalu v Bratislavi v okviru mednarodne tribune mladih instrumentalistov. Njegov solistični nastop je v živo spremljalo več milijonov poslušalcev po vsej Evropi. Kot solist je med drugim nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, z avstrijskim Komornim orkestrom Academia Allegro Vivo, s slovaškim orkestrom in z orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana pod taktirko Marka Letonje, Antona Nanuta, Marka Muniha, Bijana Khadem-Missagha, Cristiana Măcelaruja in Marka Hribernika. V Sloveniji se je predstavil z recitali v Slovenski filharmoniji, Unionski dvorani v Mariboru, na Piranskih glasbenih večerih, v Narodnem domu Celje, Mestnem muzeju Ljubljana, Kulturnem domu Nova Gorica, na Glasbenem poletju v Bohinju in Soboških dnevih ter na konferencah EPTA. V tujini se je predstavil v Parizu, Berlinu, Hannovru, Bruslju, Bratislavi in Ženevi. V zadnjih letih je nastopal v Brunecku (Italija), Miamiju (ZDA), Bratislavi (Slovaška). Leta 2011 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pridobil naziv docenta na področju klavirja. Izdal je zgoščenko z deli Frédérica Chopina, kmalu pa bo izšla nova, s koncerti za klavir Beethovna in Mozarta.

PROGRAM:

 

  1. Schumann:

3 romance op. 94

 

  1. Brahms:

Sonata za violino in klavir št. 1 v G-duru, op. 78

 

* * *

 

  1. van Beethoven:

Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva sonata«

Koncertni list

 

 

 

Vstopnina:

15 € – cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

10 € – znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne, invalide in upokojence.

Na razpolago za dodatne informacije in fotografije koncerta

se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

7. 1. 2019

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja