Splošno

Maraton treh src letos z dobrodelno noto in novostmi

Po štirih letih Maraton treh src znova preko meja in s številnimi novostmi.

. . .
Oglasni prispevek 3. Maj 2024 15:25 v Šport | Čas branja: 2:38 min.

Po štirih letih Maraton treh src znova preko meja in s številnimi novostmi.

Letošnji, že 42. Maraton treh src, prinaša številne novosti, od nove trase, ki letos zopet potekala preko avstrijske Radgone, dobrodelnega teka do dveh tras pohoda in koncerta, ki bo dan pred maratonom. 


Dobrodelni tek Gorazda Giderja

Novost letošnjega maratona je dobrodelni tek Gorazda Giderja, ki je nastal na pobudo Lions klubov Pomurja in Lions klub Bad Radkersburg - Mureck.

Gorazd Gider, priznan športni novinar, sodelavec RTV Slovenija in STA, je bil dolgoletni član Lions kluba Pomurje in član organizacijskega odbora Maratona treh src v letih od leta 1999 do prezgodnje, nenadne smrti. 
Kot velik ljubitelj in promotor športa je bil Gorazd pomemben člen pri organizaciji maratona, a tudi strasten udeleženec in komentator športnih prireditev. 

Bil je nepogrešljiv in tvoren gradnik maratona in lokalne skupnosti, ki diha in živi z maratonom.

Dobrodelni tek Gorazda Giderja - Tečem, da pomagam bo maratonsko dogajanje zaokrožil  s štartom ob 16. uri. Za udeležbo v posebnem, častnem teku na 250 ali 1000 metrov, lahko tekači oddajo dobrodelni prispevek ob spletni prijavi in na stojnici Lions kluba, po zmožnostih pa lahko prispevajo tudi udeleženci ostalih disciplin in navijači. 
Zbrana sredstva bodo namenjena Društvu slepih in slabovidnih Pomurje ter spodbujanju športnega udejstvovanja otrok iz ranljivih družin v občini Radenci.  


Pohod z daljšo in krajšo traso  

Pohodniki lahko letos prvič izbirate med dvema dolžinama poti, in sicer sedem kilometrov ali 11,7 kilometra. 

Ob tem pa je letošnja novost tudi digitalno beleženje kontrolnih točk oziroma zbiranje žigov z e-kartončkom, saj kot 'zero waste' prireditev zmanjšujejo količino tiskanih fizičnih pohodnih kartončkov.
Pohod je za udeležence brezplačen, a so zaželene predhodne prijave. Po prijavi na spletni strani Maratona treh src prejmete e-sporočilo, ki vsebuje informacije za prijavo v sistem digitalnega beleženja kontrolnih točk (digitalnega zbiranja žigov na e-kartončku). 

Pred začetkom pohoda se prijavite v sistem beleženja s povezavo, ki jo prejmete na vaš e-naslov ali z vpisom vaše štirimestne kode. 

Na vsaki kontrolni točki bo tabla s QR kodo, ki jo skenirate ali odprete s prikazano povezavo in sistem vam bo zabeležil točko in čas. Za delovanje sistema morate imeti na telefonu bralnik QR kod (novejši telefoni ga imajo že vgrajenega v kamero) in aktiviran prenos podatkov. Nato sledite navodilom na aplikaciji beleženja točk.

Po zbranih vseh treh digitalnih žigih boste lahko digitalni pohodni kartonček prenesli in shranili ali ga delili s svojimi prijatelji. Uporaba digitalnega kartončka je prostovoljna. Na dan dogodka bodo zaenkrat še na voljo tudi fizični/tiskani pohodni kartončki.


Trajnost je tek na dolge proge

Maraton treh src bo tudi letos potekal s trajnostno noto, ki jo izkazujejo kot edina slovenska tako velika športna prireditev z zero waste certifikatom.

Med dosedanje uspehe skupnega dela z Ekologi brez meja in prostovoljci lokalne skupnosti organizatorji štejejo dosežen in celo presežen cilj – 90 odstotkov ločeno zbranih odpadkov. 

Letos se bodo še bolj posvetili preprečevanju nastajanja odpadkov, saj bodo med drugim v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci poskrbeli tudi za prijetno osvežitev – posebne pralne kozarce, ki namesto enkratne uporabe obiskovalce spremljajo skozi ves dan.


Koncertno dogajanje v občinskem amfiteatru in bogat spremljevalni program

Letos bo Radence zajelo pestro dogajanje že dan pred maratonom. Koncertno dogajanje v petek, 17. maja, se bo letos prvič odvilo v organizaciji občine Radenci, in sicer v amfiteatru v radenskem parku.

 Za vrhunec vzdušja na petkov večer bo poskrbel legendarni vokalist in glasbenik Željko Bebek

Pestro bo tudi ob zaključku maratona, saj se v soboto, 18. maja, na glavnem odru maratona, obeta rokovski koncert skupine LET 3.
Aktualne informacije o Maratonu treh src so dostopne tukaj. Prijave na maraton so odprte do 9. maja

VIR: Mariborinfo
. . .

Editor

Avtor pri si24.news