Kultura

Nagrajenec Vilenice o pisateljih in mestih

Novo v zbirki Labirinti

Dragan Velikić, nagrajenec Vilenice 2019

O pisateljih in mestih

 

V esejistični zbirkiO pisateljih in mestihse Velikić, ki velja za enega najbolj uglednih, najbolj branih in najbolj prevajanih srbskih avtorjev,ustavlja ob življenjih in opusih pisateljev, ki jih rad bere in ki so ga tako ali drugačezaznamovali (Ernesto Sábato, Italo Svevo, James Joyce, Vladimir Nabokov idr.), ter mestih, v katerih je vsaj krajši čas živel (Dunaj, Budimpešta, Berlin, Trst idr.). V osrednjem delu knjige se med drugim loteva splošnejših vprašanj o (avtorski) identiteti, mejah v resničnosti in literaturi ter razmerju med literaturo in zgodovino. Ob tem posredno govori seveda tudi o svojih lastnih ustvarjalnih dilemah in pisateljskih izzivih.

cena: 19 €

Naroči

O avtorju

Dragan Velikić se je rodil leta 1953 v Beogradu. Diplomiral je iz svetovne književnosti z literarno teorijo na beograjski Filološki fakulteti. Med letoma 1994 in 1999 je bil urednik založniške dejavnosti Radia B92. Pisal je kolumne za časopiseNIN,Vreme,DanasinReporter. V letih 2005–2009 je bil veleposlanik Republike Srbije na Dunaju. Velikić je eden najbolj znanih, prevajanih in nagrajevanih sodobnih srbskih pisateljev. Avtor romanovVia Pula(1988; nagrada Miloša Crnjanskega),Astragan(1991),Hamsin 51(1993),Severni zid(1995; štipendija Fundacije Borislava Pekića),Danteov trg(1997),Slučaj Bremen(2001),Dosije Domaševski(2003),Ruski prozor(2007; NIN-ova nagrada za najboljši roman leta, nagrada Meše Selimovića za najboljšo knjigo leta in Srednjeevropska nagrada za književnost),Bonavia(2012) inIslednik(2015; NIN-ova nagrada za najboljši roman leta), zbirk kratkih zgodbPogrešan pokret(1983),Staklena bašta(1985),Beograd i druge priče(2009) ter esejističnih zbirkYU-Atlantida(1993),Deponija(1994),Stanje stvari(1998),Pseća pošta(2006) inO piscima i gradovima(2010). V slovenščini so izšli njegovi esejiGlas iz razpoke(1992) ter romaniAstrahan(2004),Dantejev trg(2013),Rusko okno(2014),Bonavia(2014) inPreiskovalec(2018).

Iz utemeljitve nagrade

“Posebna kreativnost Dragana Velikića je prav v tem, da njegova besedila ohranjajo dvojnost – literarno in zgodovinsko. Realni elementi so vzeti iz konteksta stvarnosti in na subtilno-igriv način prepleteni med seboj v novo kombinacijo, fiktiven kontekst. V njegov specifično artikulirani literarni horizont vertikalno sekajo različni diskurzivni elementi, kulturno-zgodovinski in biografsko-spominski toposi pa dajejo besedilu moč, da vstopa v dialoško interakcijo na relaciji življenje–zgodovina–družba–družina–literatura.” (Dr. Jutka Rudaš,Vilenica)

Iz intervjuja za revijo Literatura

Komercializacija je naredila svoje, obstajatočna receptura, po kateri veliki založniki plasirajo knjige v velikih svetovnih je­zikih. In ne samoto, nekaj časa jim svoje drugorazredne avtorje tudi uspe predstavljati kot nekakšne “klasike”.Toso že preverjene sheme, pomembno je recimo, da pisatelj družinsko sago raztegne na štiri,petgeneracij, da se roman delno dogaja v Vzhodni Evropi, da je obvezno začinjen z emigracijo– kot bi umetniško vrednost dela določal izbor teme, ne pa nadarjenost pisatelja. Naježim se, ko vidim te neumnosti, te reklame, te piflarske konstrukcije brez doživetja. Če skrajšam, drugorazredni pisatelji, ki pišejo v velikih jezikih, so vedno v prednosti pred prvorazrednimi pisatelji, ki pišejo v majhnih jezikih. Tako je s tem.

Literatura ne oponaša stvarnosti, je ne opisuje, ne imitira, ne kopira, ne nanaša se na nikakršen original. Famozna “predloga” literarnega dela je zgolj domišljija preveč zdravega, birokratskega razuma. Vsako umetniško delo je svet zase, je svoja lastna predloga, svoj lastni original. Najtozveni še tako čudno, tako umetnost kot tisto, čemur pravimo stvarnost, sta vedno brez teritorija, brez zemlje, sta čista sprememba in nestabilnost; z drugimi besedami, gre za govor resnice, kajti samo razlike med stvarmi omogočajo, da so reči videne v svoji resnici.

Elektronski medijwww.ludliteratura.sipodpirata Javna agencija za knjigo RS in Ministrstvo za kulturo RS.

© LUD Literatura Erjavčeva 4 Ljubljana 1000 Slovenia Ideja:dodaj nas v imenik.

11. 9. 2019

Avtor

Administrator