Kultura

Čakajoč na srečo: kinotečni program od 14. do 19. maja

Spoštovani, v torek, 14. maja, ob 21. uri lepo vabljeni na Večer Društva slovenskih režiserjev, ki bo tokrat posvečen predstavitvi novega dokumentarnega filma režiserja Borisa Petkoviča. Jaz sem za nič(2019) pripoveduje oAndreju Rozmanu, priljubljenem slovenskem pesniku, pisatelju, dramatiku, igralcu in prevajalcu, ki ga vsi najbolje poznamo pod vzdevkom “Roza”. Premiero filma bo sklenil pogovor med režiserjem Borisom Petkovičem in protagonistom filma Andrejem Rozmanom Rozo. Za dogodek so na voljo brezplačne vstopnice.

Jaz sem za nič (Boris Petkovič, 2019)

50 let Radia Študent Radio Študentje ena najstarejših neodvisnih, nekomercialnih radijskih postaj v Evropi, ki v domačem javnem prostoru že petdeset let predstavlja ključno pozicijo alternativne, mladinske in neinstitucionalizirane kulture ter glas kritično-kreativne opozicije nomenklaturi utesnjenih medijskih glasov. Ob obletnici so sodelavke in sodelavciRedakcije za kulturo in humanistične vedev sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravili filmski dogodek z naslovomRealizem utopije: absolutnost koordinat alternativnih prostorov,ki se bo osredotočil na vlogo Radia Študent v odnosu do medijskega, kulturnega in širše javnega prostora.

Vsredo, 15. maja, se bosta tako v Kinoteki odvrtela dva filmska programa, ki ju bo pospremila tudiokrogla miza. Prvi sklop z naslovomIzbrani kratki dokumentarni filmi 1969–1999: Filmski obrazi predzgodovine in zgodovine alternativnih glasovbo predstavil izbor kratkih filmov, ki opredeljujejo tako širšo sliko domačega alternativnega medijskega prostora kot tudi genezo in začetke delovanja Radia Študent v tem okviru. V drugem sklopu filmov2000–2019: Stanje sodobnosti in usoda alternativnega v pretoku komercialnegapa bosta prikazana kratki dokumentarecVečni Študent(Siniša Gačić, 2009) in dokumentarni celovečerecBoj za(Siniša Gačić, 2014), ki beležita zgodovino domačega javnega, predvsem medijskega in političnega prostora v zadnjih dveh desetletjih.

Boj za (Siniša Gačić, 2014)

Kino Ekran #17: Scott Pilgrim proti vsem MajskiKino Ekranizpostavlja najbrž najboljšo komedijo tega desetletja, multidisciplinarni peklenski koktejl ljubezni do stripa, video iger, rocka in filma,Scott Pilgrim proti vsem(Edgar Wright, 2010). V 17. Kino Ekranu bosta vizualno komedijo režiserja Edgarja Wrighta analizirala, secirala, mlela in se ji čudila Ekranov sodelavecIgor Harbin komikBoštjan Gorenc – Pižama.

Scott Pilgrim proti vsem (Edgar Wright, 2010)

Filmska kunsthisterija: Moški pogled Društvo študentov umetnostne zgodovineKunsthisterikpripravlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko že petoFilmsko kunsthisterijo. Letos se bo odvila vpetek, 17. maja, v dvorani Slovenske kinoteke. Na ogled bosta dva filma:Plavolasa Venera(1932) Josefa von Sternberga inVrtoglavica(1958) Alfreda Hitchcocka. Prvi projekciji bo sledilo predavanjedr. PolonePetek, predavateljice z Oddelka za film in televizijo na UL AGRFT in strokovnjakinje za filmske študije.

Vrtoglavica (Alfred Hitchcock, 1958)

Prvi Dan domačega filma NaMednarodni muzejski dan,18. maja, bomo med13. in 18. urov okviru pobudeZgodbe iz omarev Slovenski kinoteki priredili prviDan domačega filma, ki je namenjen oživljanju domačih filmov, posnetih na 8-mm in S8-mm trak. Če tudi vi doma hranite majhne filmske kolute, vendar nimate znanja in pripomočkov za njihovo uporabo ali predvajanje, vas vabimo, da se nam pridružite v kavarni Slovenske kinoteke in prinesete svoje filmske kolute, mi pa vas bomo naučili, kako zanje pravilno skrbeti. Če želite, lahko filme predate v našo muzejsko zbirko, v zameno pa vam bomo podarili njihove digitalne kopije.

Dnevi afriške kulture: Čakajoč nasrečo V sklopu programa letošnjihDnevov afriške kulturebo vsoboto, 18. maja, ob 20. uriv Slovenski kinoteki na sporedu filmČakajoč nasrečo(Abderrahmane Sissako, 2002). Gre za poetičen in nežen portret vasice na mavretanski obali, tranzitnega pristanišča, kjer ljudje čakajo nasrečo.

Odprto platno: Temporama Temporamaje kolektiv filmskih ustvarjalcev mlajše generacije, ki od ustanovitve leta 2013 stremi k iskanju novih perspektiv in filmskih izrazov v slovenski filmski krajini. V dobrih petih letih so posneli nemalo število kratkih filmov, videospotov, spletnih serij in en celovečerni film, na tokratni ediciji Odprtega platna pa bodo predstavili svoje delovanje v preteklem letu. Filmi bodo predvajani v prisotnosti filmskih ekip. Vstop je brezplačen.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

13. 5. 2019

Avtor

Administrator


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja