Kultura

FLORES MUSICAE

Foto: KDNG

Nova Gorica, 12. 9. 2019

SPOROČILO ZA JAVNOST

FLORES MUSICAE

Festival srednjeveške in renesančne glasbe

Četrtek, 19. – nedelja, 22. september 2019

Nova Gorica – Goriška brda

V jesen stopamo s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki sodi v občinsko tematsko leto “Nova Gorica – Mesto kulture 2019”. Festival bo med Novo Gorico in Goriškimi brdi potekal od četrtka, 19. do nedelje, 22. septembra 2019. Začenši s predavanjem Pierra Hamona o njegovi glasbi za čudovit risani film “Pachamama” in njegovim večernim solo recitalu na raznih pred-kolumbijskih zvočilih, bodo letošnji program predstavile tri mednarodne zasedbe: slovensko-francoski duo Dulces Exuviae, slovensko-ukrajinski duo Vogrin & Andriichenko ter italijanski Marco Beasley Ensemble. Nedeljski koncert tega slovitega ansambla je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Vstop na vse festivalske dogodke je prost, uro pred koncertom pa vabimo tudi na brezplačne vodene oglede sugestivnih festivalskih prizorišč, kot so Frančiškanski samostan Kostanjevica, cerkev sv. Križa v Kojskem in Vila Vipolže. Vabljeni!

Leto je naokrog, glasba srednjega veka in renesanse pa bo v tem zlatem koncu poletja ponovno oživila čudovita prizorišča na Goriškem. Pet raznolikih koncertov nas bo popeljalo v različna obdobja in kraje. Potovanje se bo začelo v srednjeveških inkovskih Andih, ki so pred prihodom španskih osvajalcev cveteli s kulturo. Znameniti francoski flavtist Pierre Hamon nam bo v uvodnem predavanju prikazal ustvarjanje glasbe za celovečerni animirani film Pachamama, v večernem solističnem recitalu pa nas bo s presenetljivimi zvoki in inštrumenti za trenutek popeljal več tisoč kilometrov stran in več kot petsto let nazaj v predkolumbijsko Ameriko. Popotovanje se bo nadaljevalo v Evropi: ravno v času odkritja Amerike je kot prvi zvezdniški skladatelj slovel Flamec Josquin Desprez. Umetniški vodja festivala, goriški lutnjist Bor Zuljan, bo s francoskim baritonistom Romainom Bocklerjem predstavil Desprezovi glasbi posvečen intimen in hipnotičen program, ki je ravnokar izšel tudi na zgoščenki. Za tretji koncert bo slovenska harfistka in mezzo-sopranistka Tanja Vogrin, ena redkih interpretov na svetu, ki se sama spremlja na harfi, v “dvojnem” duu z violinistom in kontratenoristom Viktorjem Andriichenkom pripravila očarljiv program z največjimi uspešnicami obdobja okrog leta 1600. Zadnji dan pa bo posvečen italijanski glasbi iz časa Leonarda da Vincija, ki je umrl pred natanko 500 leti. Sloviti italijanski tenorist Marco Beasley bo občinstvo ogrel z recitalom ob zvesti spremljavi Fabia Accursa in Stefana Rocca. Vzemite si trenutek zase ter se prepustite čarom glasbe in njeni edinstveni moči, ki nas lahko v tako kratkem času odpelje tako daleč stran.

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije dogodka.

V naprej se vam zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

* * *

Sledi predstavitev festivalskega programa po dnevih in prizoriščih.

Četrtek, 19. september, ob 16. uri, koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Pierre Hamon: Ustvarjanje glasbe za risanko “Pachamama”

Predavanje

Flavtist Pierre Hamon je mednarodnemu občinstvu že dolga leta znan kot eminenten specialist za srednjeveško, renesančno in baročno glasbo. Redno sodeluje z glasbeniki in skupinami, kot so Jordi Savall, Hesperion XXI in Alla Francesca. Je pa tudi eden redkih glasbenikov, ki raziskujejo pred-kolumbijsko glasbo in inštrumente Južne Amerike. Hamon bo pred večernim koncertom na Glasbeni šola Nova Gorica predstavil glasbo, ki jo je napisal in izvedel za čudovit nov risani film “Pachamama” Argentinca Juana Antina, ki je izšel ob koncu lanskega leta. Na tem predavanju bomo lahko izvedeli več o tem filmskem projektu, glasbi, zelo posebnem izboru inštrumentov ter o različnih drugih glasbenih izzivih, povezanih s tem delom.Vstop prost.

Četrtek, 19. september, ob 20. uri, dvorana Gradu Kromberk

Pierre Hamon: Los pasos perdidos – Veter starega in novega sveta

Solo recital z eevropskimi in ameriškimi starimi in tradicionalnimi flavtami ter raznimi predkolumbijskimi zvočili

“Vabilo k meditaciji in sanjam. Ponujam vam potovanje z vetrom v zvočne svetove flavt in drugih pihal starih civilizacij: od različnih dvojnih flavt, izhajajočih iz grškega aulosa, do dvojnih in trojnih flavt starih mehiških civilizacij; od piščali na tri luknje z bobnom, ki se je v nekaterih krajih ohranila še do danes, pa do koščenih, trstenih, keramičnih, lesenih piščali zelo različnih oblik … za očaranje živeče ali za komunikacijo z duhovi. “Bodite predvsem žival vetra, ki piha,” je rekel znameniti flavtist Franz Bruggen v mojstrskih tečajih ob koncu sedemdesetih let. Oziroma bodite “mistik zvoka”, kot to opisujejo različne tradicije. Ta program je torej iskanje te prvobitne moči glasbe, ki je nastala s prvim izdihom, vetrom, ki lahko pripelje trans, meditacijo ali vzhičenje. Narejen je iz moje potrebe po dihanju in pihanju ter po iskanju samega trenutka,” tako veliki Pierre Hamon o svojem solo recitalu.

Petek, 20. september, ob 20. uri, Cerkev Marijinega oznanjenja, Kostanjevica v Novi Gorici

Dulces Exuviae (Francija, Slovenija)

Adieu mes amours – glasba Josquina Despreza

Romain Bockler, bariton

Bor Zuljan, lutnja

Francoski baritonist Romain Bockler in lutnjist Bor Zuljan sta se spoznala leta 2017 in po močnih skupnih glasbenih izkušnjah kmalu ustanovila duo Dulces Exuviae. V iskanju avtentične interpretacije renesančne glasbe sta v center njunih glasbenih raziskovanj postavila improvizacijo in okraševanje ter tako prišla do novega, skoraj hipnotičnega zvoka. Za prvi projekt sta se odločila, da v novo preobleko odeneta glasbo slovitega frankoflamskega skladatelja Josquina Despreza, ki velja tudi za očeta renesančne glasbe. Melanholija je v ospredju v tem programu, ki je junija letos izšel tudi na zgoščenki za pomembno belgijsko založbo Ricercar.

Sobota, 21. september, ob 20. uri, cerkev sv. Križa v Kojskem

Tanja Vogrin, harfa, mezzosopran (Slovenija)

Viktor Andriichenko, violina, kontratenor (Ukrajina)

4 HeartS: “Carte blanche” Tanji Vogrin – Dolce tormento

Glasbeni dialogi v začetku 17. stoletja

Tanja Vogrin se na mednarodni glasbeni sceni uveljavlja kot harfistka in mezzosopranistka. Med študijem na sloviti “Scholi Cantorum” v švicarskem Baslu je še dodatno razvila staro prakso petja ob tem, ko se sama spremlja s harfo, ter soustanovila ansambel “Concerto di Margherita”, s katerim redno nastopa po vsej Evropi. Tokrat si je želela predstaviti nov projekt “4 HeartS” v duetu z ukrajinskim violinistom in kontratenoristom Viktorjem Andriichenkom, posvečen glasbi pozne renesanse in zgodnjega baroka. V izvedbi njunega “dvojnega dueta” bomo tako lahko slišali nekaj najlepših melodij zvezdniških skladateljev tistega časa, kot so Carlo Monteverdi, Giacomo Caccini in John Dowland.

Po koncertu sledi pogostitev, ki jo skrbno pripravlja Vaška skupnost Kojsko.

Nedelja, 22. september, ob 20. uri, Vila Vipolže, Goriška brda

Marco Beasley Ensemble (Italija)

Le vie del cuore – Potovanje v srce italijanske renesanse

Marco Beasley, tenor

Fabio Accurso, lutnja

Stefano Rocco, arhilutnja, baročna kitara

Neapeljski pevec angleškega rodu Marco Beasley se je s svojim neverjetno čistim glasom in z značilnim pristnim stikom s publiko uveljavil kot eden najpomembnejših in edinstvenih interpretov na glasbeni sceni. S svojimi interpretacijami renesančne in baročne glasbe, ki meji na različne tradicionalne glasbe, je vplival na celo generacijo glasbenikov v t.i. stari glasbi. Sodeloval je s skupinami kot je na primer Arpeggiata, danes pa se posveča večinoma svojim projektom. Za zaključek letošnjega festivala bo s Fabbiem Accursom na lutnji in Stefanom Rocco predstavil pisan program italijanske renesančne glasbe, med spevnimi frottolami, teatralnimi in ritmičnimi vilanellami, ekspresivnimi madrigali in hipnotičnimi tarantellami.

Po koncertu, ki je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz italijanske Gorice in s festivalom Musica Cortese, sledi “srednjeveška pogostitev”, ki jo pripravlja Akademija za srednjeveške študije Jaufré Rudel iz Gradišča ob Soči.

 

 

Barbara Poša Belingar

odnosi z javnostmi / koordinator in organizator kulturnih programov

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

E:pr@kulturnidom-ng.si| W:www.kulturnidom-ng.si

T: +3865 335 40 13| M:+386 41 775 089

12. 9. 2019

Avtor

Administrator