Kultura

VABILO na predstavitev novih književnih del za mladino

Spoštovani,

začetek novega šolskega leta smo pri Mladinski knjigi pospremili še z enim paketom knjig mladinskega leposlovja in s prav posebno knjigo o slovenski mladinski književnosti, po kateri bodo segali tudi vzgojitelji in pedagogi. V družbi ustvarjalcev vas pričakujemo v torek, 17. septembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.

mkz

 

Po večletnem raziskovanju slovenske mladinske književnosti se pesnik, pisatelj, prevajalec in profesor mladinske književnosti dr. Peter Svetina predstavlja z antologijo Metuljčki in mehaniki –  Slovenska mladinska književnost med meščanstvom in socializmom. Po besedah avtorice spremnega besedila dr. Marjane Kobe njegova monografija prinaša pomembne nove izsledke, relevantne za vsakršno sodobno interpretacijo zgodovinskega razvoja slovenske mladinske književnosti.

Dolgoletno ustvarjanje odlikuje tudi priljubljenega pesnika Ferija Lainščka, ki je v zbirki Ljubi me, kot sonce sije, nanizal najlepše pesmi za mlade. V zbirki najdemo izbor antoloških pesmi in kar nekaj na novo napisanih. Njegove pesmi, ki so polne nežnosti, zaljubljenosti in hrepenenja, je likovno upodobil slikar Danijel Demšar.

Preostale štiri knjige, ki jih bomo predstavili, so prevodne. November v Mumindolu je deveta in zadnja knjiga finsko-švedske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson iz serije o dogodivščinah mumintrolov, ki velja za eno temeljnih del svetovnega mladinskega leposlovja. Tudi to knjigo je odlično prevedla Nada Grošelj.

Dav Pilkey, avtor slavnega Kapitana Gatnika, se v slovenskem jeziku predstavlja s četrto knjigo dogodivščin najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo, ki ga obožujejo tudi slovenski otroci. Knjigo z naslovom Pasji mož in mačji mulc v sočnem prevodu Boštjana Gorenca so že kar težko čakali.

 

Slovenski bralci in oboževalci enega najbolj plodnih in priljubljenih avtorjev za otroke v Angliji ta hip Davida Walliamsa,  se bodo letos razveselil kar dveh njegovih knjig. V seriji Vsi ti brezupno obupni otroci je na knjižne police prišla že tretja knjiga Vsi ti brezupno obupni otroci 3, ki prinaša deset novih zgodb v prevodu Milana Dekleve. Pred kratkim pa smo v nič manj duhovitem prevodu Nine Dekleva dobili še knjigo Ati v zagati. Obe knjigi sta opremljeni z izvrstnimi ilustracijami Tonyja Rossa.

 

Prisrčno vabljeni!

Alenka Veler in Irena Matko Lukan

urednici za mladinsko in otroško leposlovje

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za informacije: Služba za odnose z javnostmi, Laura Štraus, 01/241 30 04, 041 764 565

12. 9. 2019

Avtor

Administrator