Splošno

Področje potrošnikih pravic ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Slovenski potrošniki že 20 let uživajo v prednostih skupnega evropskega trga, ki prinaša večjo izbiro, lažje nakupe v tujini in mnoge druge. Ker pa večji trg pomeni tudi večje tveganje, smo veliko pozornost namenili še dodatni zaščiti potrošnikov

. . .
8. 5. 2024

Slovenski potrošniki že 20 let uživajo v prednostih skupnega evropskega trga, ki prinaša večjo izbiro, lažje nakupe v tujini in mnoge druge. Ker pa večji trg pomeni tudi večje tveganje, smo veliko pozornost namenili še dodatni zaščiti potrošnikov. Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU zato Evropski potrošniški center Slovenija opozarja na zadnje dosežke EU na področju potrošniških pravic.

En polnilnik za vse prenosne naprave

Od decembra 2024 bo postal priključek USB-C standardna oprema za vse mobilne telefone in tablične računalnike v EU. Z enim polnilnikom boste lahko napolnili vse svoje elektronske naprave, ne glede na blagovno znamko. Ko se boste odpravljali na počitnice, vam ne bo treba nositi s seboj različnih polnilnikov. Univerzalni polnilnik prinaša koristi za okolje (manj odpadkov) in potrošnike (manj stroškov). Od pomladi 2026 bo ta obveznost veljala tudi za prenosnike.


Boljša zaščita pred tehnološkimi velikani

Pred kratkim sta začela veljati dva pomembna evropska predpisa, Zakon o digitalnih storitvah in Zakon o digitalnih trgih. Zdaj morajo vse spletne platforme izslediti in identificirati prodajalce, ki jih gostijo, ter predhodno preveriti njihovo identiteto in popolne kontaktne podatke. S tem se zagotavlja, da veste, s kom imate opravka pri spletnem nakupu prek posrednika.

Šest digitalnih velikanov (Google, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft) mora od 6. marca letos svojim uporabnikom zagotoviti več svobode. Ob nakupu nove naprave ne morejo več privzeto vsiliti svoje programske opreme. Pred nameščene aplikacije morate imeti možnost odstraniti z enim samim klikom.


Preprosto popravilo okvarjenih izdelkov

Že več kot 20 let za vse izdelke in storitve, kupljene v EU, velja zakonsko jamstvo za skladnost. Do dveh let po nakupu imate pravico od prodajalca zahtevati brezplačno popravilo ali zamenjavo, če izdelek ne deluje pravilno. Od leta 2022 je to jamstvo razširjeno na povezane naprave, digitalne vsebine in storitve. Ne glede na to, ali gre za videoigro ali naročnino na aplikacijo, je njihovo pravilno delovanje zagotovljeno vsaj dve leti.

Kaj če se naprava pokvari po dveh letih? Da bi podaljšali življenjsko dobo naprav, želi Evropa prisiliti podjetja, da proizvajajo trajne naprave, in spodbuditi potrošnike, da popravijo ali dajo popraviti svoje pokvarjene naprave. Zaradi tega so bili sprejeti novi standardi okoljsko primerne zasnove, ki jih morajo upoštevati proizvajalci, in pravica potrošnikov do popravila za nekatere kategorije naprav, kot so hladilniki, pralni stroji ali telefoni. V vsaki državi EU bo vzpostavljena brezplačna spletna platforma za iskanje pooblaščenega ali neodvisnega serviserja.


Razširitev sheme potrošniških kreditov

Da bi spodbudili nakupe v obdobjih inflacije, vse več francoskih in evropskih spletnih trgovcev svojim strankam ponuja rešitve za obročno plačilo. Ta možnost »kupi zdaj, plačaj pozneje« je zelo privlačna za potrošnike, ki lahko kupijo takoj in plačajo v treh ali štirih obrokih, brez stroškov. Vendar pa to povečuje tveganje prevelike zadolženosti.

Da bi zaščitila interese potrošnikov, se je Evropa odločila razširiti obseg posojil, za katera veljajo strožji predpisi. Ti veljajo tudi za posojila, manjša od 200 EUR, in posojila, ki spadajo v kategorijo »kupi zdaj, plačaj pozneje«. Ti ukrepi bodo začeli veljati novembra 2026.


Takojšen prenos denarja v evroobmočju

Druga pravila bodo vplivala na način plačevanja v Evropi, zlasti pri prenosu denarja. Trenutno je za izvedbo prenosa v evroobmočju potreben en delovni dan. Od jeseni 2025 se bo ta čas skrajšal na 10 sekund, kar bo omogočilo skoraj takojšnje transakcije med pošiljateljem in prejemnikom. Pri tem prenosu ne bo treba plačati nobenih dodatnih stroškov.

Če si želite ogledati več primerov konkretnih dosežkov EU, ki potrošnikom olajšujejo vsakdanje življenje, si oglejte videoposnetek, ki ga je pripravil Evropski potrošniški center v Franciji: "Europe Protects You".


Aktivnosti Evropskega potrošniškega centra

Evropski potrošniški center Slovenija se bo, v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta, udeležil dogodka z naslovom »Dan Evrope: Uporabi svoj glas!«. Dogodek bo potekal 9. maja, med 11.00 in 15.00 uro, na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obiskovalce čakajo zabavno-informativni program, kvizi, nagradne igre, informacijske stojnice navdihujočih projektov in glasbeno presenečenje. 

Ob praznovanju 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo bodo v Novi Gorici na isti dan potekali različni dogodki in aktivnosti, ki se jih bo udeležil tudi Evropski potrošniški center Slovenija. Celodnevno dogajanje bo sklenjeno z državno proslavo.

******

Objava je sofinancirana s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja odražajo mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije, Evropskega sveta za inovacije in Izvajalske agencije za mala in srednja podjetja (EISMEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.
. . .

Editor

Avtor pri si24.news