Kultura

Jutri ob 11. uri: Predstavitev novih Beletrininih knjig

Drage novinarke in novinarji,Vljudno vas vabimo na predstavitev knjig, ki so nedavno izšle pri Beletrini v zbirkahBeletrina in Koda. Predstavitev bo vtorek, 8. januarja, ob 11. uri v knjigarni Beletrina(Novi trg 2). Pridružili se nam bodo avtorjiAleš Šteger,dr. Igor SaksidainPeter Krečič,urednicaŠpela Pavličter vizualni ustvarjalciMarjeta Marinčič,Maja Licul inJan Jagodič.

Predstavili bomo knjigi:Igor Saksida, Aleš Šteger: Pesem sem(pesniška antologija, Beletrina)

Peter Krečič: Plečnik. Živeti za popolnost (biografija o Jožetu Plečniku, Koda)

O knjigah:

Igor Saksida, Aleš Šteger:Pesem semPesniška antologijaPesem semvključuje pesmi več kot sto pesnic in pesnikov, nastalih v zadnjih petdesetih letih, plejado ključnih, prepoznavnih glasov slovenske in svetovne književnosti. Pesmi so uvrščene v tri razdelke: pesmi o ljubezni, pesmi o potovanju v neznano ter pesmi o poeziji sami, o ustvarjanju in deloma oporekanju realnosti. Pestro bralno doživetje poezije je ključni namen zbirke, ob pesmi pa urednika vpletata tudi nekaj navedkov iz besedil o poeziji in sproščen dialog, ki napeljuje k prebiranju in premišljevanju poezije, odpira horizonte in vzbuja skomine.Skupaj s sodobno likovno opremo (fotografijeMarjete Marinčič, oblikovanjeMaja Licul) antologija predstavlja svojevrstno, novo in vznemirljivo popotovanje po poteh in razpotjih sodobne poezije – nanj vabi predvsem mladega bralca (najstnika), a nič manj tudi vse njegove starejše bralne sopotnike.Aleš Štegerje pesnik, pisatelj, urednikin generator številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot trideset prevedenimi izvirnimi knjigami in številnimi nagradami je eden mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih avtorjev. Leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.Dr. Igor Saksidapredava na Pedagoških fakultetah v Ljubljani in Kopru in na Fakulteti za humanistične študije Koper. Njegov bogat raziskovalni opus vključuje v prvi vrsti zgodovino in teorijo mladinske književnosti ter didaktiko književnosti. Je avtor številnih monografij, njegovo zadnje delo jeKla kla klasikav soavtorstvu z raperjem Trkajem.

 

Peter Krečič:Plečnik. Živeti za popolnostDeloPlečnik. Živeti za popolnostje izčrpna in poljudno napisana biografija o arhitektu Jožetu Plečniku. Plečnika spremlja tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti in šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju, kjer malo pred koncem 19. stoletja sledijo njegov hitri vzpon v vrh tedanjega umetniškega prizorišča in desetletje najvidnejšega ustvarjalnega vzpona. Po prvi svetovni vojni se mu razprejo nova ustvarjalna obzorja najprej z delom za predsednika Češkoslovaške republike Tomaša Masaryka, po drugi svetovni vojni pa se mu z imenovanjem za profesorja na ljubljanski univerzi izpolni želja po življenju in delu v domovini. Njegov opus se dobro desetletje odvija vzporedno na Praškem gradu in v Ljubljani. Obdobje po zadnji vojni zaznamuje njegovo umikanje v ozadje. Mojstrovo navidezno sestopanje z Dunaja v vse večjo anonimnost Prage in Ljubljane se posthumno sprva kaže kot njegov neuspeh, zatrtje velikega talenta in ustvarjalnih moči. Toda le začasno. V treh desetletjih po smrti se po velikemodkritju njegovega univerzalnega genija v Parizu začenja njegov ponovni vzpon na svetovni Olimp arhitekturne umetnosti. Knjigo bogati več kot 100 fotografij.Soizdajatelj knjige je Muzej za arhitekturo in oblikovanje.Peter Krečičje znanstveno preučeval slovensko umetnost, posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. Posebej se je posvetil Jožetu Plečniku. Objavil je vrsto monografij in znanstvenih razprav ter objavljal kritiko s področja arhitekture in umetnosti. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike.

Prijazno vabljeni!

7. 1. 2019

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja