Kultura

VABILO FERRARIJEV VRT IN NJEGOVI POTENCIALI okrogla miza in voden ogled

Galerija Lojzeta Spacala na Gradu Štanjel
nedelja, 13. oktober 2019, ob 15.00

Eno najzanimivejših del arhitekta in urbanista Maksa Fabianija na Krasu je Ferrarijev vrt v Štanjelu, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Zelo premišljeno in s tenkočutnim občutkom za oblikovani odprti prostor je parkovna ureditev nastajala v času med obema vojnama kot dopolnitev Vile Ferrari. Najprepoznavnejši del vrta je secesijski ovalni bazen z otočkom, v katerega je pritekala voda iz zapletenega vodovodnega sistema. Danes je priljubljena poročna in sprehajalna točka, na katero prihajajo obiskovalci z vseh koncev sveta.

O njegovih še neizkoriščenih potencialih bodo na okrogli mizi Festivala Kraška gmajna spregovorili izbrani sogovorniki, ki bodo njegovo vlogo osvetlili v različnih zgodovinskih obdobjih – v preteklosti, sedanjosti in tudi možnih obetih za prihodnost.

 

 

 

 

Več o gostih:

Mag. Erik Modic, župan občine Komen, je v občinski upravi zaposlen že 18 let. Na svojem prejšnjem delovnem mestu je bil odgovoren za investicije in evropske projekte, med drugim je avtor projektne naloge Revitalizacija Ferrarijevega vrta, napisane leta 2013.

Nataša Kolenc, arhitektka in konservatorka, se na svoji poklicni poti ukvarja z obnovo in oživljanjem kulturne dediščine s poudarkom na grajeni dediščini. Vrt poglobljeno raziskuje že od leta 2002, ko je sodelovala pri izdelavi načrtov za obnovo njegovih najbolj ogroženih grajenih delov, med drugim tudi vodovodnega sistema.

Matjaž Mastnak, diplomirani inženir gozdarstva, kurator v Arboretumu Volčji Potok, višješolski predavatelj in publicist, se pri svojem delu strokovno ukvarja z drevnino. V vrtu je bil dejaven od leta 2003 do 2013, ko je sodeloval pri osnovnem vrtnarskem vzdrževanju in obnovitvenih delih, med drugim je opravil strokovni popis drevnine in identificiranje rastlin na zgodovinskih fotografijah vrta.

Stane Sušnik je avtor več kot sto oddaj s področja vrtne kulture in varstva narave v okviru Izobraževalnega programa TV Slovenije ob sočasnem urejanju revije Rože in vrt, pozneje preimenovane v Zeleni raj.

Gorazd Čad, lastnik in direktor podjetja Toleranca marketing, glavni urednik revije Congress Magazine, ima dolgoletne izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi mednarodnih srečanj in razstav. Je svetovalec za uspešno trženje in promocijo turističnih, posebej kongresnih destinacij in poslovnih dogodkov.

Moderator dogodka bo Bogdan Macarol. Javni razpravi bo sledil voden ogled posebnih kotičkov vrta. Udeležba je brezplačna.

Prisrčno vabljeni, da se pridružite razpravi in sprehodu po vrtu v družbi poznavalcev.

Več informacij: Javni zavod Komenski Kras, TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu

 

Organizator dogodkov v Štanjelu je Javni zavod Komenski Kras
skupaj s partnerji festivala:

Konjeniškim parkom Lipica, Javnim zavodom Park Škocjanske jame, Slovenija,  Turistično informacijskim centrom Sežana, Razvojnim centrom Divača in Zavodom Jerbas.

Sara Baša

Turistično informacijski center Štanjel

 

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T: +386 5 769 00 56

@: tic.stanjel@stanjel.eu

W: www.stanjel.eu

9. 10. 2019

Avtor

Administrator