Kultura

Spoštovani, nov filmski teden v dvorani Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28 začenjamo v torek, 17. septembra, ob 18. uris tradicionalnim torkovim Večerom Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS.

Na sporedu bo film Mrtva ladja(Rajko Ranfl, 1971) z Radkom Poličem in Mileno Zupančič v glavnih vlogah.

Kino Ekran: Fantje iz soseščine Septembrski Kino Ekran v torek, 17. septembra, ob 20. uri posvečamo nedavno preminulemu afroameriškemu režiserju Johnu Singletonu. Kot eden prvih v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je v popularno filmsko industrijo prinesel aktualno pripoved o življenju Afroameričanov v soseskah Los Angelesa, ki so bile v tistem času v javnosti predstavljane zgolj prek odtujene in nesistemsko ovrednotene prizme problematike drog in nasilja. Film bo uvedla Petra Meterc. Projekciji sledi razprava, ki jo bosta vodila Petra Meterc in Anže Okorn. Vstop na projekcije Kina Ekran je brezplačen za vse naročnike revije Ekran.

Distribucija Kinoteka: Brez strehe in zakona Vsredo, 18. septembra, ob 20. urilepo vabljeni na projekcijo novega nakupa Slovenske kinoteke, filmaBrez strehe in zakona(1985), ki velja za eno izmed ključnih del v karieri nedavno preminule francoske režiserke Agnès Varda. Zanj je režiserka leta 1985 na filmskem festivalu v Benetkah prejela tudi glavno nagrado – zlatega leva. Brez strehe in zakonaje šolski primer inovativnega pristopa Agnès Varda do ustvarjanja.Film skozi kompleksno in nikoli povsem definirano strukturo gledalcu vseskozi spodmika tla pod nogami in ga pušča na robu znanega in oprijemljivega.

Ogrevanje za Mesto žensk Vpetek, 20. septembra,in vsoboto, 21. septembra, se v Kinoteki ogrevamo zaMednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo letos potekal od 1. do 13. oktobra. Vpetekob 19. uribo režiserkaDidem Pekünpredstavila svoj filmAraf(2018). Gre za esejističen film ceste, dnevnik Nayije, ki potuje med Srebrenico, Sarajevom in Mostarjem. Oba dneva bo z nami tudi francoska režiserka armenskih koreninValérie Massadian. Vpetekob 20. urisi bomo ogledali njen prvi celovečerecNana(2011), za katerega je na festivalu v Locarnu prejela nagrado za najboljši prvenec, vsoboto ob 19. urisklop njenih kratkih filmov, ob20.30 uripa še njen drugi dolgometražni filmMilla(2017), ki je bil prav tako večkrat nagrajen. Po projekcijah se bo z režiserko o njenem ustvarjanju pogovarjala Petra Meterc.

Kinotečna matineja (6+)/Animateka: Garfield 2 Nedeljska matineja prinaša na kinotečno platno nove dogodivščine starega znanca. Nepoboljšljivi mačji lenuh in nikoli siti uničevalec lazanj Garfield se tokrat odpravi v Veliko Britanijo, kjer po naključni zamenjavi s povsem podobnim mačkonom postane ponosen lastnik velikega dvorca.

Kinopolis vabi k vpisu! Postanite polnopravni Kinopoličani in se včlanite v ultimativni cinefilski klub Kinopolis! Najemnina za kvadratni meter udobnega sedeža med predstavo v dvorani Slovenske kinoteke za Kinopoličane in Kinopoličanke znaša le dva evra. V Kinopolisu za svojo cinefilsko skupnost skrbimo tudi s pestro ponudbo drugih ugodnosti: od posebnih popustov pri nakupu kinotečnih knjižnih publikacij in revije Ekran do ugodnejše cene kave v naši kavarni. Vsem, ki boste kinotečno dvorano vzeli za svoj drugi dom in v enem letu vanjo zavili najmanj petdesetkrat, se članstvo podaljša brezplačno. Več ougodnostih Kinopolisa izveš na sledeči povezavi.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

16. 9. 2019

Avtor

Administrator