Splošno

PREDSTAVITEV ČEBELARSKEGA PRIROČNIKA ZA INVALIDE in KLJUČNIH AKTIVNOSTI ČZS V 2019 TER PRIČAKOVANJA ČEBELARJEV OD DRŽAVE

Spoštovani!

Pobuda o vključevanju invalidov v čebelarstvo je od besed k dejanju prišla v letu 2017, ko je bila na čebelarskem sejmu ApiSlovenija 2017 podpisana listina o skupnem sodelovanju pri vključevanju invalidov v čebelarstvo. Podpisniki listine so bili poleg pobudnika g. Andreja Severja in g. Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, tudi g. Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, g. Bojan Pavlin, predsednik Čebelarskega društva Semič, in sedaj žal že pokojni g. Philip McCabe, predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia.

Zavedamo se, da smo na tem področju edinstveni v svetu, tako kot je edinstven naš sistem čebelarjenja. Uporabljamo panje, ki se odpirajo z zadnje strani in omogočajo odvzemanje posameznega sata in tako premikanje bremena do teže maksimalno treh kilogramov. Poleg tega imamo panje nameščene v čebelnjaku, ki invalidom omogoča lažji pristop in delo s čebelami ter ga varuje pred vsemi vremenskimi vplivi.

Prvi korak na tem področju, ki smo ga podpisniki skupaj uspešno opravili, je bila postavitev prilagojenega učnega čebelnjaka, ki omogoča čebelarjenje invalidom na invalidskih vozičkih. Čebelnjak smo s pomočjo donacij posameznikov in podjetij ter z veliko pomočjo Občine Murska Sobota postavili v aprilu lanskega leta v neposredni bližini Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije v Murski Soboti.

Sedaj ob koncu leta 2018 pa smo končali drugi korak svojega sodelovanja, saj smo izdali Čebelarski priročnik za invalide. Priročnik je namenjen izobraževanju invalidov v čebelarstvuNamenjen je osebam, ki občudujejo naravo in so rade v nenehnem stiku z njo ter bi rade čebelarile kljub omejitvam, ki jih ima invalidski voziček. Pri obeh korakih so nam v zelo veliki meri pomagali prav čebelarji na invalidskih vozičkih, ki že več let uspešno čebelarijo in prilagajajo svojo tehnologijo čebelarjenja omejitvam invalidskega vozička.

V priročniku predstavljamo možnosti pristopa invalida na vozičku k čebelam ter kaj mora storiti, da postavi čebelnjak in se ustrezno registrira v Register čebelnjakov. Predstavili smo izkušnje čebelarjev, ki že čebelarijo na invalidskih vozičkih, in katero prilagojeno opremo uporabljajo. Opisali smo funkcionalne zmožnosti oseb z okvaro hrbtenjače in pravilno ukrepanje ob piku čebele. Na kratko smo predstavili čebeljo družino, čebelarjeva opravila po mesecih in najpogostejše bolezni, ki pestijo čebele.

Skupno sodelovanje pa še zdaleč ni končano, saj sedaj že pripravljamo program za seminarje, na katerih bomo teoretično in praktično izobraževali invalide za čebelarstvo. Usposabljanje bomo vključili v Slovensko čebelarsko akademijo ter ga kot edinstveno ponudili celemu svetu.

Čebelarstvo ni samo poklic ali hobi, je način življenja. Pot, ki smo jo do sedaj opravili na tem področju, vsekakor ni bila oziroma ni lahka. Nam je pa čebela ponovno dokazala, da je tista, ki združuje in povezuje.

Na novinarski konferenci, ki je potekala 08.01.2019 v prostorih Čebelarske zveze Slovenije so sodelovali:

–       Boštjan Noč, predsednik ČZS

–       Ga. dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

–       Ga. mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

–       G. Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije

–       G. Andrej Sever, pobudnik projekta

Posnetek novinarske konference je v podani prilogi.

Lepo vas pozdravljamo,

* * *

Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

Tel.: 01 / 729 61 00

Faks: 01 / 729 61 32

www.czs.si

9. 1. 2019

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja