Splošno

Šolarji projekta »Kuhnapato« ustvarjajo obroke brez zavržkov

Ob dnevu brez zavržene hrane je zadišalo iz kuhinje mladih mojstrov projekta »Kuhnapato«, ki osnovnošolcem ponuja možnost osvajanja kuharskih veščin ter znanj o pripravi tradicionalnih jedi. Projekt že osmo leto podpira SPAR Slovenija, ki je ob dnevu Zemlje izdal priročen vodnik za trajnostno nakupovanje.

. . .
Ob dnevu brez zavržene hrane je zadišalo iz kuhinje mladih mojstrov projekta »Kuhnapato«, ki osnovnošolcem ponuja možnost osvajanja kuharskih veščin ter znanj o pripravi tradicionalnih jedi. Projekt že osmo leto podpira SPAR Slovenija, ki je ob dnevu Zemlje izdal priročen vodnik za trajnostno nakupovanje.  

Projekt Kuhnapato že 14 let mladino in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov. Slednje nadobudni kuharji z uporabo sezonsko-lokalnih sestavin oblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo tudi čim manjši količini zavrženih živil.


Mladi mojstri so se prav ob dnevu brez zavržene hrane zbrali pred Intersparom Supernova v Novem mestu in izvedli prvega od petih kuharskih nastopov za javnost, ki bodo potekali pred trgovinami Spar in Interspar. Idejna vodja projekta Kuhnapato, Anka Peljhan, je ob dogodku povedala:
»Slovenski osnovnošolci se skozi obujanje lastne prehranske dediščine učijo pripravljati tudi ali predvsem obroke brez zavržkov. To  v novih, tradicionalnih jedeh, primernih za letni čas, počno s porabo hrane ali delov jedi, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov  nekdaj niso pojedli, ali z uporabo delov jedi, ki smo jih včasih zavrgli brez razmisleka, kako bi jih lahko uporabili. Tukaj imamo v mislih razne olupke, natje ali koščice, ki jih znajo mladi mojstri spretno umestiti kot sestavino novega recepta. K ničelnim zavržkom hrane so se zavezale osnovne šole, ki že vrsto let sodelujejo v projektu Kuhnapato in otroke spodbujajo, da pojedo zdrave, sezonsko in lokalno obarvane jedi iz šolskih kuhinj. Pri dejavnostih, ki sestavljajo naš projekt in otroke usmerjajo k odgovornemu ali trajnostnemu načinu življenja, nam ob boku stoji podjetje SPAR Slovenija in s svojimi kakovostnimi sestavinami omogoča ustvarjanje mladih mojstrov.«  


Kuharsko ustvarjanje mladih mojstrov bo v živo potekalo vse do sredine maja; 25. aprila bodo med 10. in 12. uro kuhali pred Intersparom v Murski Soboti, dan pozneje v Cityparku v Ljubljani, 8. maja v Citycentru Celje in 10. maja pred Supernovo v Novi Gorici.


S preprostimi koraki do okolju bolj prijaznega nakupovanja
V Sparu se zavedajo, da ima vsak naš nakup vpliv na okolje in družbo, zato so si zadali, da bodo kupcem pomagali nakupovati bolj trajnostno. Skupaj z društvom Ekologi brez meja so pripravili Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje, v katerem so predstavljeni nasveti za trajnostni vsakdan in možnosti, s katerimi kupci lahko opravijo nakup, odgovoren do okolja. Vodnik vsebuje kviz, s katerim odkrijemo, kako trajnostni smo pri svojem nakupovanju, v nadaljevanju pa tudi oprijemljive trike za trajnostne nakupne odločitve. Vodnik nas med drugim spodbuja k uporabi lastne embalaže za nakup na delikatesnem ali mesnem oddelku ter suhih živil iz rinfuze, pa tudi k načrtovanju tedenskih jedilnikov, s čimer doma lahko preprečimo nepotrebne presežke in zavržke hrane.

VIR: Spar Slovenija
. . .

Editor

Avtor pri si24.news