Izobraževanje

Predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, sprejel ugledne matematike

Intenzivne priprave na 8. Evropski kongres matematike (8ECM), ki bo julija 2020 potekal v Portorožu, že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh koncev sveta in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij. Letošnjo jesen se bo tako zvrstilo kar nekaj pomembnih dogodkov, že v tem tednu pa Univerza na Primorskem in Univerza v Ljubljani gostita obisk treh pomembnih in mednarodno priznanih imen s področja matematike.

V Ljubljano so minuli konec tedna prispeli predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CNRS in univerza Paris Dauphine) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike je danes, 7. oktobra,  v Predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, in jim kot pokrovitelj 8ECM izrekel dobrodošlico. Kongres bo namreč potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, hkrati pa srečanje pomeni pomembno politično podporo razvoju znanosti v naši državi.

Popoldne sledi na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ciklus predavanj, na katerega so vabljeni vsi ljubitelji matematike.

15.15–16.00 Martin R. Bridson FRSSymmetries, curved universes and unsolvable problems

16.15–17.00 Volker MehrmannEnergy based network modeling, simulation, and optimization of multi-physics systems

17.30–18.15 Maria J. EstebanMin-max characterization and computations of eigenvalues of Dirac operators in relativistic Quantum Mechanics

Jutri, v torek, 8. oktobra, pa ugledne goste pričakujemo v Kopru, kjer jih bo sprejel rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. V čast nam je, da jih bomo gostili tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer bodo izvedli predavanja po sledečem programu:

11.15–12.00 Martin R Bridson FRS: Hyperbolic geometry: where battered gems retain their full beauty

12.00–12.45 Maria J. Esteban: Best constants for functional inequalities and spectral estimates for Schrödinger operators

13.30–14.15 Volker Mehrmann: The distance to stability and the distance to instability of dynamical systems

 

Do četrtka bodo v Bernardinu z gosti potekala nadaljnja usklajevanja in priprave na 8. Evropski kongres matematike. V tem času jih bo sprejel tudi župan občine Pirangospod Đenio Zadković.

Več o gostujočih matematikih:

  • Martin R Bridson FRS je predsednik Odbora za EMS nagrade, ki jih Evropsko združenje matematikov podeljuje vsaka štiri leta. Vsaj četrtina dobitnikov EMS nagrad pozneje prejme tudi Fieldsovo nagrado, ki je najprestižnejša nagrada in največje priznanje v matematiki. Martin Bridson je profesor teoretične matematike na Univerzi v Oxfordu in predsednik Clayjevega matematičnega inštituta. Pred tem je bil predsednik Matematičnega inštituta na Oxfordu, poučeval je na Univerzi Princeton in Univerzi v Ženevi. Je častni sodelavec Hertford kolidža na Oxfordu, leta 2016 pa je bil izvoljen v britansko Kraljevo družbo. V letu 2018 je bil član panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Specializiran je za geometrijo, topologijo in teorijo grup.
  • Maria J. Esteban je predsednica Znanstvenega odbora 8ECM. Zaposlena je na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave CNRS, kjer je direktorica raziskav, hkrati je članica Raziskovalnega centra Univerze Paris-Dauphine – CEREMADE. Maria Esteban je tudi predsednica Mednarodnega sveta za industrijsko in aplikativno matematiko – ICIAM, v preteklosti pa je bila predsednica Društva uporabne in industrijske matematike – SMAI ter predsednica Odbora za uporabno matematiko pri Evropskem matematičnem združenju – EMS. Sodelovala je pri projektu The Forward Look on “Mathematics and Industry”, ki ga je financirala Evropska znanstvena fundacija, in je ena od ustanoviteljic projekta EU-MATHS-IN – Evropska servisna mreža matematike za industrijo in inovacije. Bila je članica odbora za Abelove nagrade, ki je eno izmed prestižnejših priznanj na področju matematike, prav tako pa je bila v letu 2014 članica panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Njeno znanstveno področje so nelinearne parcialne diferencialne enačbe, ki jih proučuje predvsem s pomočjo variacijskih metod, z uporabo v fiziki in kvantni kemiji.
  • Volker Mehrmann je predsednik Evropskega združenja matematikov (European Mathematical Society – EMS), pod okriljem katerega potekajo Evropski kongresi matematike. Prav tako pa je bil predsednik organizacijskega odbora 7. Evropskega kongresa matematike, ki je potekal v Berlinu. Preden je prevzel predsedstvo EMS je bil predsednik nemškega Združenja za uporabno matematiko in mehaniko (GAMM), predsednik raziskovalnega središča Matheon v Berlinu in predsednik Einstein centra za matematiko v Berlinu – ECMath, leta 2011 pa je bil član panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Volker Mehrmann je član Nemške akademije znanosti in inženirstva – Acatech ter prejemnik štipendij SIAM in ERC Advanced Grant. Je sourednik številnih znanstvenih revij, kot sta »Linear Algebra and its Applications« in »Numerische Mathematik«. Mehrmannovo področje raziskovanja vključuje numerično linearno algebro, diferencialno-algebrske enačbe in teorijo upravljanja dinamičnih sistemov.

Foto: Urad predsednika Republike Slovenije

Mirella Baruca

Vodja Službe za podobo Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem  |  Università del Litorale  |  University of Primorska

Titov trg 4, 6000 Koper

(  +386 5 611 75 43

M   +386 40 457 510

*  mirella.baruca@upr.si

  www.upr.si  |  www.upbudi.si

  www.facebook.com/UniversityUP/  |  www.facebook.com/upbudi/

9. 10. 2019

Avtor

Administrator