Kultura

Pridi na obisk: kinotečni program od 10. do 15. septembra

Spoštovani, med 10. in 12. septembrom bodo v dvorani Slovenske kinoteke potekali prvi Dnevi slovaškega filma v času Češkoslovaške,ki jih pripravljamo v sodelovanju z Veleposlaništvom Slovaške republike v Ljubljani in s Slovaškim filmskim inštitutom.

Dneve slovaškega filma bomo vtorek, 10. septembra, ob 21. uriodprli s filmomPtiči, sirote in norci(Juraj Jakubisko, 1969), mozaično pripovedjo o norem svetu brez idealov. Film in program bo uvodoma predstavila Kristina Aschenbrennerová s Slovaškega filmskega inštituta. V sklopu programa slovaških filmov bomo pokazali še izjemen nabor kratkih filmov, lirično zgodbo o prestopanju praga zrelostiSonce v mreži(Štefan Uher, 1962) ter tragikomedijo o koncu druge svetovne vojne in prihodu komunističnega režimaSedim na veji in uživam(Juraj Jakubisko, 1989).

Kino-uho: Pridi na obisk Septembrsko Kino-uho prinaša vpetek, 13. septembra, ob 20. urienkratno projekcijo nemega filmaPridi na obisk(Alfred E. Green, 1922).Film bo na klavirju spremljala Elaine Loebenstein, pianistka irskih korenin z Dunaja. Greenova komedija zmešnjav prinaša zgodbo o ognjeviti mladi migrantki, ki sledi svojemu ljubljenemu iz Lisdoonvarne na Irskem v New York. Po številnih nesporazumih z damami iz visoke družbe, težavno najemodajalko, pijanimi postopači in irskimi policisti se na živahnemcéilidhukončnosreča s svojim dragim. Projekcijo pripravljamo v sodelovanju z Irskim filmskim inštitutom iz Dublina in Veleposlaništvom Irske na Dunaju.

Premestitve pogledov: Interier, eksterier in nadrealno: Drugi večer plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka Ameriška eksperimentalna filmska ustvarjalkaMaya Deren(1917–1961), pomembna glasnica avantgarde v štiridesetih letih 20. stoletja, je navdih za eksperimentalne filme iskala v plesu, haitijskem vuduju in subjektivni psihologiji ter na podlagi tega oblikovala niz nadrealističnih črno-belih kratkih filmov, ki na nenavaden, drzen, subtilno artaudovski način spajajo interier in eksterier; notranjo, subjektivno ter zunanjo, prostorsko perspektivo, ki premešča gib posameznika v drug prostor, čas in kontekst. In če je za Mayo Deren film predstavljal predvsem ustvarjanje izkušenj, je vodilodrugega večera plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka, ki si jih lahko v Kinoteki ogledatetosoboto, 14. septembra, ob 20. uri, subtilna premestitev jezika giba onkraj silnic izkustvene naracije, človeške komunikacije ali gravitacije. Vsebinska os kratkih plesnih filmov, ki poteka v organizaciji Kinoteke in Plesnega Teatra Ljubljana, tako odraža svojstven, mestoma “derenovski” eksperimentalni značaj, saj gre za redke (in skoraj ne več videne) bisere slovenske plesno-filmske produkcije, ki jih je bilo treba “izkopati” iz arhivov in premestiti – do nas!

 

Nedeljska Kinoteka Nedeljska kinotečna matineja bo tokrat v znamenju zabavnih modrih čudakov, ki na begu pred zlobnim čarovnikom Gargamelom in njegovim mačkom Azraelom zapustijo svojo pravljično gozdno vasico in pristanejo sredi New Yorka. Ob17. urivabljeni na družinski ogled animiranega filmaSmrkci(Raja Gosnell, 2011). Ob19. urise v sklopu kinotečne rubrike D-day: dan za dokumentarec obeta še projekcija dokumentarnega filmaCinemanija(Angela Christlieb, Stephen Kijak, 2002) o petih najbolj zasvojenih in čudaških ljubiteljih filma v New Yorku.

Kinopolis vabi k vpisu! Postanite polnopravni Kinopoličani in se včlanite v ultimativni cinefilski klub Kinopolis! Najemnina za kvadratni meter udobnega sedeža med predstavo v dvorani Slovenske kinoteke za Kinopoličane in Kinopoličanke znaša le dva evra. V Kinopolisu za svojo cinefilsko skupnost skrbimo tudi s pestro ponudbo drugih ugodnosti: od posebnih popustov pri nakupu kinotečnih knjižnih publikacij in revije Ekran do ugodnejše cene kave v naši kavarni. Vsem, ki boste kinotečno dvorano vzeli za svoj drugi dom in v enem letu vanjo zavili najmanj petdesetkrat, se članstvo podaljša brezplačno. Več ougodnostih Kinopolisa izveš na sledeči povezavi.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

9. 9. 2019

Avtor

Administrator