Gospodarstvo

Sporočilo ZZZS: Izdaja potrdil A1- sprememba glede prekinitev med napotitvama

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izdaja potrdila A1 v zvezi z napotitvami delavcev in samozaposlenih oseb na delo v druge države EU – po členu 12 Uredbe (ES) št. 883/2004.

ZZZS bo od 1. 2. 2019 dosledneje upošteval predpise EU, ki se nanašajo na predhodno obdobje napotitve delavca ali samozaposlene osebe v določeno državo. Delavec (ali samozaposlena oseba) je tako po zaključku 24-mesečne napotitve v eno državo članico praviloma lahko takoj napoten na delo s strani istega podjetja v drugo državo članico, v isto državo članico pa šele po preteku dveh mesecev.

Gre za ureditev iz navedene uredbe, ki je podrobneje opredeljena v Sklepu A2 o razlagi člena 12 Uredbe (ES) št. 883/2004, v odstavku 2(c).

V zvezi s tem pojasnjujemo še, da je bila evropska ureditev že ves čas takšna, da pa je ZZZS naknadno tako s strani posebne Medresorske delovne skupine za izvajanje Zakona o čezmejnem izvajanju storitev kot s s strani resornega ministrstva prejel potrditev, da je predpise potrebno razumeti in upoštevati na tak način.

Tudi na spletni strani http://www.napotenidelavci.si/sl/pogosta-vprasanja/ lahko najdete pojasnilo na tako vprašanje. Predvidoma z dnem 1. 2. 2019 pa bo začelo veljati tudi novo interno navodilo ZZZS-ja, ki bo takšno ureditev ponovno pojasnilo.

8. 1. 2019

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja