Splošno

100 let Franceta Štiglica: kinotečni program od 7. do 13. oktobra

Spoštovani, ob stoti obletnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica(1919–1993) smo v Slovenski kinoteki v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom pripravili obsežno retrospektivo Štigličevih del. V sklopu retrospektive bovtorek, 8. oktobra, ob 17. uriv sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev potekala okrogla miza o Štigličevem vplivu na slovensko filmsko pokrajino. Pogovor bo povezovaldr. Peter Stanković, redni profesor na Katedri za kulturologijo (FDV), sodelovali pa bodoVarja Močnik, filmska in televizijska režiserka ter urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki,Jasna Hribernik, filmska režiserka in izredna profesorica predmeta Prostor in čas v gibljivih slikah na AU UNG,red. prof. Miran Zupanič, filmski režiser in visokošolski učitelj za področje filmska režija na AGRFT, inAndrej Kurent, gledališki in filmski igralec, ki je nastopil v petih Štigličevih filmih. Vstop je prost.

Okrogli mizi boob 19. urisledila projekcija filmaNa svoji zemlji(France Štiglic, 1948). Epopeja o narodnoosvobodilnem boju velja za prvi slovenski igrani zvočni celovečerec. V sklopu retrospektive100 let Franceta Štiglicabo vnedeljo, 13. oktobra, ob 19. urina sporedu še filmAmandus(France Štiglic, 1966), zgodovinska drama o verski vojni v času protireformacije.

 

Stevo Žigon, Boris Kralj, Miha Baloh

Amandus (France Štiglic, 1966)

Festival stripa Tinta V sklopu festivala stripa Tinta bo v torek, 8. oktobra, ob 21. uri v Kinoteki na sporedu program kratkih filmov pionirja stripa in animiranega filma Winsorja McCaya, ki jih bo na klavirju v živo spremljal pianist Andrej Goričar. Program kratkih filmov bo uvedel gost festivala, belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen, avtor stripa Fant moj, navdihnjenega z delom Winsorja McCaya. V nedeljo, 13. oktobra, ob 21. urile po vabljeni tudi na projekcijo futurističnega političnega trilerjaV kot vročemaščevanje(James McTeigue, 2005), ki ga bo uvedel soavtor originalne stripovske predlogeDavid Lloyd.

Retrospektiva: Jean Renoir Tekoči kinotečni teden bo sicer v znamenjuretrospektive filmov Jeana Renoirja, ki velja za enega od nespornih velikanov sedme umetnosti. Vsredo, 9. oktobra,bosta ob19. urina sporeduDeklica z vžigalicami(Jean Renoir in Jean Tedesco, 1928) inIzlet(Jean Renoir, 1936), filmska dragulja, polna čutnosti in filmske čarovnije. Ob21. uribo na ogled še filmJužnjak(Jean Renoir, 1945), v Hollywoodu posneta poetična oda pokrajinam ameriškega juga. Včetrtek, 10. oktobra, ob 20. uribo v sklopu rubrikeKino-uhona sporedu nemi film o razgibanem življenju pariške kurtizane, ki ga je navdihnil roman Émila Zolaja. FilmNana(1926) je Renoir posnel kot poklon vizionarskemu režiserju Erichu von Stroheimu. Projekcijo bo na klavirju v živo spremljal Andrej Goričar.

Nana (Jean Renoir, 1926)

Vsoboto, 12. oktobra, ob 21. urine zamudite projekcije enega najvplivnejših filmov vseh časov.Pravilo igre(Jean Renoir, 1939) je napeta in za svoj čas precej kontroverzna kritika dekadentne evropske buržoazije na pragu druge svetovne vojne. Vnedeljo, 13. oktobra, ob 17. uripa v sklopu nanizanke Kinotečna matineja prikazujemo še Renoirjev prvi barvni filmReka(Jean Renoir, 1951), čudovito posneto zgodbo o odraščanju v kolonialnem okolju.

Reka (Jean Renoir, 1951)

En Renoir ni noben Renoir

5 vstopnic za 5 različnih filmov retrospektive = 10 evrov

10 vstopnic za 10 različnih filmov retrospektive = 20 evrov + darilo

Popust velja samo ob nakupu 5 ali 10 vstopnic hkrati. Vstopnice lahko v času uradnih ur kupite pri blagajni Kinoteke. Akcija ne velja za nakup preko spletnega portala mojekarte.si.

Mesto žensk: Shulie V okviru festivalaMesto ženskin v sodelovanju zZaložbo /*cf.bo vpetek, 11. oktobra, ob 21. urina sporeduShulie(Elisabeth Subrin, 1997), film, ki kader za kadrom sledi nikoli prikazanemu dokumentarnemu portretu študentke Shulamith Firestone iz leta 1967, aktivistke, ki je nekaj let pozneje postala osrednja osebnost v gibanju radikalnega feminizma. Projekciji sledita pogovor z režiserko filma in pogovor o vplivni knjigi Shulamith FirestoneDialektika spola(Založba /*cf., 2019). Sodelujeta:Katja ČičigojinTanja Rener.

slovenska kini

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

9. 10. 2019

Avtor

Administrator