Splošno

Tanja Vujinović: MetaVrt Sfera2 → odprtje razstave v osmo/zi • 11. 6. ob 19.00

Tanja Vujinović: MetaVrt Sfera2

Razstava 11. – 26. junija 2019 osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana (8. nadstropje) Odprtje razstave: 11. junija ob 19 uri

Razstava bo odprta vsak dan od 17. do 20. ure Produkcija: Zavod Ultramono Koprodukcija instalacij Arbora in Carboflora: SciArtLab IJS Soorganizacija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol Projekt je podprl Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana

Vrt “ni nikoli zgolj vrt, ki se tičeposameznikove zasebnosti, v katerega se zatečev izogib realnosti;toje tista ploskev zemlje na Zemlji, v posamezniku ali v družbenem kolektivu, kjer lahko gojimo kulturne, etične in državljanske vrline, ki rešujejo realnost destruktivnih impulzov. Te vrline so vedno na nas in naše. – Robert Pogue Harrison Kakšni bodo vrtovi prihodnosti, vrtovi tretjega tisočletja?

Ali jih bodo sestavljali predmeti, stroji in živa bitja, ki bodo sinergistično vzdrževala svoje fleksibilne sisteme, komunicirajoč s svojo neposredno okolico?

MetaVrt je projekt, ki odraža kompleksen odnos človeštva do svojega tehnološko utrjenega okolja narave-kulture in se tako osredotoča na določeno vprašanje znotraj vsake izmed instalacij.

Skozi MetaVrt Sfero2 poskušam preučiti ne le, kaj obstaja v naših življenjih, temveč tudi, kakšne bi lahko bile številne možnosti in spremembe, ko gre za biopolitična, družbena in okoljska vprašanja.

Zgodovinsko gledano je bil vrt kot zaščiteno okolje vedno vzpostavljen tudi kot poseben prostor za človeški stik z naravo, rekreacijo in premislek.

Vrtovi niso nikoli imeli enotnih funkcij in oblik. Vrtovi, ki so napolnjeni z idealizirano floro in favno, ali pa so zasnovani kot minimalistično okolje, občasno zapeljejo v ekstatične občutke, meditativne potopitve in razmišljanja. Starodavna epikurejska šola je spodbujala razumevanje sveta skozi gojenje vrtov in namesto, da bi se z naravo borila in jo premagovala, se je ukvarjala s preobrazbo narave in samo-kultiviranjem. Epikurejci so gledali na vrtove kot na mesta, v katerih je bilo resničnost mogočeprenoviti in poustvariti. MetaVrt Sfera2je ekosistem, sestavljen iz futurističnih strojev kot pra-oblik, ki skrbijo za naše zdravje in zdravje naših okolij. Ti objekti, sintetična bitja-stroji, so inspirirani s paleobotaniko, tehnologijami umetne inteligence, fiziko plazme in nanostrukturiranimi materijali. Skozi virtualni svet in fizične instalacije avtorica raziskuje prepletanje med sintetičnim in naravnim. Dela povezujejo preteklost in prihodnost ter prepletajo dejstva in elemente znanosti z mitologijo. Kot sugerira že sam naslov, avtorico navdihujejo številne metafore, vezane na vrtove in njih elemente.Dela, ki tvorijo Sfero2, so:Karboflora,Fontana,Arbora in ZaščitnikiterGenera.

KARBOFLORAje neskončna virtualna simulacija, v kateri virtualna flora raste skladno z gibanjem izmerjenih vrednosti onesnaževalcev v zraku.

FONTANAčisti vodo s plazmo, mala fontana pa prši s plazmo obdelano vodo v ozračje.

GENERAčisti zrak s pomočjo nanocevk.

ARBORAanalizira čustvena stanja, ki se zrcalijo v glasu, in generira binauralni zvok.

Več o projektu

Tanja Vujinović(rojena 1973. leta) je novomedijska umetnica, ki deluje mednarodno od1997 naprej. Njena dela so bila razstavljana v številnih pomembnih galerijah in muzejih po svetu. Izobraževala se je na področjih oblikovanja, vizualne umetnosti in filozofije.

Več o avtorici

Sodelojoči: Jan Kušej (Sfera2); Gaja Boc (Karboflora); Sara Bertoncelj Čadež (Karboflora); Derek Snyder (Sfera2); dr. Vid Podpečan (Arbora); Dariusz Andrulonis (Karboflora); Roman Bevc (Arbora, Fontana, Genera); Arijana Filipić, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo, Nacionalni inštitut za biologijo (Fontana); dr. Gregor Primc, Oddelek za inženirstvo površin in optoelektroniko, Institut Jožef Stefan (Fontana); dr. Luka Suhadolnik, Oddelek za nanostrukturne materiale, Institut Jožef Stefan (Genera); Stephan Doepner, Cirkulacija 2 (Genera); Maja Koblar, Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo (CEMM), Institut Jožef Stefan (Genera); Gregor Krpič (Mala Fontana, Arbora Zaščitniki). Zahvala: Prof. Saša Novak, Vid Podpečan, Jan Kušej, Jelena Guga, Dariusz Andrulonis, dr. Zoran Lj. Petrović, Inštitut za fiziko Univerze v Beogradu, Stephan Doepner, Cirkulacija 2, Lenart Krajnc, RogLab, Tomo Per, Institut Jožef Stefan: Oddelek za tehnologije znanja, Oddelek za nanostrukturne materiale, Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo (CEMM), Oddelek za inženirstvo površin in optoelektroniko.

Foto gradivo za objavo

Copyright © *2019* *Atelje in Zavod Ultramono, Tanja Vujinović* Atelje in Zavod Ultramono, Tavčarjeva 5, SI -1000 Ljubljana M/viber+386 40 375 100*skype:ultramono.org info@ultramono.org Odnosi z javnostmi: Urška Comino ursaurska@gmail.com +386 31 357 965

5. 6. 2019

Avtor

Administrator