Turizem

DNEVI ANTIKE V PULI

V mesecu maju bodo v Puli že tradicionalno potekali Dnevi antike. Program, poln bogate antične zgodovine, se bo v večini odvijal na osrednjem trgu Forum, ki se je že v preteklosti izkazal za odlično kuliso tega zgodovinskega dogodka.

. . .
V mesecu maju bodo v Puli že tradicionalno potekali Dnevi antike. Program, poln bogate antične zgodovine, se bo v večini odvijal na osrednjem trgu Forum, ki se je že v preteklosti izkazal za odlično kuliso tega zgodovinskega dogodka. Obiskovalci bodo rimsko dediščino spoznavali ob petkih in sobotah, natančneje 17., 18., 24., 25., 31. maja in 1. junija 2024. Vstopnine ni, ob petkih se dogajanje začne ob 18.00, ob sobotah pa že ob 10.00.

Mesto z bogato zgodovino

Pula, pristaniško mesto na obali Jadranskega morja, je eno najbolj očarljivih in zgodovinsko bogatih krajev na Hrvaškem. V času antike je bila pomembno rimsko mesto, znano kot Colonia Pietas Iulia Pola. Ta dediščina se še danes kaže in čuti skozi ostanke številnih antičnih zgradb. Najbolj prepoznaven je impresivni amfiteater Arena, ki je eden največjih in najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Zgrajen je bil v 1. stoletju našega štetja pod vladavino rimskega cesarja Avgusta. S svojo monumentalno arhitekturo in zgodovinskimi artefakti ponuja obiskovalcem vpogled v bogato zgodovino mesta in življenje v antičnem času. Poleg Arene je v Puli še več antičnih znamenitosti. Med njimi sta tudi osrednji trg Forum in Herkulov tempelj, ki ga je rimski cesar Avgust zgradil v čast bogu Herkulu. 

Tradicionalni Dnevi antike

Antični časi v Puli skozi Dneve antike oživijo vsako leto. Obiskovalce popeljejo nazaj v čas rimskega imperija in jim omogočijo, da doživijo utrip življenja pred tisočletji skozi raznolike dogodke, predstave in dejavnosti. Žive podobe antične Pule bodo obiskovalce v daljno preteklost popeljale s starodavno poroko. Organizatorji bodo predstavili tudi običaje, značilne za čas pred rimsko poroko. Skozi številne plesne in glasbene nastope bodo doživeli prav posebno obliko povezovanja in praznovanja. Na enem izmed dogodkov, ki bodo potekali v sklopu Dnevov antike, bodo razkrili tudi skrivnost starodavne izdelave parfumov. Del programa je rezerviran za vedno bolj priljubljeno delavnico Art & Wine, na kateri bodo umetnost združili z vinom in antičnimi motivi. Obiskovalci si bodo lahko od blizu ogledali gladiatorsko rezilo in spoznali gladiatorje. Borce, ki so se borili s kratkimi meči. V Areni bodo potekli tudi pravi gladiatorski boji, ki predstavljajo dragocen del tri tisoč let dolge zgodovine mesta Pula in njene okolice. Postregli bodo s kančkom antičnega herojstva in veliko adrenalina.

Za več informacij o Dnevih antike obiščite uradno spletno stran organizatorjev dogodka.


VIR: HTS
. . .

Editor

Avtor pri si24.news