Slednji bo na koncertu predstavil svoj najnovejši solo projekt – DrummingCellist. Orkester bo vodil Lojze Krajnčan, aranžer in dirigent ki je skupaj s Kristijanom združil svoje glasbene veščine v avtorsko vizijo jazza, filmske in etno glasbe.

DrummingCellist je razbijalec glasbenih mitov in talilec ritma in harmonije. Foto: SOJ RTV SLO/Urška Lukovnjak

Kristijan Krajnčan je diplomiral iz jazz bobnov na Price Claus Konzervatoriju na Nizozemskem, se izpopolnjeval v New Yorku ter magistriral iz filmske glasbe na Amsterdamskem Kozervatoriju.

Med kompozicijo in improvizacijo. Je enost v dvojem. Je dvojnost v enem ustvarjalcu. Foto: SOJ RTV SLO/Urška Lukovnjak

V svoji glasbeni karieri je zaradi poznavanja in obvladovanja različnih glasbenih zvrsti ter dveh inštrumentov sodeloval z mnogimi mednarodnimi glasbeniki, koncertiral v več kot 25 državah po svetu, med drugim v Carnegie Hall (New York), Tokio Jazz Festival (Japonska), Java Jazz Festival (Indonezija), Vossa Jazz Festival (Norveška), Grahamstown Standard Bank Jazz Festival (Južna Afrika). Kot skladatelj filmske glasbe se je podpisal pod tri celovečerce in devet kratkih filmov.

Posebej za ta koncert sta z izkušeno kvaliteto našega najboljšega big band orkestra svoje glasbene veščine združila vrhunski bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan ter maestro Lojze Krajnčan, aranžer in dirigent – v avtorsko vizijo, kjer se preliva jazz, filmska in etno glasba. Foto: SOJ RTV SLO/Irena Lesjak

Prejel je mnoge mednarodne nagrade na vseh področjih svojega ustvarjanja, med drugim je bil tudi polfinalist na najprestižnem jazz tekmovanju “Monk Competition” v Washingtonu DC, kot edini slovenski glasbenik do sedaj. Njegov glasbeni prvenec “Kristijan Krajnčan Ensemble: Siberian Bear” je bil izdan leta 2012 pri založbi Edict Record. Na njem sta sodelovala tudi svetovno znana glasbenika trobentač Ambrose Akinmusire in saksofonist Jimmy Greene.
Je ustanovitelj, režiser, bobnar in komponist interdisciplinarnega projekta “Hidden Myth”, ki je bil premierno prikazan na Ljubljanskem Jazz Festivalu v Ljubljani.

Kristijan Krajnčan je z Big Bandom RTV Slovenija sodeloval že večkrat pri zahtevnejših glasbenih projektih, tokrat prvič tudi kot avtor glasbe. Foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner

“DrummingCellist” pa je njegov najnovejši solo avtorski projekt, v katerem igra violončelo in bobne; klasično in jazz glasbo. S projektom je gostoval že širom po Evropi, med drugim januarja v enem najprestižnejših jazz klubov v Evropi: Bimhuis v Amsterdamu, prav tako lani na otvoritvi Jazz festivala v Ljubljani v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Ob koncertu bo izšla tudi najnovejša zgoščenka DrummingCellist: ABRAXAS. ABRAXAS je glasbeno delo, ki popelje iz drvečega, ponorelega sveta instant zabave in lažnih novic v prostrano pokrajino glasbenih (z)možnosti, nad katero se odpira presunljivo obzorje zvočne čistine.

Lojze Krajnčan je legenda slovenskega jazza in dirigent ter aranžer Big Banda RTV Slovenija že 30 let. Foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner