Tehnologija

Nova evropska raziskava razkriva pozitiven vpliv televizije na današnjo družbo

Foto: Samsung

60 % Evropejcev meni, da so zaradi nečesa, kar so videli na televiziji,

 pozitivno spremenili svoje vedenje

 

BERLIN, Nemčija – 10. september 2019 Inovacije tako v televizijski tehnologiji kot tudi pri televizijskih vsebinah vodijo do pozitivnih osebnih in kulturnih sprememb pri Evropejcih. To je pokazala nova raziskava, ki jo je Samsung predstavil na dogodku IFA. Raziskava, ki je bila izvedena ob 50. obletnici družbe Samsung, je pokazala, da ima razvoj televizije, tako v smislu vrhunskega tehnološkega napredka kot tudi 8K in raznolikih kakovostnih vsebin, ki so na voljo, pozitiven učinek na številne vidike življenja ljudi.

 

Nekoliko več kot polovica (57 %) Evropejcev meni, da je televizijski program spremenil njihovo mnenje o družbenih vprašanjih, vključno s podnebnimi spremembami, revščino, gospodarsko neenakostjo in diskriminacijo. Na primer, serija Blue Planet televizijske hiše BBC je motivirala 83 % vprašanih za ukrepe, kot je na primer zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo.

 

Zanimanje za vsebine z aktualnimi temami je izjemno veliko, saj dve tretjini Evropejcev izraža željo po programih, povezanih s trenutnim dogajanjem. Na splošno so informativni programi vse bolj priljubljeni, saj 56 % vprašanih dokumentarce navaja kot najbolj izboljšan vsebinski žanr. Poleg tega, v času, ko je fraza “lažne novice” vstopila v splošni diskurz, je vrednost televizijskih novic še vedno ključna – tri četrtine (74 %) Evropejcev ocenjuje televizijske novice kot enega izmed najbolj zaupanja vrednih virov informacij.

 

Občinstvo se razvija ob tem, kar vidijo na zaslonu. Raziskava kaže, da 73 % Evropejcev meni, da je televizija izboljšala njihove življenjske veščine – bodisi so se naučili tuj jezik, preizkusili nov šport ali se prostovoljno udejstvovali. Četrtina vprašanih želi potovati na nove destinacije, ki so jih videli na televiziji in prej na njih sploh niso pomislili, 38 % vprašanih pa je televizija spodbudila, da preizkusijo recepte iz drugih kultur. Med uporabniki pametne televizije se ta odstotek poveča na 41 %, kar kaže na to, da televizorji z internetno povezavo resnično izboljšujejo izkušnjo gledanja.

 

Medtem ko televizija spodbuja gledalce, da premikajo meje in preizkušajo nove stvari, pomaga tudi pri psihičnem zdravju. Četrtina vprašanih verjame, da gledanje televizije prispeva k boljšemu splošnemu duševnemu počutju, tretjina pa, da je to glavni način, da se sprostijo.

 

Raziskava tudi kaže, da je televizija še vedno sama po sebi družbena izkušnja, saj polovica vprašanih čas pred televizorjem šteje za kakovostno preživljanje časa z družino. Več kot tretjina (34 %) Evropejcev pa meni, da so s televizijo ustvarili nekaj svojih najmočnejših skupnih spominov, kot so na primer spremljanje različnih ključnih športnih dogodkov in novic.

 

“Televizija nas tudi še dandanes obvešča, navdihuje in bogati: naše najnovejše raziskave kažejo trajen učinek, ki jo ima televizija na občinstvo. Samsung je zato zavezan k razvijanju inovacij, ki vedno znova redefinirajo vlogo televizorjev v naših domovih, ” je povedal Nathan Sheffield, vodja TV in AV dela pri Samsung Europe. “To zagotavljamo z napravami, kot je na primer revolucionarna QLED 8K TV serija, ki nudi izjemno kakovost slike, eleganten dizajn in pametne funkcije, ki zagotavljajo nove vrhunske izkušnje gledanja.”

 

 

Ostale ključne ugotovitve raziskave vključujejo:

 

Povečanje reprezentativnosti

44 % Evropejcev meni, da se je rasna in etnična zastopanost na televiziji drastično izboljšala v zadnjih 5 letih.

 

Širjenje kulturnih obzorij

Več kot 40 % Evropejcev pravi, da gledanje televizije pomaga širiti njihova kulturna obzorja.

 

Druženje

Ena četrtina Evropejcev se vsaj enkrat mesečno druži ob gledanju televizije.

 

QLED je prihodnost gledanja

80 % uporabnikov QLED TV se strinja, da QLED tehnologija izboljšuje izkušnjo gledanja.

 

 

###

 

O družbi Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. navdihuje svet in oblikuje prihodnost s svojimi prodornimi zamislimi in tehnologijami. S stalnim razvojem in inovacijami spreminjamo svet televizorjev, pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih naprav, omrežnih sistemov, pomnilnikov, sistemov LSI in LED rešitev. Za več informacij obiščite Samsungovo medijsko središče na http://news.samsung.com.

 

Raziskava

Spletna raziskava je bila izvedena s strani agencije Foresight Factory med 8,000 odraslimi nad 18 let v 8 evropskih državah (Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija, Španija, Švedska, Nizozemska in Poljska). Anektiranje je potekalo v aprilu in maju 2019.

 

Kontakt za medije:

Samsung Electronics Austria GmbH (SEAD Business Unit), Ljubljana Branch Office, Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Slovenija, Marketing Manager SI & Corporate Marketing, Tomaž Semič, t.semic@samsung.com

ali Iris Horvat, Grayling d.o.o., +386 (0)40 16 88 51, iris.horvat@grayling.com

11. 9. 2019

Avtor

Administrator