Gospodarstvo

DRŽAVNI ZBOR – VZMD na današnji redni in jutrišnji nujni seji Odbora za finance z argumentiranimi predlogi amandmajev k noveli Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI)...

Odbor za finance Državnega zbora RS je danes obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1C), ki ga je v obravnavo poslala Vlada RS,

. . .
Odbor za finance Državnega zbora RS je danes obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1C), ki ga je v obravnavo poslala Vlada RS, Državni zbor pa ga obravnava po skrajšanem postopku. Poleg predstavnice predlagatelja, Državne sekretarke z Ministrstva za finance, Nikoline Prah, in predstavnice Zakonodajno pravne službe Državnega zbora, Andreje Kurent, je pri tokratni obravnavi ZTFI-1C razpravljal le predstavnik VZMD, odvetnik Rok Šonc - VIDEO: https://365.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-finance-in-monetarno-politiko/175044178. V svojem izvajanju je odvetnik Šonc med drugim izpostavil, da je VZMD že v času javne razprave - septembra 2023 na Ministrstvo za finance naslovil konkretne in utemeljene predloge za izboljšanje položaja malih, individualnih vlagateljev ter spremembe glede delovanja Centralne klirinško depotne družbe d.d. (KDD), ki pa jih Vlada RS žal ni upoštevala.

Predstavnik VZMD je tako ponovno (VIDEO s seje Odbora za finance: https://youtu.be/Pzk0cqWwyaY) izpostavil, da »novela ne rešuje problematike absolutno pretirane stroškovne obremenitve imetnikov vrednostih papirjev ob menjavi borzno-posredniške družbe oz. banke-finančne posrednice. V VZMD že vseskozi opozarjamo, da gre za položaj, ki je primerljiv tistemu, kjer na primer odjemalec zamenja dobavitelja elektrike, plina, telekomunikacijskih storitev ipd. Kljub temu menjava finančnega posrednika danes še vedno pomeni nesorazmerno visok strošek - posebej za male, individualne vlagatelje, glede na vrednost prenesenega portfelja vrednostnih papirjev - čeprav to nima dejanske podlage v samih stroških posrednika.« V Združenju so že večkrat pripravili niz predlogov izboljšav, ki pa tudi tokrat niso bile upoštevane, zato so strokovni sodelavci VZMD podali oceno, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo - brez izpostavljenih potrebnih dopolnitev - saj besedilo novele ne ureja vprašanj, ki neposredno zadevajo male oz. individualne vlagatelje, ki predstavljajo daleč največjo skupino končnih uporabnikov teh storitev.

VZMD se bo tudi jutri udeležil seje Odbora za finance - tokrat nujne(!) - ki bo obravnavala najnovejši predlog Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB). Tudi v tem primeru so strokovni sodelavci VZMD ponovno (VIDEO s seje Odbora za finance: https://youtu.be/SxwkCxTVwZQ) pripravili več konstruktivnih pripomb in predlogov, obstoječi predlog pa že oktobra lani argumentirano označili za nezadostnega! Obe seji spremlja tudi ekipa VZMD.tv, ki bo pripravila video reportažo.

VIR: VZMD
. . .

Editor

Avtor pri si24.news