Kultura

Majsko dogajanje v LUDi

V maju nas čakajo še trije dogodki in 12. Prepišno uredništvo.

. . .
Danes zvečer se bomo pogovarjali o Pisanju kolumne, dogodek s kolumnisti spletne Literature Ano Schnabl, Iztokom Ilcem in Sašom Puljarevićem bo vodila Liu Zakrajšek. Spregovorili bodo o kolumnah, ki jih mesečno pišejo in objavljajo vse od januarja, in pretresli nekatera širša družbena, pa tudi literarna vprašanja, ki so jih naslavljali v svojih prispevkih.
V nedeljo, 12. maja, boste lahko cel dan (od 10. do 22. ure) obiskali našo stojnico na Sejmu na zraku v Parku Zvezda (Kongresni trg), ob 18. uri pa bo prav tam potekalo še branje avtoric iz zbirke Prišleki, ki jih bomo, kot po navadi, postavili na prepih. Brale bodo: Tanja Božić, Anja Grmovšek Drab, Liu Zakrajšek, Samanta Hadžić Žavski, Sara Fabjan in Ana Pepelnik. Se vidimo!
V ponedeljek, 13. maja, ob 19. uri se bomo spraševali, kdo je bil človek, ki naj bi napisal »popoln roman« oziroma »največji ameriški roman, za katerega še nihče ni slišal«. Oznake, s katerimi so literarni kritiki označevali Stonerja dvajset let po izidu, kar tekmujejo v domiselnosti, a tudi enigmatičnosti. Kaj pravzaprav pomeni napisati »popoln roman«? In kako to, da je avtorjevo ime v nekem trenutku poniknilo iz ameriške literarne zgodovine? V pogovoru z Bredo Biščak, prevajalko biografije Mož, ki je napisal popoln roman, ki je pred kratkim izšla v zbirki Labirinti, kakor tudi vseh treh v slovenščini dostopnih romanov (Stoner, Avgust, Klavčev Prehod), ter Urbanom Vovkom, esejistom in urednikom, avtorjem spremne besede k Stonerju, se bomo dotaknili različnih ustvarjalnih plasti del Johna Edwarda Williamsa – avtorja, za katerega je bila literatura vedno na prvem mestu. Pogovor bo vodila Ana Geršak. Lepo vabljeni!
Prav tako se v maju začne nova sezona bralnih klubov Z Literaturo v literaturo, ki jih pripravljamo v sodelovanju z MOL. Prosta mesta so še v treh klubih od petih: v Pogovorih v oblačkih, Mojstricah eseja in Prelomnih delih. Prijavite se!


/

Napovedujemo 12. Prepišno uredništvo!
Med 20. in 23. majem se bomo družili na že 12. Prepišnem uredništvu! Tema letošnjega festivala je poezija.
Kot založba, ki vsa leta redno izdaja izvirne pesniške zbirke, objavlja poezijo v reviji Literatura in v spletnem mediju ter prireja pesniška branja, smo ugotovili, da je skrajni čas tudi za bolj poglobljeno debato o poeziji in njenih življenjih. Na dogodkih, ki bodo potekali v LUDi knjigarni na Trubarjevi 51, bomo o poeziji spregovorili s pesnicami_ki, bralkami_ci in prevajalkami_ci. Povabili jih bomo k »nakratkim«, seriji kratkih predavanj, se prepustili branju iz prvencev, uživali v pesniško obarvanih glasbenih nastopih, doživeli posebno edicijo Poezije na podlago, na delavnici pa se bo mogoče preizkusiti tudi v pisanju lastne poezije. Na letošnjem Prepišnem uredništvu bo torej poezija, kot bi jo usmerili skozi prizmo, zažarela v vseh barvah spektra. Poezija je povsod: sledite zajčku na zidu!

Uvertura v Prepišno uredništvo bo prav poseben dogodek, v četrtek, 16. maja, ob 20. uri nas bo prevzel Tko Kot Tok. Nastop Primoža Čučnika, Ane Pepelnik in Tomaža Groma (CPG) je interakcija govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike, ki ne rabi zgolj kot podlaga glasovno-pomenskemu nastopu, temveč se oba medija medsebojno dopolnjujeta in sodelujeta na način godbene improvizacije. Grom in Čučnik gradita zvočnost s pomočjo kontrabasa, zvočil in igral, uporabnih predmetov, najrazličnejših tolkal in »primitivnih« izvirov zvoka (npr. igrače, radijski šum, itn.) ali z eksperimentalno rabo gramofona. Ana Pepelnik branje tekstovnega kolaža nadgrajuje s trenutnimi prebliski, menjavanjem glasovnih leg in hitrosti branja, krajšimi ponavljanji in podobno. Nastop je poskus povezovanja različnih govoric »besede, zvoka, hrupa, šuma, tišine«, ki jih akterji v luči sodobnih in inovativnih tokov v glasbi dvajsetega stoletja razumejo kot enakovredne dele celote.
Med Prepišnim uredništvom bodo potekale tudi pesniške delavnice z naslovom Človek ni čoln, ki jih bo vodil Jernej Županič. Delavnice bodo potekale 21., 22. in 23. maja med 16. in 17.30 uro na Trubarjevi 51. Za udeležbo je obvezna prijava. Število mest je omejeno, prijave so odprte do sobote, 18. maja 2024, oziroma do zapolnitve mest. Ob prijavi dodajte tudi pet svojih pesmi. 

Program 12. Prepišnega uredništva



/

Nov uspeh zbirke Prišleki
Prejeli smo veselo novico, da je za kritiško sito, ki ga za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, nominirana tudi Ana Pepelnik s pesniško zbirko to se ne pove. Čestitamo!

VIR - LUD Literatura
. . .

Editor

Avtor pri si24.news