Kultura

Koncert Orkestrskega cikla: ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, 12. 1.

Foto: ND

Orkester Slovenske filharmonije

Michael Wendeberg,dirigent;Rinnat Moriah,sopran;

Jean-Frederic Neuburger,klavir;Solisti Slovenske filharmonije

Koncert Orkestrskega cikla •Velika dvorana SNG Maribor

sobota, 12. januar, 19.30– za IZVEN in abonente

Spored:Vito Žuraj:Alavó

Richard Strauss:Junakovo življenje, op. 40

Vabljeni na predkoncertni pogovor v preddverju Kazinske dvorane SNG Maribor ob 18.45, ko se bo vodja programa Koncertne poslovalnice Barbara Švrljuga Hergovich pogovarjala s skladateljem Vitom Žurajem.

Na skladateljski Olimp s kljukico

Vito Žuraj velja za enega najvidnejših, če ne kar najvidnejšega in najbolj iskanega evropskega skladatelja svoje generacije. Njegova dela izvajajo najboljši orkestri v najprestižnejših koncertnih dvoranah, gostuje na najpomembnejših festivalih, predava na najvidnejših univerzah, skratka, lahko bi rekli, da je njegovo ime dobro znano vsakomur, ki ima kar koli opraviti s sodobno glasbo, pa naj gre za izvajalca ali poslušalca. A nekaj je ime poznati, povsem druga zgodba pa je, ko ga je treba izgovoriti. Hudomušni Mariborčan lahko postreže s kupom anekdot, v katerih so Avstrijci, Nemci, Francozi ali Angleži iz njegovega imena naredili pravo mineštro. No, če smo natančni, je nastal – golaž: “V devetindevetdesetih odstotkih primerov moje ime izgovarjajo napak. Običajno s poudarkom na u. In ker nemška abeceda ne pozna kljukic, postanem kar hitro Dsurai. Na podelitvi štipendij v Frankfurtu so me na oder poklicali kot zadnjega – seveda, zaradi Ž-ja in abecede, ob tem pa ime izgovorili tako, da je bilo slišati kot – Gulasch (golaž, op. p.). In prav zares nisem vedel ali kličejo mene ali ne, ali moram na oder ali ne. Ob tem veliko ljudi misli, da mi je ime Viktor. Morda bi naslednje delo napisal kar pod psevdonimom Viktor Golaž?”

Prepričani smo, da bi bila njegova glasba, ki jo kritiki slavijo s pridevniki, kot so briljantno in izjemno tudi s takšnim podpisom enako uspešna in izvajana. Če ne še bolj! Gospod Golaž bi jo namreč zagotovo dodobra – popopral! Duhovito je namreč prav tako med pridevniki, brez katerih pri opisih njegove glasbe skorajda ne gre.

Seveda pa je zgoraj opisana iskriva prešernost zgolj eden skladateljevih obrazov. Na našem koncertu bomo uzrli tudi drugega: poglobljenega raziskovalca človeške duše in tenkočutnega slikarja njenih razkritih in skritih plasti. Prisluhnili bomo skladbi Alavó, ki je nastala po naročilu akademije orke­stra Berlinske filharmonije kot del prestižne skladateljske nagrade Claudia Abba­da. V njej nas Žuraj skozi portret dekleta, ki se ob žalovanju za umrlo materjo zateka v sanje, popeljal v globine človeškega čustvovanja in zavesti…

Cena vstopnic:25,00 €; 23,00 € – upokojenci; 21,00 € – invalidi; 17,00 € – mladina

Cena vstopnice za abonente vseh abonmajev Narodnega doma Maribor in SNG Maribor samo 20,00 €.

11. 1. 2019

Avtor

Administrator